9 kajakture på Lofoten

Dagsture i Nordnorge

Dramatiske Lofoten højt oppe i Norge er den perfekte legeplads i kajak. Monica Gundersen bruger sommeren på at tage på dagsture ved øgruppens vande og kommer her med sine bedste turtips.

DSC_0379.jpg
Skrevet af: Monica Gundersen
Opdateret den 16. aug 2021

Dramatiske Lofoten højt oppe i Norge er den perfekte legeplads i kajak. Monica Gundersen bruger sommeren på at tage på dagsture ved øgruppens vande og kommer her med sine bedste turtips.

1. Skrova: Lofotens lille Hawaii

Den lille ø, Skrova, går under navnet "Little Hawaii". Vist nok fordi det regner meget lidt her; i hvert fald i forhold til resten af Lofoten. Skrova er ikke særlig stor, og man kan hurtigt padle øen rundt, men vil du nyde turen, så tag den med ro. Ro ind i alle bugter. Hils på dem i sejlbådene, som er fortøjet ved foden af Skrovafjellet. Ro fredsommeligt forbi Fuglebergøya, så du ikke skræmmer fuglene væk. Og pas på, for på vej ind i Nautesundet får du måske svært ved at trække vejret; så smukt er her.

Foran os ligger den ene hvide sandstrand efter den anden. Havet er azurblåt. Følelsen af at have roet forkert et sted og være landet på, ja ... Hawaii, er påtrængende. Vi holder en lang frokost på øen. Udforsker omgivelserne. Solen opvarmer vinterblege kroppe, og tæerne leger i sandet. Der lugter af salthav og halvrådden tang. Ørnen flyver over os. Den er ikke alene; der er mange af dem. På jagt efter dagens middag.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

DSC 0118

EKSTRA TURFORSLAG: En kajaktur på flere dage kan gå fra Skrova forbi Lillemolla og op til Brettesnes på Storemolla. Her er du klar til den første overnatning. Næste dag ror du nord om Storemollas vestside, forbi Ørnefjellett og op til havneområdet mellem Digermulen og Åsteinen. Her overnatter du, før du vender tilbage til Skrova. Turen kan også gå videre til Trollfjorden og en ny teltlejr i det fri. Her er man eksponeret for det åbne hav, og de fleste vil nok håbe på godt vejr og et roligt hav på den strækning. Da vejret kan skifte hurtigt her højt mod nord, bør man tjekke vejrudsigten omhyggeligt, inden man sætter ud.


2. Svolvær: Lysets By

Midt på Lofoten ligger Lysets By. Det kaldes nemlig Svolvær; både på grund af det meget specielle lys, der omgiver byen, men også fordi mange LED-lys hjælper med at lyse op i vintermørket. Byen tiltrækker både bjergbestigere, kunstnere og kajakroere, og ved indgangen til havnen står Fiskerkona og byder alle velkommen.

Området omkring havnen er overstrøet med øer og rev og skaber et væld af muligheder for kajakroere. Kjeøya, Svinøya og Risøya beskytter havneområdet, og selvom det kan være lidt barskt på vej ud mod det åbne hav, kan du altid ro i roligt vand indenskærs. Svolvær er også et godt udgangspunkt for en dagstur i kajakken. Kun syv kilometer længere mod syd finder du Kabelvåg. Det er ikke langt, og du behøver ikke engang stå tidligt op for at nå frokosten på kajen i Kabelvåg. På vejen får du øje på den gyldne Lofotkatedralen, der tårner op i landskabet.


DSC 0002

3. Henningsvær: Nordens Venedig

Du kan ikke ro i Henningsvær uden at tage turen op og ned ad Paradegaden. Altså den til søs. På begge sider af vandet ligger gamle fabrikker, huse, butikker, caféer og et hotel. Alle med sin egen historie. Det hele er dekoreret med lystbåde, fiskerbåde og træbåde. I den ene ende ligger molen og i den anden ende rejser Festvågtinderne sig stejlt op fra havet. På havsiden er der meget mere at udforske.

På den nordøstlige side er der små holme omgivet af hvidt sand. Havet her ligner noget fra syden, og fantasien om, hvor du egentlig er, får vinger. Langs den østlige side ligger øerne på række. De fleste er for stejle til at gå i land på, men området er rigt på fugleliv. Ved enden af Hellandsøya ligger fyrtårnet; solid, nyrenoveret og hvidt viser det vejen, selv når vejret rusker. Fiskerbådene tøffer forbi, og fuglene skruer op for lyden, som du nærmer dig. Lyset passerer gennem skyerne og skaber sjove motiver, der vidner om, at naturens eget kunstværk er det smukkeste. Selv radiomasten bliver smuk herude.

EKSTRA TURTIP: Fra Henningsvær kan du ro videre langs sydsiden af øen. På vej nordpå igen kan turen enten gå lige over fjorden mod Valberg, som er et andet afsidesliggende paradis. Eller hvad med at gå lige nordpå mod Gimsøy og fortsætte hele vejen til Hov lige nord for øen? Vær opmærksom på, at du skal passere Gimsøy-strømmen. Den kan være stærk, så det er måske en god idé at trække kajakken over land på østsiden af broen.


DSC 0238

4. Gimsøyastranden: Kridhvide strande og midnatssol

Langs Gimsøyas nordside ligger kilometer efter kilometer med hvide sandstrande. Sandet er meget finkornet – så fint, at det finder ind allevegne, og flere uger senere er alle revner i kajakken stadig fulde af sand. Selv efter flere runder med haveslangen. Vandet er krystalklart, hvilket giver god udsigt til både fisk og krabber, der løber fra sten til sten. Af og til popper en sæl også op. De kigger nysgerrigt på dig i god afstand, inden de forsvinder ned i havet, hvor de kom fra.

Men det allerbedste at gøre her er at padle ud til havet, lige før solen går ned. Solnedgangen er helt anderledes og vidunderligt meget bedre, når man ser den fra vandoverfladen; en eksplosion i pink, orange og gul. Tid og sted forsvinder. Det er helt stille. Selv mågerne holder mund.


DSC 0108

5. Reine: Den mest fotograferede fiskerby

Moskenesøya ligner en schweizisk ost på kortet, og på østsiden holdes den sammen af vejnettet omkring Reine. Væld af maleriske billeder herfra lokker kajakroere fra hele verden til, og de små øer i området er overfyldte med røde fiskerhytter. Graden af turisme er lidt overvældende, så det er godt at komme væk fra det hele i kajakken. Aftenroning i området omkring Reine, Sakrisøy og Hamnøy er obligatorisk. Om aftenen er vinden rolig, og de høje bjerge bliver spejlet i havet og skaber fantastiske billeder.

En tur til Bunesstranda kan også anbefales. Det er dejligt at padle fra Reine til Vindstad og derefter gå de sidste par kilometer til den inderste del af fjorden og over højen over stranden. Udsigten er fabelagtig. Den kan ikke beskrives med ord. Den skal opleves. En lang frokost er på sin plads, og det er svært at vende tilbage. Det er muligt at ro i Bunesfjorden, men der er lavvandet, og du kan risikere at skulle trække kajakken en kilometer.


6. Moskenes: Dramatiske landskaber

Moskenes ligger næsten syv kilometer syd for Reine. Det er slaraffenland for dem, der kan lide at ro i bølger og hav. Den store mole, der omkranser havneområdet, viser tydeligt, at her er elementer, der skal beskyttes mod.

Efter at have oplevet stille vande på det meste af turen, er det på sin plads med til action. Lidt større udfordringer. Men ikke i dag. Vejrguderne holder ferie, og hele landet viser sig fra sin bedste side. Det kan ikke være mange, der oplever at sidde langt ude på havet uden for Moskenes uden den mindste lille bølge, så langt øjet rækker. Men det gør det muligt at padle langs kysten til Sørvågen. Den lille landsby er omdannet til et levende museum, og trækker du kajakken på land, kan du købe en kanelbolle på bageriet, før du tager bussen tilbage til Reine og henter bilen.


7. Ballstad: En autentisk fiskerby

Ballstad er det største aktive fiskefællesskab på Lofoten, men det er også et af de største pattedyrparadiser på Lofoten. Sommeren er forrygende, og temperaturen stiger til fantastiske 30 grader. Der er helt vindstille, og der er kun ét sted at være: på havet i en kajak. Vi parkerer ved den lokale kajakudlejning og får et par værdifulde tips til gode steder at ro.

Det viser sig dog at være helt unødvendigt. Her er alt smukt. Der er ikke et kedeligt øjeblik. Vi ror fredeligt gennem kanaler og omkring øer og rev. Hilser på en ørn. Stopper med at ro og glider blot fredeligt gennem havet og nyder naturen. Køler ned ved at hvile hænderne under havfladen. Finder en lille strand for at spise frokost, daser i solen og plukker bær til dessert. Svalerne skriger over vores hoveder. Den her dag må aldrig ende.

TURTIP: Kysten fra Ballstad op mod Stamsund og Valberg og helt op til Malnes er en naturoplevelse af de sjældne, som ikke kan anbefales stærkt nok. Turen kan ros over flere dage, afhængigt af hvor meget du udforsker undervejs.


DSC 0576

8. Trollfjorden: Turistattraktionen

Trollfjorden er Lofotens mest berømte fjord. Alle, der kommer herop, vil opleve den. Selvom de fleste fjorde er betagende og smukke, så kan de også være lidt kedelige at ro, da der ikke sker så meget. Trollfjorden skiller sig ud. Den er ret smal til at begynde med og kombineret med de høje bjerge bliver den dramatisk. Ikke mindst når du sidder dér i kajakken, som en lille flue i den store herlighed.


9. Raftsundet: Vind, bølger og perfekt teltplads

Alle anbefalinger til at ro i Trollfjorden var gode, men ingen talte om det berygtede Raftsundet. For at komme til Trollfjorden skal det krydses. Her presser vinden sig ned ad bjergsiderne og pisker vandet op. Bølgerne bliver store og kommer ind fra siden ligesom vinden. Men dagen efter skinner solen fra en blå himmel, og inde i Trollfjorden ligger en lille eng. Perfekt til teltet.

DSC 0119

Andre spændende artikler


Havkajak på Hardangervidda

Havkajak på Hardangervidda

På weekendtur i Flekkefjord

På weekendtur i Flekkefjord

Kajak i Havørnens rige

Kajak i Havørnens rige

Log ind