Lars Gejl - Naturfotograf

I 2013 vil Opdag Verden sammen med de to dygtige, professionelle naturfotografer, Uri Golman og Lars Gejl, kaste os ud i en omfattende fotoskole.

Lars_Gejl_bjoernehi.jpg
Skrevet af: Casper Devantier - Foto: Lars Gejl
Opdateret den 14. apr 2022

I 2013 vil Opdag Verden sammen med de to dygtige, professionelle naturfotografer, Uri Golman og Lars Gejl, kaste os ud i en omfattende fotoskole.

Vi starter her med at tegne et kort portræt af Lars Gejl, Du kan læse i Opdag Verden nr. 41 - Januar, hvordan du mentalt forbereder fototuren og planlægger det perfekte skud.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Hvordan kom du i gang med at fotografere?

Det var en helt naturlig ting, da min far også var interesseret i foto og film. Dengang var det jo smalfilm, og det var også sådan, det startede for mig. Jeg brugte min fars aflagte udstyr, og som tiårig optog jeg min første smalfilm af nogle blåmejser. Som syttenårig købte jeg mit første spejlreflekskamera, og det blev startskuddet til dét, der skulle vise sig at blive min levevej. Omkring to år senere solgte jeg mit første foto, og derfra knoklede jeg i mange år for at dygtiggøre mig og hele tiden udfordre mig som fotograf og formidler, så jeg i dag kan leve af min hobby.

Hvorfra kommer din interesse for naturen?

Min far var skytte på et gods, så jeg er praktisk talt født og opvokset i en skov. Jeg tilbragte det meste af min barndom og ungdom i naturen, og den har altid fyldt meget i min hverdag. Flora og fauna har altid været en hobby for mig, og det var en selvfølge, at naturen skulle være omdrejningspunktet for mit liv og arbejde.

Hvad er det ved den danske og nordiske natur, som fascinerer dig?

Genkendeligheden i den nordiske natur fascinerer mig. Det er udfordrende at tage udgangspunkt i genkendelige motiver og vise skønheden i dem. Man har tendens til at overse det fascinerende i den natur, som omgiver os i hverdagen – måske fordi man har vænnet sig til det. Som fotograf er det en kæmpe udfordring at finde frem til det smukke eller overraskende i et motiv og derved skabe et interessant foto. At finde og tage naturbilleder herhjemme er meget sværere end at rejse udenlands og dupere med hjembragte motiver af bjerge og elefanter. Men desto sværere desto bedre er det for mig. Det motiverer mig at løse vanskelige opgaver. Samtidig har jeg mulighed for at være med til at værne om den danske natur. Ved at fotografere og formidle om flora og fauna i Danmark forsøger jeg at øge kendskabet og få folk til at holde af og værne om den natur, der omgiver os. Fra feedback på mine bøger, undervisning og foredrag ved jeg, at det ind i mellem lykkes, og det er enormt berigende.

Hvad kan du bedst lide at fotografere?

Fugle er nok en af mine favoritter. Det er efter min mening en af de sværeste genrer inden for fotografering overhovedet. Man er afhængig af så mange ting for at kunne lykkes med et godt billede. For det første skal man have en masse viden om fuglene og deres adfærd, ellers kan man lige så godt opgive det på forhånd. Det er ofte nødvendigt at bygge sig et skjul eller camouflere sig, og det stiller også krav til planlægningen og forberedelserne. Og så er der alle de ting, man ikke kan planlægge efter som for eksempel vind og vejr. Samtidig kræver det en ordentlig bunke tålmodighed, for man kan jo ikke lave en aftale med fuglene. På den måde bliver det til 99 % planlægning og 1 % held, men det er der, udfordringen og belønningen ligger, for når det lykkes, er det som, når narkomanen får sit fix og glider ind i en lykkerus.

Hvilken fotoopgave har været din hidtil mest krævende opgave?

Det må næsten være mit nuværende projekt omkring fuglelivet i Vadehavet. Den danske del af vadehavsområdet blev gjort til nationalpark i 2008 og bliver sandsynligvis optaget på UNESCOs liste over verdensarvssteder inden længe. Sammen med Uri Golman er jeg ved at lave en bog om dette unikke naturområde, der hvert år tiltrækker omkring 12 millioner trækfugle, som stopper her for at raste, fælde deres fjer og genopbygge deres fedtdepoter. Det udfordrende er, at terrænet er helt fladt, og der er ingen naturlige steder at gemme sig, så det er meget svært at komme tæt på fuglene. Det kræver, at man i våddragt og med camouflagenet må krybe og vade sig ind på fuglene, nogle gange i vand til halsen, og det er både tidskrævende og vanskeligt. Samtidig skal man også tage hensyn til skiftende vind og op til to meter tidevand, som kan overraske og ødelægge mange timers forberedelse, fotogrejet og tage dit liv, hvis du er uheldig. At få gode billeder i hus under sådanne forhold er rigtig svært, og det er én af de ting, jeg elsker ved naturfotografering.

Hvad har været din inspiration? Har du eller har haft et idol?

Nej, egentlig ikke. Jeg har altid gerne villet lave mine egne ting. Jeg holder selvfølgelig øje med andre fotografers arbejde og bliver inspireret af deres billedsyn, idéer og udfordringer, men det er så let at kopiere, og så synes jeg, det bliver ligegyldigt. Jeg sætter mig altid nogle mål, og dem forsøger jeg at opnå. På den måde følger jeg altid mit hjerte, og jeg laver lige præcis de ting, som jeg synes er fantastiske. Jeg forsøger at lave noget, som ikke er lavet før, men det er selvfølgelig en smule vanskeligt, når det kommer til naturfotografi, da det meste efterhånden er fotograferet. Men så forsøger jeg at udfordre mig selv ved at forbedre motiverne, skabe nye stemninger og arbejde med lyset og indhold.

Har du gang i nogle nye projekter?

Lige nu fylder forfatning af fagbøger for Gyldendal og bogprojektet omkring Vadehavet rigtig meget. Men jeg arbejder også på en ny udgave af applikationen ’Fugleguiden’, hvor man kan finde information og billeder af næsten 400 nordiske fugle, og via QR-koder høre deres sang, se deres udbredelse, og så er det muligt at markere, hvor man har set hvilke fugle, og det kan man dele med andre brugere. Som noget nyt er jeg ved at optage videosekvenser af fuglene, og det skal så tilføjes appen i løbet af 2013.


Lars Gejl (f. 1962)

Lars Gejl har siden 1995 været professionel naturfotograf og har mere end 30 års erfaring med naturfotografering og visuel formidling. Omdrejningspunktet for Lars’ arbejde er den nordiske natur, primært fugle, og han arbejder målrettet og dedikeret for naturformidling og –bevarelse via tekst og foto. Han udgav sin første bog i 1999 og har siden udgivet og illustreret 15 bøger med flere på vej. Lars Gejl ejer og driver desuden Naturfotoskolen, hvor han underviser i fototeknik og naturfotografering samt tilbyder fotorejser.

Læs mere om Lars på www.larsgejlfoto.dk og på www.naturfotoskolen.dk 

 

Andre spændende artikler


Vandring i Egyptens ørken

Vandring i Egyptens ørken

Til fods gennem Alaska

Til fods gennem Alaska

Klippeklatring (og nye venner) i Pakistan

Klippeklatring (og nye venner) i Pakistan

Log ind