Rent drikkevand

shutterstock_62091745_Jens-.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 14. jan 2021
Læst af: 9936

Du kan ikke se, om vand i vildmarken er rent. Du kan ikke smage, om det er sikkert at drikke. Du kan blot tage chancen og slubre løs med risiko for at nedsvælge vand, der gør dig syg. Er du villig til at løbe den risiko? Her er, hvad du bør vide om rent vand på vandreturen.

Vand er nødvendigt, og du har jo altså ikke altid lige en hane med postevand ved hånden, når du er på tur. Heldigvis. Nogle gange er du afhængig af naturens egne kilder, som dog ikke altid er så rene, som de ser ud. Overordnet er der tre ting i vand, der kan gøre dig syg: vira, bakterier og protozoer.

En virus er for eksempel hepatitis A, og i nogle tilfælde kan den være i form af visse alger, der begge kan forårsage diarré. Bakterier forårsager også diarré et par dage eller uger efter, du har drukket vandet – en af de farligere bakterier, kolera, findes primært i dele af Afrika og Sydasien samt små lommer i Sydøstasien og Mellemamerika og kan forårsage hurtigt dehydrering og døden, hvis man ikke hurtigt får hjælp, da man mister op til 24 liter væske i døgnet. Man kan for øvrigt blive vaccineret mod kolera.

Endelig er der protozoer, der er encellede organismer som f.eks. giardia og cryptosporidium, der kan overleve i flere måneder i koldt vand. Det kan tage alt fra et par dage til flere uger, fra man bliver udsat for dem, til man bliver syg, ofte med heftig, tynd diarré og opkast. De fleste infektioner varer én til seks uger. Og tro os, det er vældig ubehageligt.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


ECCO vandrestøvler

Ecco vandrestøvler

Ny bog: Kong-bjergene findes!

Ny bog: Kong-bjergene findes!

Nordlys - Aurora Borealis

Nordlys - Aurora Borealis