Øhop med kajakken

Turforslag

Det er ikke uden grund, at det Sydfynske Øhav er kendt som et mekka for kajakroere og sejlere. Historien vidner om en lang og stolt maritim tradition, og i dag danner det Sydfynske Øhav og de 55 øer og holme perfekte rammer for kajakture. Her får du et turforslag, der giver dig nogle af øhavets absolutte højdepunkter.

Billede_161.jpg
Skrevet af: Casper Devantier
Opdateret den 16. aug 2021

Det er ikke uden grund, at det Sydfynske Øhav er kendt som et mekka for kajakroere og sejlere. Historien vidner om en lang og stolt maritim tradition, og i dag danner det Sydfynske Øhav og de 55 øer og holme perfekte rammer for kajakture. Her får du et turforslag, der giver dig nogle af øhavets absolutte højdepunkter.

Læg ud fra Vindebyøre på Tåsinge. Her kan du parkere din bil, og hvis du skal leje udstyr eller kajakker, kan du gøre det ved Nicus Nature. Det koster 350 kroner per døgn for leje af kajak, og det kræves, at du har forudsætninger svarende til EPP2 for at få lov til at leje kajak til en flerdagstur.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 156593723Gennem Svendborgsund
Turen går nu mod vest gennem Svendborgsund. Følg kysten på Tåsinge og nyd udsigten over mod Fyn-siden, hvor du blandt andet kan se den tidligere traditionsrige Kogtved Søfartskole. Efter en times padling åbner sundet sig en smule op, og du kommer rundt om pynten ved Vornæs Skov. Herfra skal du laves dagens eneste kryds over til den 2 km2 store ø Skarø. Gå i land ved stranden lige inden havnen på nordsiden af øen i læ af Skarø Odde. Herfra er der 300 meter op til teltpladsen, der administreres af Café Sommersild. Her kan du låne en kajak- og trækvogn til dit udstyr. På teltpladsen (overnatning koster 35 kroner per person) er der bålplads med grill, og der er også et stort fællesrum med køkken, hvis det danske vejr ikke arter sig. Café Sommersild har også eget røgeri, og du finder masser af lækker mad og specialiteter.

Skarø er en smuk lille ø, så sørg for at gå på opdagelse. Smag på den lækre hjemmelavede økologiske is ved Skarø Is, eller slå et smut forbi købmanden og få en sludder med nogle af de lokale. Og kunne du være interesseret i at få mere at vide om øens historie, så tag på en guidet tur rundt på øen med Preben, der kan masser af røverhistorier. Få mere information hos Gitte på Café Sommersild.

NaturØhop i øhavet
På dag to går turen sydover. Følg kysten af Skarø til du kommer om på sydkysten. Fortsæt til du når om til det sydvestlige hjørne. Herfra skal du krydse mod sydvest til Drejø. Det er et kryds på omkring tre kilometer. Lidt nord for ’knappen’ (det nordlige næs på Drejø) finder du holmen Grydeholm. Sørg for at padle syd om Grydeholm og så nord om Knappen, så kommer du lige ind til den gamle havn, der er kendt som en af øhavets hyggeligste og dufter langt væk af den gamle fragtsejlads. Gå i land og gå en lille tur rundt på øen. Det er et fint sted at proviantere, inden turen går videre til Hjortø. Du kan også slå et smut forbi kroen til en lækker frokost.

Har du tid til det, så sejl videre mod vest og gå syd om Drejø – så kan du også se, at Drejø oprindelig bestod af to øer. Ellers padler du tilbage nord om Knappen, går sydover og krydser over til den lille, men smukke Hjortø. Gå i land ved havnen på nordkysten. Herfra er der ikke langt op til den lille, gratis og primitive lejrplads. Den blot 0,9 km2 store ø har kun fem faste indbyggere, men er bestemt et besøg værd. Er du dyreinteresseret, kan den sjældne klokkefrø måske lokke. Desuden er det en smuk lille ø, og der er masser af fred og ro og en fantastisk udsigt ud over øhavet.

IMG 3636Tilbage til virkeligheden
Tredjedagen byder på to muligheder. Har du mange kilometer i armene, så gå syd om Tåsinge. Så har du en flot tur med udsigt over til Strynø og Langeland. Efter at have padlet under Siødæmningen og forbi Væmmenæs, går turen nordover, og du kommer op forbi Valdemars Slot og Thurø, inden du ender tilbage i Vindebyøre. Denne rute er omkring 28 kilometer, og har du en dag ekstra, så kan du jo lige padle rundt om Thurø med en overnatning på Thurø Rev.

Den anden rute går ligeledes tilbage til Tåsinges vestkyst, men går så nordpå tilbage mod Fyn. Efter Vornæs Skov er det ind gennem Svendborgsund tilbage samme vej som førstedagen. Kryds eventuelt over til Fynsiden og nyd udsigten over mod Tåsinge. Denne tur er omkring 15 km. Efter et par dage på vandet og på de små skønne øer, kan det føles lidt som et antiklimaks at vende tilbage til ’den rigtige verden’, men heldigvis kan man altid vende tilbage og udforske flere af de vidunderlige sydfynske øer.

Andre spændende artikler


Sommer i det Sydfynske

Sommer i det Sydfynske

Kajak i Haderslev Fjord + Årø rundt

Kajak i Haderslev Fjord + Årø rundt

Erik B. Jørgensen - Årets Eventyr 2011

Erik B. Jørgensen - Årets Eventyr 2011

Log ind