Sådan kommer du i sadlen

Min første (lang)tur på cykel

Det kan virke uoverskueligt at få pakket cykeltaskerne og komme ud på sin første langtur på cykel. Men gæt hvad: Det er ikke så svært at komme af sted. Læs her, hvordan du kommer af sted og find forslag til fantastiske ruter at lægge ud med.

ToreGrgroenne7.jpg
Opdateret den 13. jan 2021

Det kan virke uoverskueligt at få pakket cykeltaskerne og komme ud på sin første langtur på cykel. Men gæt hvad: Det er ikke så svært at komme af sted. Læs her, hvordan du kommer af sted og find forslag til fantastiske ruter at lægge ud med.


Hvordan planlægger man turen?

Hvor starter man, når man skal planlægge sit første cykeleventyr? Hvordan finder man ud af, om der er steder at sove undervejs, hvor man finder mad, hvor langt man kan cykle om dagen, og om strækningen overhovedet egner sit til en langtur i sadlen? Her er nogle af de ting, du kan gøre hjemmefra, der ruster dig til at få den bedst mulige tur.

Saml information
Det første, du kan gøre, er at samle så meget information om ruten som muligt, inden du tager af sted:

  • Find de bedste kort. Jo mere detaljerede, jo bedre. Det er bare sjovere at cykle på små, ikketrafikerede veje, end det er at være ved at blive blæst i rabatten af biler, der farer forbi.

  • Er der specifikke cykelguidebøger til ruten? Tjek for eksempel Lonely Planet, Trailblazer Guide Books eller Cicerone Guides i bogshoppen på www.opdagverden.dk

  • Rutebeskrivelser på nettet er ofte den største hjælp, og der sidder for det meste en eller anden i den anden ende, der har været på turen, skrevet tips ned og hjertens gerne vil svare på dine specifikke spørgsmål om netop den rute. Det er også her, du kan tjekke om en eventuel rute, du har i sigte, nu også egner sig til at cykle. Det kan nemlig være ret svært at finde ud af, hvordan der ser ud, og hvad der er af faciliteter mellem de større destinationer, som er beskrevet i guidebøger. Prøv for eksempel at gå på opdagelse i de mange rutebeskrivelser på www.crazyguyonabike.com

Tænk på overnatning
Prøv at finde ud af, hvordan det ser ud med overnatning på vejen. Og spørg dig selv, hvad du foretrækker:

  • Ved du, at du ikke gider sove i telt, og at der er steder at overnatte indendørs hele vejen, så lad telt, sovepose, underlag og kogegrej blive hjemme. Der er ingen grund til at trampe rundt med de ekstra kilo, hvis du aldrig bruger udstyret.

  • Elsker du at sove i telt, så kan du ånde lettet op. Det er altid til at finde et sted at slå teltet op, hvis du bare er åben for tingenes gang og sjove steder at sove. Og det giver ekstra frihed, da du ikke død og pine skal nå frem til et bestemt sted hver dag. Måske er der campingpladser eller nationalparker, og ellers kan du slå teltet op inde bag en bakke ved vejen, spørge om lov hos bondemanden eller sove på den lokale fodboldbane. I små byer er den lokale købmand desuden altid god at spørge efter et sted at sove eller slå teltet op, da han kender de fleste i byen.

Personligt cykler jeg altid med et telt, da jeg vil have friheden til at stoppe, når det passer mig. Også selvom jeg ved, at der nok vil være overnatning indendørs på det meste af turen.

Hvor langt om dagen?
Hvor langt kan man så cykle på en dag? Det er et svært spørgsmål, for der er mange ukendte faktorer, der spiller ind.

  • Hvor god form er du i?
  • Hvor mange timer kan du holde til at sidde i sadlen?
  • Hvor meget er der at se undervejs?
  • Hvordan er terrænet?
  • Er der modvind?

En ting, der ofte overrasker folk, er, hvor lang en dag faktisk er, når du ikke skal andet end at cykle. Og hvor hurtigt du kommer i så god form, at det ikke er noget problem at sidde i sadlen i minimum fem timer dagligt.

For det meste er det ikke et højintenst niveau, du arbejder på, når du cykler, da en læsset cykel er ret tung, og den ikke inviterer til at ræse af sted. Der er mere tale om lange træk. Hvis du er bekymret for, hvor langt du kan cykle om dagen, så er mit bedste råd at prøve det af hjemmefra.

Sæt en hel dag af, lad være med at knokle af sted, men tag godt med pauser, og se hvor langt du kommer. Og husk så, at du undervejs på turen kommer i bedre og bedre form og vil kunne tilbagelægge længere og længere distancer. 


ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

ToreGrgroenne6Koster det ikke en formue at komme i sadlen?

Det kan det gøre, hvis du er kompromisløs, skal havde det bedste af det bedste og helgarderer dig på kryds og tværs. Men det behøver bestemt ikke at koste en formue. Jeg har cyklet tusindvis af kilometer med venner, der brugte den mountainbike, de allerede havde og cyklede i det tøj, de hev ud af skabet.

Eneste udgift var gode cykeltasker (ca. 1200 kroner for fire styk af de bedste). Jeg kender også folk, der ikke engang har haft cykeltasker, men blot spændte rissække over bagagebæreren. Andre har købt en billig cykel i Asien og kørt på den i måneder. Det behøver ikke være så svært. Eller så dyrt.


Alene på tur?

Går du og drømmer om en cykeltur, men kan ikke finde nogen at tage af sted med, så fortvivl ikke: Det er fantastisk at rejse alene på cykel, og det er der flere grunde til. Du bevæger dig hele tiden, der er ikke tid til at kede sig, og du kommer konstant i kontakt med folk undervejs.

Du kan godt regne med, at vidt fremmede inviterer dig inden for. Og tramper du af sted på en af de mere cyklede ruter, vil du med garanti møde andre cyklister og hurtigt finde følgesvende undervejs.


Legenden over dem alle

Den 4. november 1962 satte Heinz Stücke af sted på cykel fra sin hjemby i Tyskland. Næsten 50 år senere er den gode Heinz stadig at finde på alverdens landeveje, hvor han ufortrødent tramper balleknuseren af sted mod nye horisonter.

Efter 44 år på den samme cykel skiftede han dog for nogle år den ud med en foldecykel. Heinz Stücke har ind til videre dækket 257 lande og næsten 600.000 kilometer på cykel. Læs mere om ham på www.heinzstucke.com


Inspirerende langture

Det er vildt, hvor meget der er sket på langturscykelfronten i løbet af de seneste ti til femten år. Dengang i slutningen af 90’erne var der meget lidt information at komme efter, og man mødte sjældent andre cyklister derude i verden. I dag er der langt flere, der har fået øjnene op for lyksalighederne på en cykel, og nettet bugner af inspirerende cykelhjemmesider. Her er et par stykker af dem:


Bonus: Få fuld pakkeliste

Her kan du finde min fulde pakkeliste fra en seks måneders tur i Himalaya


Klassiske ruter

Her er en liste over klassiske ruter verden over, der er værd at kaste et nærmere blik på.


Toregroenne3Rundt i Jotunheimen

Norge er et super sted at tage på sin første cykeltur. Du kan cykle direkte om bord på færgen, trille fra borde, og du er på vej. Start i Kristiansand og sæt kursen mod nord, kør ind i Jotunheimen og ud mod fjordene i vest, og det kan aldrig gå galt.

En helt fantastisk rute går over Fagernes, Tyin og Lærdal til vejen, der fører over Sognefjeld og lige lukt gennem Jotunheimen. Fortsætter du mod vest er der muligheder for såvel den evigt smukke Geiranger-fjord, som for at cykle rundt om Jostedalsbræen, der byder på nogle fabelagtige afstikkere ind langs idylliske søer til selve gletsjertungen.

Hele området byder på utrolig smuk cykling, og er du ikke træt endnu, så sæt kurs mod syd, kryds Hardangervidda og slut i Oslo. Turen her kan sagtens gøres både kortere og længere. Og, nå ja, norske bilister er blandt de høfligste, jeg nogensinde har oplevet.

Du kan regne med, at mange vil køre 50 meter bag dig på de snoede bjergveje, ind til de finder et lige stræk at overhale på.

Færge: Sejl til Kristiansand eller Oslo.
Bus: Skal du med bus, så fortvivl ikke. Du kyler bare cyklen i bagagerummet på den.
Overnatning: Allemandsretten kommer til sin ret, når man cykler i Norge. Regn med hver dag at kunne slå dit telt op ved en flod, sø eller fjord.
Antal dage: Alt mellem 10 og 30.
Mere info: www.cyclingnorway.no og www.visitnorway.com


Toregroenne2Gennem Himalaya: Kinnaur & Spiti

Helt igennem fantastisk tur gennem Indisk Himalaya. De små 1000 kilometer fra Shimla til Manali går først gennem den frodige, grønne dal Kinnaur, hvor du cykler højt over en brusende flod og kan sove i flotte hindutempler.

Dernæst cykler du gradvist op til Spiti-dalen. Her er goldt og øde, landsbyerne, du kommer igennem, er tibetansk-buddhistiske med 1000 år gamle klostre og stemningsfulde tempelrum.

Sidst på turen ligger to store pas med udsigt til enorme gletsjere og spidse Himalayatinder, og på det tidspunkt er du fint akklimatiseret til at cykle op i 4500 meters højde. Det fantastiske ved denne rute, frem for andre ruter i Himalaya, er, at du nemt kommer frem til fine landsbyer hver eneste dag.

Der er altid noget at se og opleve, når cykeldagen er overstået. Du kombinerer dermed det spektakulære i at cykle i verdens højeste bjerge med den fascinerende kultur i to områder, der kulturelt er vidt forskellige.

Fly: Retur til Delhi fra omtrent 4000 kroner.
Bus: Til Shimla og retur fra Manali. Begge ture tager cirka 16 timer og koster under 100 kr.
Overnatning: Guesthouses og hoteller på hele turen. Dog også formidable steder at slå teltet op.
Antal dage: Cirka 25 dage
Mere info: Rutebeskrivelse i Trailblazer Guides Himalaya by Bike. Du finder et fint kort med afstande på www.masterlyinactivity.com/spiti/intro.html


shutterstock 59663602 skphoMellem søer og vulkaner 

Chiles sø-distrikt er som skabt til cykelture (husk dog også gode vandrestøvler!). Her er rigeligt med små veje, der slynger sig gennem grønne landskaber, hvor snedækkede, kegleformede vulkaner rejser dig over spejlblanke, blå søer.

Fra Temuco går turen mod syd til den lille adventure-by Pucon, der ligger i skyggen af vulkanen Villarica. Den kan du bestige på en enkelt dag. I Pucon kan du også arrangere rafting, ridning og meget mere.

Der er masser af forskellige veje at tage i området, men snyd ikke dig selv for en tur ind i Argentina og over et af passene, der krydser Andesbjergene. De er ikke særligt høje så langt mod syd, men det er stadig en særlig oplevelse.

Og snyd bestemt ikke dig selv for den fantastiske tur mellem San Carlos de Bariloche i Argentina og Puerto Montt i Chile. Her sejler du med tre små færger over tre forskellige søer, den ene mere spektakulær end den anden, og vejene mellem søerne får du helt for dig selv.

Fly: Retur til Santiago fra omtrent 7000 kr.
Bus: Til Temuco og evt. retur fra Puerto Montt.
Overnatning: Guesthouses, hostels, hoteller, men også god idé med telt, da der er særdeles smukke steder at slå det op.
Antal dage: Alt mellem 14 og 30 dage.


Toregroenne1Redwoods og Stillehav

Ruten ned langs den amerikanske Stillehavskyst, fra den canadiske grænse i nord til den mexicanske i syd, har udviklet sig til en sand cykelklassiker. Og den er oplagt som en første tur, da der er god vej, fine faciliteter, og der bliver talt engelsk.

Undervejs kommer man gennem urgamle Redwood-skove, cykler højt over Stillehavets bølger og kommer gennem hyggelige småbyer. Der er mulighed for en afstikker ind i Californiens Wine Country, og et par dage i San Francisco bør man ikke snyde sig selv for. Som en bonus er der fantastisk overnatning i de adskillige State Parks, der ligger hele vejen ned langs kysten.

Her er der steder dedikeret til cyklister og vandrere, ofte mellem høje træer tæt ved havets brusen, du kan tænde bål, og der er fine faciliteter. Her er desuden ingen biler, og så koster en overnatning ikke mere end mellem 15 og 25 kroner per nat.

Fly: Flyv til Seattle og hjem fra San Diego fra omtrent 5500 kr. samlet. Alternativt kan du komme retur til San Francisco fra omtrent 4000 kr.
Tog: Du kan få din cykel med på toget, men alt efter rute er det lidt forskelligt, om den skal være pakket i en kasse eller. Tjek www.amtrak.com.
Overnatning: Der er super og meget billig overnatning i smukke State Parks ned langs kysten.
Antal dage: Mellem 21 og 30 dage. Har du kortere tid kan turen mellem San Francisco og Los Angeles anbefales. Den kan sagtens cykles på 10 dage.
Mere info: Lonely Planets Cycling USA West Coast har en dag-til-dag-beskrivelse af hele ruten fra den canadiske grænse til den mexicanske med afstande, overnatnings-, indkøbs og spisemuligheder, seværdigheder osv. På www.adventurecycling.org kan du købe super kort med beskrivelser af hver dags rute, højdekurver osv.

Andre spændende artikler


Vokser Aconcagua?

Vokser Aconcagua?

Sæt lejren op på vandretur

Sæt lejren op på vandretur

Plasticspand for trangen og miljøet på Everest

Plasticspand for trangen og miljøet på Everest

Log ind