Fjeldvandring kræver, at du har styr på sikkerheden. Det er med til at sikre, at eventuelt kritiske uheld ikke udvikler sig yderligere, og det er samtidig med til at sikre, du har mest muligt overskud til at nyde turen. Vi har her samlet en stribe gode råd til dig.
Fornuftigt udstyr
Det kræver god forberedelse at tage på tur i fjeldet, uanset om du skal af sted på kortere eller længere ture. Hvor meget udstyr, man skal medbringe, afhænger altid meget af turens længde og sværhedsgrad. Vi har lavet en liste med nogle af de vigtigste ting, som man bør medbringe på sin fjeldtur:
- Kort og kompas: Sørg altid for at medbringe et så detaljeret kort som muligt over det område, du befinder dig i. Medbring også et kompas, så du uanset vejrforhold kan orientere dig. En GPS kan i den forbindelse også være et meget nyttigt værktøj at medbringe. Det er vigtigt, at du undervejs altid ved, hvor du befinder dig, og du bør derfor løbende orientere dig og kontrollere din position på kortet.
- Beklædning: Afhængig af årstiden og længden af din tur, er det vigtigt at være forberedt på dårligt vejr og kulde. Det er en væsentlig faktor for din sikkerhed på turen. At du beskytter kroppen mod vejr og vind. Sørg derfor altid for at klæde dig fornuftigt på efter tre-lags-princippet med et svedtransporterende inderlag, et eller flere isolerende mellemlag og et yderlag, der kan beskytte dig mod vind og vand.
- Førstehjælpsgrej: Medbring altid almindeligt førstehjælpsudstyr, så du kan afhjælpe vabler, forvridninger, mindre sårskader og faldskader samt lignende mindre livstruende og akutte skader. Hav desuden din egen medicinpakke med. Den kan f.eks. indeholde smertestillende piller, antihistamin, diarré-piller og personlig medicin efter behov. Husk altid indlægssedler og doseringsbeskrivelser, da det kan være andre end dig selv, der skal hjælpe dig med at tage det. Spørg eventuelt på apoteket om hvilke håndkøbsprodukter de kan anbefale, at du medbringer til din aktuelle tur. Husk desuden altid det blå sygesikringsbevis, når du er ude og rejse.
- Læ og ly:
Skulle du være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind. Undersøg på forhånd, om der er nød-hytter eller andre hytter i området, hvor du forventer at være. Medbring om nødvendigt et Telt, et Tarp eller en vindsæk, hvis du bliver tvunget til at ligge vejrfast, samt beklædning eller sovepose, der kan holde dig varm. Er du på vinterfjeldet, er det også muligt at grave en nødbivuak. Husk derfor en sneskovl om vinteren.
- Telefon eller satellitsender samt telefonliste: Undersøg på forhånd, om der er mobildækning i området. Alternativt kan du medbringe en satellitsender eller satellittelefon. Medbring en liste med de lokale numre til alarmcentral og politi samt pårørende på alle dem, der er med på turen.
- Proviant og væske: Medbring altid proviant til en eventuel nødsituation, hvor du har brug for at opholde dig på et givent sted længere end forventet, eller hvis turen kræver mere energi, end du havde regnet med. Det er desuden yderst vigtigt at undersøge hjemmefra, om det er muligt at få vand undervejs, eller om du skal medbringe dette fra start.
- Bagtroppen: Hvis I er flere af sted på tur, så aftal, hvem der er bagtrop. Bagtroppen har altid ansvaret for, at alle er med, og at ingen bliver væk, glemt eller kommer til skade uden at kunne få hurtig hjælp.