Whitewater kajak på Rauma i Norge

Point of no return

Med bølgernes rasen om ørerne og adrenalinen susende gennem kroppen kaster Mikkel Ketil Hansen sig ud i en heftig omgang whitewater-rafting på den norske flod Rauma. 

whitewater-1.jpg
Skrevet af: Mikkel Ketil Hansen
Opdateret den 11. apr 2022
Læst af: 6578

Med bølgernes rasen om ørerne og adrenalinen susende gennem kroppen kaster Mikkel Ketil Hansen sig ud i en heftig omgang whitewater-rafting på den norske flod Rauma. 

 På fem centimeters vand
En sidste dyb indånding inden dagens største udfordring på floden Rauma, som afvander Dovrefjell og Reiheimen og løber langs hovedvej E 136. Vi har allerede forceret to store vandfald her på floden i det norske vestland, men det her overgår de andre. Faktisk er det ikke så imponerende at se på som de andre, men det er teknisk sværere. At padle det her vandfald vil være en stor personlig bedrift. Det består faktisk af tre vandfald, som er bundet sammen af såkaldte slides, hvor vandstanden er meget lav, så vandet løber hurtigt hen over grundfjeldet. Der kan være så lidt som fem centimeters vand, som bevæger sig med en hastighed på ikke mindre end 30 kilometer i timen.

Alvorlig konsekvens
Den lave vandstand gør, at man ikke rigtig kan få kraft i sin paddel og dermed manøvrere ordentlig. Derfor handler det på slides om at placere sig korrekt i toppen, da man kun har meget begrænsede muligheder for at ændre kurs undervejs.
Vores udfordring består af et indgangsdrop på to meter ned på en 50 meter lang slide efterfulgt af et fire meters fald og 20 meters slide for til sidst at slutte af med et drop på to meter. Konsekvensen af at kæntre her, kan være mere end alvorlig. Hvis man er heldig, slipper man med skrammer og en tur på hospitalet. Vi snakker lidt om faren og muligheden for at sikre, men vi bliver hurtigt enige om, at det ikke er muligt. Hvis man vælger at padle her, er man alene og hjælpen er langt væk.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

whitewater5Et vildt rush
Så er det min tur. Inden jeg går op og sætter mig i kajakken, inspicerer jeg vandfaldet og strømmene fra forskellige vinkler endnu engang og rådspørger mig med Brent, som lige har taget turen. Så er jeg klar. Jeg sætter mig i kajakken, tager en dyb indånding, ser mig omkring, lukker øjnene og visualiserer min tur ned gennem faldene. Jeg har en god følelse af, at det her vil gå godt, men mærker samtidig adrenalinet suse i årerne. Jeg nærmer mig kanten og passerer mit point of no return.
Der er langt ned – rigtigt langt. Der kommer det første bump… “Læn dig frem!” tænker jeg flere gange, men kroppen reagerer ikke. Endelig i sidste øjeblik får jeg lænet mig frem og rammer vandet. Det hele går hurtigt, og jeg får en rigtig god linie ned gennem alle udfordringerne. Hvilket rush. Noget af det mest fantastiske ved padle svære floder og vandfald er oplevelsen af at være i tilsyneladende ukontrollable omgivelser og så alligevel have kontrol.

 Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr. 56 

Andre spændende artikler


Kajaktur på Nærøyfjorden

Kajaktur på Nærøyfjorden

Kajak i Havørnens rige

Kajak i Havørnens rige

Kajak i Geirangerfjorden

Kajak i Geirangerfjorden

Log ind