Med inReach på tur

Tryghed i vildmarken

InReach.jpg
Opdateret den 13. jan 2021

Vi har haft en mand i den nordsvenske vildmark og på vandretur i Grønland med en inReach Explorer. Den fungerer som nødsender, man kan sende beskeder til telefoner og mails samt facebook- og twitterkonti, og derhjemme kan folk tracke én undervejs. Hvad synes han om den?

For at øge sikkerheden på vores klubture købte Opdag Verden i sommer en inReach Explorer. Så sendte vi Jacob Jacob Kongensgaard Andersen rundt om Kebnekaise og på Arctic Circle Trail i Grønland med den.

Hjemmefra havde han via administratorfladen online lagt nødkontakter ind og oploadet waypoint og ruter, som man kan se under menupunktet ’Maps’ ude på stierne. Her er dog intet baggrundskort, men man kan i form at prikker følge med i, hvor man har gået, og om man følger sin rute.

Jacob havde desuden oprettet tre forudindstillede beskeder. Ude på stien skulle han blot trykke på dem, når han ville sende dem til telefonnumre, e-mails og sociale medier. 

”Jeg havde én, der sagde, ’nu går vi af sted’; én, der sagde, ’vi er OK’; og én, der sagde, ’vi er nået i lejr’. Det fungerede super godt,” fortæller Jacob.

De forudindstillede beskeder tæller ikke med i de 40 beskeder, der er inkluderet i abonnementet per måned, men kommer man i nød, skal man regne med at bruge 25-30 beskeder på at kommunikere med GEOS: Få feedback på, hvornår hjælpen er fremme, råd til førstehjælp osv.

Det er en af de helt store forskelle i forhold til en nødsender som SPOT, hvor man først får hjælp, når helikopteren lander. Bruger man flere beskeder end de 40, betaler man en smule per besked. Og sender man manuelle beskeder, kan man koble inReach op til sin mobiltelefon via Bluetooth.

”Det er meget nemmere, for på inReach skal man vælge hvert bogstav med de fire piletaster. Der er dog også en lang række forudindstillede standardsætninger, quick-messages, som man nemt kan trykke på. I det hele taget er den fin at betjene og skulle kun lades op én gang på en 10-dagestur,” fortæller Jacob.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 205021555 Sand

Tryghed på tur
Jacob havde inReach’en til at hænge på rygsækkens ene skulderstrop, så alle kunne se den. Alle i gruppen skal vide, hvor den er, og hvordan man betjener den – Jacob kunne jo også komme til skade. Han brugte den en gang imellem til at tjekke, hvor højt oppe gruppen var, eller til at krydstjekke koordinater med kortet.

”Jeg brugte den, som jeg bruger en GPS: Til at understøtte navigation via kort og kompas. For mit vedkommende kan inReach sagtens erstatte en GPS, for en GPS kan aldrig erstatte kort og kompas. Men med inReach har jeg en sikkerhed for, jeg altid kan finde min position, for eksempel i tæt skov, hvor man ikke rigtig har nogle pejlemærker til finde sin position,” siger Jacob.

Han er ikke i tvivl – inReach skal med på tur igen:
”For det første får man det værktøj, så folk derhjemme kan følge med i, hvor man er. Det var familiemedlemmer, til folk der var med på tur, meget glade for. For det andet, så giver det tryghed, at man kan sende et SOS. Den lever op til, hvad den lover, men jeg kunne godt ønske, der var mulighed for at købe et abonnement, hvor der var datatrafik, så man kunne lave blogindlæg.

Det koster selvfølgelig 100 kr. for et blogindlæg med satellitdata, men det ville give den funktionalitet, der gjorde, man ikke ville tage af sted uden den i områder uden mobildækning. Det kan man godt få andre steder, men så er man også oppe i tre gange prisen,” siger Jacob.


inReach Explorer

inReach er en håndholdt satellitsender med tovejskommunikation, der samtidig fungerer som nødsender i tilfælde af ulykker. Den fungerer over alt i verden.

Du kan navigere ved hjælp af waypoints (dog uden et baggrundskort), logge din tur, sende sms’er på 160 tegn per styk, modtage sms’er og udsende et nødsignal, hvis du er kommet til skade og har brug for evakuering. Du kan desuden lave opdateringer på din facebook- og twitterkonto fra vildmarken.

Derudover kan folk der hjemme følge med på din tur undervejs, da inReach tracker din tur og plotter din position ind på et kort hvert tiende minut. inReach Explorer koster cirka 2500 kr. Man skal have et abonnement, for at den virker. Der er forskellige muligheder. Jacob betalte omtrent 925 kr. for tre måneders abonnement. Læs mere om inReach på www.inreachdelorme.com


Hvad sker der ved et SOS?

Trykker man på SOS-knappen, kommer man i kontakt med GEOS (også kendt som IERCC - International Emergency Response Coordination Center), der har et hold siddende i en underjordisk bunker nord for Houston i USA. Den er bemandet døgnet rundt, året rundt.

Når de modtager beskeden, kontakter de den lokale redningstjeneste, der står for en eventuel evakuering. GEOS kontakter desuden dine to nødkontakter, som du har sat op hjemmefra, og som du kan kommunikere med via sms under forløbet, og de holder dig opdateret på, hvor langt hjælpen er væk, kommer med råd til førstehjælp osv.

”GEOS koordinerer indsatsen og engagerer den lokale redningstjeneste. Det er i princippet det samme som at ringe 112 herhjemme, GEOS foretager bare opkaldet. Min forsikring forholder sig til eftersøgninger, men det er jo kun i det tilfælde, de ikke ved, hvor jeg er. Med inReach er positionen fastlagt, og det er det, forsikringen forholder sig til. Så når det kommer til at betale for det hele, så er jeg dækket ind med min helt almindelige verdensrejseforsikring. I Grønland dækker det gule sygesikringsbevis endda,” fortæller Jacob.

Andre spændende artikler


Blev Robert F. Scott saboteret?

Blev Robert F. Scott saboteret?

3 tips til en lettere rygsæk

3 tips til en lettere rygsæk

NATUREVENTYR MED FAMILIEN

NATUREVENTYR MED FAMILIEN

Log ind