Smuk natur i International Peace Park

Det smukkeste grænseland

Friluftsfreaks vil juble over mere end tusind kilometer vandrestier og chancen for at komme helt ind på livet af en bjergnatur i sin egen vold. Stedet er International Peace Park, der ligger midt i Rocky Mountains.

DSC_3449.jpg
Skrevet af: Peter Nordholm Andersen
Opdateret den 24. jan 2018

Friluftsfreaks vil juble over mere end tusind kilometer vandrestier og chancen for at komme helt ind på livet af en bjergnatur i sin egen vold. Stedet er International Peace Park, der ligger midt i Rocky Mountains.

Takkede bjergtinder, der når over 3000 meter, U-formede dale og stille bjergsøer omringet af dybe skove. Smukkere kan det næsten ikke blive. Vi befinder os i en fredet naturarena, som gennem tiden er blevet skabt af seismisk aktivitet og gletsjere i det nordøstlige hjørne af staten Montana og en lille bid af det sydligste Canada.

Nationalparken hedder International Peace Park og den er halvanden gang større end Fyn. Det siger sig selv, at du ikke kommer i dybden med så stort et areal på en almindelig rejse – særligt, når den mest almindelige transportvej er små trampestier.

Derfor valgte jeg og kæresten, Iben, at blive i den overskuelige canadiske del, Waterton Lakes National Park, som blot udgør en tiendedel af hele parkens areal.

Den er kendt for at være mere rolig end den amerikanske del, hvor der ofte er optaget på campingpladserne og mange mennesker på stierne. Hvert år besøger over 400.000 gæster parken, og de allerfleste i løbet af den korte sommer.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

DSC 3468Masser af smuk natur
I Waterton-området fik vi syn for, at mere end halvdelen af alle plantearter i staten Alberta findes netop her. Langs med stierne var der et væld af blomster i forskellige farver og former.

Inden for et felt på størrelse med en dørmåtte talte jeg flere gange mere end 10 forskellige blomsterfarver, og vi stødte for eksempel også på store kolonier af en lokal, høj plante med hvide blomster, som bliver kaldt bear grass – altså bjørnegræs.

Plantens navn antyder også, at parken blandt biologer og naturelskere betragtes som et af de vildeste hotspots for vildtliv i USA, hvis du ser bort fra Alaska. Her findes bjørne, hjorte, kaniner og meget andet vildt i et sjældent set sammenhængende øko-system.

Kano- og cykelture
I Waterton kan du gå en klassiker som Crypt Lake. Her tager du en rutebåd på den store og hele 148 meter dybe Waterton Lake om morgenen fra Waterton Townsite til modsatte søbred.

Du går derefter i timevis op gennem en stejl dal, hvor du blandt andet kommer igennem udsprængte klippetunneller, inden du når den vilde bjergsø, der er omgivet af himmelstræbende toppe. Vær opmærksom på, at nå den sidste rutebåd, inden den tøffer tilbage til Waterton Toensite. Ellers bliver turen meget længere end ventet.

Af længere vandreture i Waterton kan også nævnes kombinationen af Lineham og Avion Ridge. En tur på tre dage, hvor du opsøger nogle af områdets mest spektakulære bjergrygge med teltning ved Lone Lake og Twin Lakes eller Snowshoe.

Du kan eventuelt tage Hikers Shuttle – en privat morgenbus for vandrere – fra Waterton Townsite mod Cameron Lake og stige af ved Rowe Creek, der ligesom andre startsteder for vandrestier er skiltet fra asfaltvejen. For enden af vandreturen, ved Red Rock Canyon, kan du stille din bil og derefter cykle på en lejet cykel tilbage til Waterton Townsite.

Der er desuden et væld af muligheder for cykelture omkring Waterton. Eksempelvis kan du cykle på skovstier over Akamina Pass og de næsten 50 kilometer frem til Flathead Road i nabostaten British Columbia. Du kan leje cykler hos Pat’s i Waterton Townsite.

Trænger du til at bevæge arme i stedet for ben, kan du også leje en kano ved Cameron Lake. En motivation til at nå den modsatte ende af søen, der er omkring tre kilometer fra kanoudlejningen, kan være, at sydbredden lige præcist ligger inde i USA.

DSC 3494Naturen krydser grænser
I Glacier National Park foreslår Lonely Planet en tur på hele seks vandredage på Highline Trail. De 80,8 kilometer er en rundtur, som starter og slutter ved Many Glacier og blandt andet fører dig forbi Redrock-, Stony Indian-, Elizabeth- og Glenns Lake.

Er du til lidt mindre ambitiøse ture, kan du lave små afstikkere fra Going-to-the-Sun Road, der krydser den sydlige del af parken og går over Logan Pass i omkring 2000 meters højde. Undervejs kan du for eksempel gå ind til Hidden Lake eller nyde panoramaudsigterne fra Gardens Walls.

For at begrænse biltrafikken går der jævnligt gratis busser til og fra West Glacier og Saint Mary Visitor Center op over passet.

Parkens store force er et rigt udbud af forskellige loops og markerede vandreruter, som du kan kombinere på kryds og tværs. Også selv om de krydser grænser både mellem USA og Canada – og for dig selv, når du står ansigt til ansigt med en af de sidste store godbidder af Rocky Mountains rå natur.


DSC 3357Tre ture af internationalt format

TUR 1
Besøg en smeltende isdronning
Fra Many Glacier er det populært at gå op til Upper Grinnell Lake, hvor du finder resterne af en af områdets største gletsjere. Du går på en god og til tider stejl sti, som er ekstremt scenisk.

I klart vejr får du masser af panoramaudsigter over de dybe, træklædte dale med dybgrønne søer langt nede under dig. Til sidst når du op til et smukt og råt landskab, der er slebet til af is og sne. Du skal samme vej tilbage.

Turen begynder på en p-plads nær Many Glacier og er på cirka 10 kilometer. Undervejs skal du stige omkring 500 højdemeter. Regn med fire-seks timers effektiv vandring.

TUR 2
På knivsæggen mellem solskin og uvejr
Akamina Ridge er en kam med panoramaudsigter ned mod de dybe dale på hver side. Undervejs på vores tur truede et uvejr med lynnedslag på vores venstre hånd, mens vores højre side bød på sommer og sol.

Turen begynder ganske vist fra International Peace Park, men den går allerede efter halvanden kilometer i skoven over Akamina Pass og dermed ind i nabostaten British Columbia – dette er dog blot i en ny naturpark.

For at komme op på bjergryggen skal du småklatre over nogle klippebånd i stejlt terræn, og det kan derfor anbefales at gå den med uret, fordi det er væsentligt sværere at klatre nedad.

Efter turens højdepunkt i 2565 meter går du ned forbi Wall Lake. Start og slut ved p-pladsen cirka en kilometer nord for Cameron Lake. Afsæt hele dagen til den i alt 18,3 kilometer lange og anstrengende tur.

TUR 3
Forvandlingen på Carthew Summit
En af Watertons største klassikere. Om morgenen går der en privat bus fra en udstyrsbutik i Waterton Townsite til Cameron Lake. Vi startede i tæt granskov – og tæt tåge. Det lettede en smule i løbet af formiddagen, men da vi nåede turens højeste punkt på Carthew Summit klarede det pludseligt op. Og så gik tæppet op for et tinderigt bjerglandskab. Wow!

Turen tilbage til landsbyen går forbi flere bjergsøer, og du får en flot udsigt ud mod den flade prærie i øst. De cirka 20 kilometer starter i 1660 meters højde, og du når toppen i 2311 meter og ender i omtrent 1280 meters højde. 


DSC 3427International Peace Park

Siden 1932 har verdens første internationale nationalpark skabt et frirum for den artsrige og overvældende natur, der for længst er trængt af moteller, motorveje, monumenter og mennesker i mange andre dele af The Rocky Mountains.

Og det er bestemt ikke uden grund, at parken allerede i 1995 blev optaget på Unescos liste over verdens mest uovertrufne naturområder.

Den amerikanske del hedder Glacier National Park, og den omfatter cirka 4144 kvadratkilometer. På den canadiske side, i delstaten Alberta, ligger den meget mindre Waterton Lakes National Park med sine 523 kvadratkilometer.

De i alt 4667 kvadratkilometer udgør International Peace Park og svarer omtrent til et område på størrelse med halvanden gange Fyn.

Andre spændende artikler


Rekord knust på legendarisk sti

Rekord knust på legendarisk sti

28 dage mutters alene på Pacific Crest Trail

28 dage mutters alene på Pacific Crest Trail

Gitte har vandret 1.600 km i USA – har 2.600 km tilbage

Gitte har vandret 1.600 km i USA – har 2.600 km tilbage

Log ind