Rent drikkevand

shutterstock_62091745_Jens-.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 14. jan 2021

Du kan ikke se, om vand i vildmarken er rent. Du kan ikke smage, om det er sikkert at drikke. Du kan blot tage chancen og slubre løs med risiko for at nedsvælge vand, der gør dig syg. Er du villig til at løbe den risiko? Her er, hvad du bør vide om rent vand på vandreturen.

Vand er nødvendigt, og du har jo altså ikke altid lige en hane med postevand ved hånden, når du er på tur. Heldigvis. Nogle gange er du afhængig af naturens egne kilder, som dog ikke altid er så rene, som de ser ud. Overordnet er der tre ting i vand, der kan gøre dig syg: vira, bakterier og protozoer.

En virus er for eksempel hepatitis A, og i nogle tilfælde kan den være i form af visse alger, der begge kan forårsage diarré. Bakterier forårsager også diarré et par dage eller uger efter, du har drukket vandet – en af de farligere bakterier, kolera, findes primært i dele af Afrika og Sydasien samt små lommer i Sydøstasien og Mellemamerika og kan forårsage hurtigt dehydrering og døden, hvis man ikke hurtigt får hjælp, da man mister op til 24 liter væske i døgnet. Man kan for øvrigt blive vaccineret mod kolera.

Endelig er der protozoer, der er encellede organismer som f.eks. giardia og cryptosporidium, der kan overleve i flere måneder i koldt vand. Det kan tage alt fra et par dage til flere uger, fra man bliver udsat for dem, til man bliver syg, ofte med heftig, tynd diarré og opkast. De fleste infektioner varer én til seks uger. Og tro os, det er vældig ubehageligt.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

MicropurDråber & tabletter: Put tabletterne eller dråberne i vandet, lad de kemiske stoffer virke og drik. 
+ Dræber alt levende i vandet inklusiv vira med kemikalier. Lav vægt, simpel brug, pålideligt, ingen vedligeholdelse. 
- Vandet forbliver grumset, ventetid inden vandet kan drikkes, smager ikke altid godt.


Direkte fra kilden
Men hvor ’farligt’ er det egentligt at drikke vand direkte fra kilden i vildmarksområder? Det spørgsmål er ikke helt enkelt at svare på, og svaret kommer helt an på, hvem du spørger. Der er eksperter i vildmarksmedicin, der mener, at der ikke er de store problemer ved at drikke ubehandlet vand i vildmarksområder, hvor der ikke er græssende dyr i nærheden. De mener derimod, at mange sygdomme på vandreture slet ikke skyldes beskidt drikkevand, men dårlig håndhygiejne og smitte fra hånd til mund.

Andre eksperter er mere forsigtige og påpeger, at du aldrig ved, hvad der findes længere oppe ad floden. Ligger der et dødt dyr i vandet? Er en ubetænksom vandrer gået på toilettet for tæt på floden? Man ved det aldrig. Når alt kommer til alt, så handler det om, hvor stor en risiko du er villig til at tage. Måske du kan tage på adskillige ture og drikke vandet uden at behandle og ikke blive syg. Men du kan også køre i bil uden sele mange gange, uden der sker noget. Det betyder bare ikke, at det er sikkert. To ting er dog sikkert. 1) Jo bedre hygiejne du har på tur, jo mindre er risikoen for at blive syg. 2) Jo mere du behandler vandet, jo mindre er risikoen for sygdomme.


KatadynFilter: Pres vandet (eller lad det flyde fra en pose til en anden, hvis du har et tyngdekraftsfilter) gennem porrer, der er for små til, at bakterier og parasitter kan passere gennem. 
+ Vandet er ikke længere grumset, kan drikkes med det samme, ofte billig literpris. 
- Tager ikke vira ud af vandet, kræver tid og kræfter, vejer ofte mere, skal vedligeholdes en smule.


Kog, filtrer, zap!
Og hvad gør du så for at rense vandet? Du kan holde det helt simpelt og koge vandet. Det virker. Altid. Det tager dog lang tid og bruger brændstof, der vejer i rygsækken, men du slår alt ihjel i vandet. Næsten alle mikroorganismer bliver slået ihjel ved mellem 60 og 70 grader, mens den mest varmeresistente virus, hepatitis A, dør efter under et minut i 98 grader varmt vand.

Det er pga. hepatitis A, at mange eksperter anbefaler at koge vand i mellem ét og tre minutter, selvom det strengt taget ikke er nødvendigt. Husk dog, at jo højere du kommer, jo længere tid skal du koge vandet. Den amerikanske National Park Service anbefaler f.eks., at du koger vandet et ekstra minut for hver 300 meter, du er over havets overflade. Og her ligger en del af problemet – det tager simpelthen for lang tid. Så selvom kogning virker, er det ikke den mest holdbare løsning.

Det er til gengæld et filter, kemisk rensning eller brug af ultraviolet lys, der zapper alt til døde i vandet. Med et vandrensningssystem sparer du tid. Du sparer vægt, da du ikke behøver slæbe uhyrlige mængder brændstof med på tur. Og du nedsætter risikoen for sygdom. Når alt kommer til alt, så handler det om at optimere chancen for en god tur.


SteriPENSteripen/uv-lys: Put den lille pind i vandet, tryk på knappen, og det ultraviolette lys dræber alt i vandet, der kan drikkes med det samme.
+ Dræber alt levende i vandet inklusiv vandbårne vira. Lav vægt, hurtigt, simpelt.
- Fjerner ikke grums og partikler, kan ikke bruges i meget beskidt vand, da lyset skal kunne nå organismerne, kan løbe tør for batteri, lampen kan gå i stykker.


9 overvejelser

Der er en række ting, der er værd at overveje, inden du køber et produkt til at rense vand med. Her er ni spørgsmål, der er værd at stille:

 • Pålidelighed: Kan produktet gå i stykker og efterlade dig uden adgang til at rense vand?
 • Effektivitet: Filtrerer systemet f.eks. vira, eller har du brug for et backupsystem, hvis du vil dækkes 100 % ind?
 • Brugbarhed: Hvor nemt og hurtigt er systemet at bruge?
 • Kapacitet: Hvor meget vand renser systemet ad gangen?
 • Drikkeklart: Hvor lang tid går der, inden du kan drikke det behandlede vand?
 • Levetid: Hvor meget vand kan systemet rense, inden det skal skiftes ud?
 • Smag: Hvordan smager det rensede vand?
 • Vægt: Hvor meget vejer og fylder systemet i rygsækken?
 • Pris: Hvad er du villig til at betale?

6 tips til rent vand

 1. Led efter roligt, klart vand som søer, pøle eller langsomt flydende vandløb. Her er som oftest mindst sediment (små partikler), og giardia samt cryptosporidium har en tendens til at synke til bunds. Desuden bliver vand nær overfladen udsat for uv-stråling, som vandbårne bakterier og vira ikke bryder sig om.
 2. Find vand, hvor der ikke er spor efter mennesker eller dyr.
 3. Undgå at drikke urenset vand fra vandløb umiddelbart efter det har regnet. Regnen kan skylle overfladematerialer fra omkringliggende områder ned i vandløbet og øge bakterieindholdet.
 4. Kan du ikke finde klart vand, så fyld vand i din gryde, lad grums og partikler synke til bunds og brug vandet øverst i gryden.
 5. Hav backup med. Et filter kan gå i stykker, og et batteri kan løbe tør – hav et alternativ klart. Det kan jo for eksempel være, du allerede har dobbeltsikret dig med en SteriPEN, der dræber alt, og en LifeStraw. Eller med et filter, der tager grumset, og kemisk vandrensning til vira.
 6. Vælg ren sne frem for is til drikkevand, da bakterier kan overleve i månedsvis i is.

LifeStrawFiltersugerør: Stik sugerøret direkte i floden, søen eller vandpytten (eller vandflasken, der hører med til nogle modeller) og drik.
+ Lav vægt, hurtigt, nemt, pålideligt.
- Fjerner ikke vira.

Andre spændende artikler


Tips til vinterturen

Tips til vinterturen

Danmarks vildeste natur

Danmarks vildeste natur

 6 trin til at vandre i regnvejr

 6 trin til at vandre i regnvejr

Log ind