Kåring: Europas bedste cykelrute


Den prestigeulde pris for Europas bedste cykelrute er netop blevet kåret på en cykel- og vandreudstilling i Holland. Heldigt nok for os ligger den 395 kilometer lange rute mere eller mindre i vores baghave.

Cykel-Halland-Strandpromena.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 12. mar 2021
Læst af: 14808


Den prestigeulde pris for Europas bedste cykelrute er netop blevet kåret på en cykel- og vandreudstilling i Holland. Heldigt nok for os ligger den 395 kilometer lange rute mere eller mindre i vores baghave.


Den 2. marts modtog Kattegatleden i det vestlige Skåne og Halland en prestigefyldt prisen som Europas bedste bud på en cykelrute. Det skete på cykel- og vandringsudstillingen Fiets en Wandelbeurs i Holland.

Den 395 kilometer lange cykelrute, som var Sveriges første nationale cykelrute og blev åbnet i 2015, får prisen for at være højkvalitativ, naturskøn og med gode faciliteter på hele ruten. Kattegatleden slynger sig langs den smukke vestkyst og gennem byerne Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka og Gøteborg. Størsteparten af ruten asfalteret, og hele turen er markeret med røde og hvide skilte med nummer 1 påtrykt

Kattegatleden byder på en række store og små oplevelser ud over selve cyklingen. Man tramper gennem et fantastisk kystlandskab med udsigtspunkter og adgang til smukke sandstrande og fine. Herudover passerer man maleriske, små, gamle fiskerlandsbyer, hyggelige byer og historiske steder, man kan stoppe op for at kigge nærmere på.

Der er caféer og restauranter på hele ruten, og mange af stederne serveres de lokale svenske råvarer. Når benene er trætte, er der et hav af forskellige overnatningsmuligheder at vælge imellem - alt fra campingpladser og Bed & Breakfasts til hoteller. Der er også mange kurbade og badehoteller langs kysten, hvor man kan få hjælp til både ømme led og muskler eller bare nyde det for en stund, inden cykelturen går videre.

Læs mere på kattegattleden.se

Kriterier for prisen
Der er en del kriterier, som skal opfyldes, hvis en cykelrute skal nomineres og ikke mindst vinde den prestigefyldte pris. Cykelruten skal være indviet for ganske nylig eller for nylig blevet væsentligt fornyet eller udvidet. Den skal bestå af et vidtforgrenet net af større og mindre cykelstier, og så skal ruten være naturskøn og varieret i sit udtryk.

Et vigtigt krav er endvidere, at ruten skal ligge på afsondrede stier eller på meget stille landeveje, og der må ikke være trafikstøj eller larm fra industrivirksomheder i nærheden. Hvis ruten krydser en større vej, skal der være et sikkert kryds for cyklisterne. Og så skal der også være gode faciliteter undervejs som bænke og velegnede skovturs-borde. Ruten skal naturligvis også være nem at køre efter, så man ikke farer vild. Kattegatleden lever op til samtlige kriterier.

Vil du cykle mere i Sverige?

På Sydostleden, som åbnede sidste år, er mere end 80 % af ruten belagt med asfalt og så godt som bilfri. Sydostleden snor sig fra Växjö i Småland til Simrishamn i Skåne. Ruten går fra Växjö mod søen Åsnen, som står for at blive udpeget til Sveriges næste nationalpark. Herefter cykler man ad små landeveje i Småland og igennem dybe skove og forbi de traditionelle, røde gårde. Vil man fiske i en af de bedste fiskesøer i Sverige, kan snøren kastes ud i Mörrum Kronolaxfiske.

Herefter passeres Kristianstads Vattenrike, som er et beskyttet vådområde med et rigt fugleliv og mange fiskearter. Siden 2006 har vandriget været et UNESCO-beskyttet biosfærereservat, som således også kan nydes fra sadlen. Man passerer kridhvide strande og foranderlige klitlandskaber ved Ålakusten i Åhus og videre ned gennem de store æbleplantager i Kivik.

Man kan naturligvis selv vælge, hvor stor en del af Sydostleden, man begiver sig ud på og i hvilket tempo, den skal tages. Der ligger adskillige Bed & Breakfasts, campingpladser og små, skønne hoteller langs ruten, som man kan nyde en nats ro på.

Se mere på www.sydostleden.se

Mountainbiking på Hallandsåsen

Uanset på hvilken årstid man vælger at mountainbike i Skåne, er Hallandsåsen et godt sted at prøve kræfter med det kuperede terræn. Her bliver man ikke forstyrret af biltrafik, og man kan give den fuld gas på grusveje og gennem de store bøgeskove med bakker og højt til himlen. Hallandsåsen har oceaner af mountainbike-spor, både til den garvede mountainbiker og til den mere moderate rytter på jagt efter sjove udfordringer.

Undervejs passerer man bl.a. det gamle Dagshög, som er Skånes største gravhøj. Den 3000 år gamle gravhøj er 4,5 meter i højden og 42 meter i diameter. I følge sagnet er den skånske konge Dag begravet i gravhøjen. Ruten er ikke nogen almindelig tur med et par op- og nedstigninger; den tager cykelrytteren gennem en række vanskelige passager, der kræver teknik og gode lårmuskler. Udsigten over kysten er helt vidunderlig, når man når op, og de fleste kan blive nødt til at holde et hvil for at få styr på vejrtrækningen.

Her er også caféer, som byder på koldt at drikke eller en kop kaffe. Hvis man ønsker en mindre teknisk krævende rute, kan man vælge at køre forbi det lille fiskerleje, Kattvik. Stykket er 21 kilometer langt og ikke helt let, men det vil teste ens udholdenhed på en del bakker.Der er masser af fine indkvarteringsmuligheder i Hallandsåsen.

Andre spændende artikler


Svensk madfestival på Årets Cykelrute i Europa 2018

Svensk madfestival på Årets Cykelrute i Europa 2018

Ny national cykelrute i Vestsverige

Ny national cykelrute i Vestsverige

Ny cykelrute i Sydsverige

Ny cykelrute i Sydsverige