Sådan kommer du i sadlen

Min første (lang)tur på cykel

Det kan virke uoverskueligt at få pakket cykeltaskerne og komme ud på sin første langtur på cykel. Men gæt hvad: Det er ikke så svært at komme af sted. Læs her, hvordan du kommer af sted og find forslag til fantastiske ruter at lægge ud med.

ToreGrgroenne7.jpg
Opdateret den 13. jan 2021
Læst af: 10752

Det kan virke uoverskueligt at få pakket cykeltaskerne og komme ud på sin første langtur på cykel. Men gæt hvad: Det er ikke så svært at komme af sted. Læs her, hvordan du kommer af sted og find forslag til fantastiske ruter at lægge ud med.


Hvordan planlægger man turen?

Hvor starter man, når man skal planlægge sit første cykeleventyr? Hvordan finder man ud af, om der er steder at sove undervejs, hvor man finder mad, hvor langt man kan cykle om dagen, og om strækningen overhovedet egner sit til en langtur i sadlen? Her er nogle af de ting, du kan gøre hjemmefra, der ruster dig til at få den bedst mulige tur.

Saml information
Det første, du kan gøre, er at samle så meget information om ruten som muligt, inden du tager af sted:

  • Find de bedste kort. Jo mere detaljerede, jo bedre. Det er bare sjovere at cykle på små, ikketrafikerede veje, end det er at være ved at blive blæst i rabatten af biler, der farer forbi.

  • Er der specifikke cykelguidebøger til ruten? Tjek for eksempel Lonely Planet, Trailblazer Guide Books eller Cicerone Guides i bogshoppen på www.opdagverden.dk

  • Rutebeskrivelser på nettet er ofte den største hjælp, og der sidder for det meste en eller anden i den anden ende, der har været på turen, skrevet tips ned og hjertens gerne vil svare på dine specifikke spørgsmål om netop den rute. Det er også her, du kan tjekke om en eventuel rute, du har i sigte, nu også egner sig til at cykle. Det kan nemlig være ret svært at finde ud af, hvordan der ser ud, og hvad der er af faciliteter mellem de større destinationer, som er beskrevet i guidebøger. Prøv for eksempel at gå på opdagelse i de mange rutebeskrivelser på www.crazyguyonabike.com

Tænk på overnatning
Prøv at finde ud af, hvordan det ser ud med overnatning på vejen. Og spørg dig selv, hvad du foretrækker:

  • Ved du, at du ikke gider sove i Telt, og at der er steder at overnatte indendørs hele vejen, så lad Telt, sovepose, underlag og kogegrej blive hjemme. Der er ingen grund til at trampe rundt med de ekstra kilo, hvis du aldrig bruger udstyret.

  • Elsker du at sove i Telt, så kan du ånde lettet op. Det er altid til at finde et sted at slå teltet op, hvis du bare er åben for tingenes gang og sjove steder at sove. Og det giver ekstra frihed, da du ikke død og pine skal nå frem til et bestemt sted hver dag. Måske er der campingpladser eller nationalparker, og ellers kan du slå teltet op inde bag en bakke ved vejen, spørge om lov hos bondemanden eller sove på den lokale fodboldbane. I små byer er den lokale købmand desuden altid god at spørge efter et sted at sove eller slå teltet op, da han kender de fleste i byen.

Personligt cykler jeg altid med et Telt, da jeg vil have friheden til at stoppe, når det passer mig. Også selvom jeg ved, at der nok vil være overnatning indendørs på det meste af turen.

Hvor langt om dagen?
Hvor langt kan man så cykle på en dag? Det er et svært spørgsmål, for der er mange ukendte faktorer, der spiller ind.

  • Hvor god form er du i?
  • Hvor mange timer kan du holde til at sidde i sadlen?
  • Hvor meget er der at se undervejs?
  • Hvordan er terrænet?
  • Er der modvind?

En ting, der ofte overrasker folk, er, hvor lang en dag faktisk er, når du ikke skal andet end at cykle. Og hvor hurtigt du kommer i så god form, at det ikke er noget problem at sidde i sadlen i minimum fem timer dagligt.

For det meste er det ikke et højintenst niveau, du arbejder på, når du cykler, da en læsset cykel er ret tung, og den ikke inviterer til at ræse af sted. Der er mere tale om lange træk. Hvis du er bekymret for, hvor langt du kan cykle om dagen, så er mit bedste råd at prøve det af hjemmefra.

Sæt en hel dag af, lad være med at knokle af sted, men tag godt med pauser, og se hvor langt du kommer. Og husk så, at du undervejs på turen kommer i bedre og bedre form og vil kunne tilbagelægge længere og længere distancer. 


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Verdens mest friske luft

Verdens mest friske luft

Skovflåter

Skovflåter