Slow-kayaking i Kroatien

En tur rundt om øen Rab

Øen Rab er fantastisk for kajakfolket. Der er uanede muligheder for at nyde stilheden, den flotte natur og leve det enkle friluftsliv med overnatninger på øde strande. Det, vi kalder for ”slow-kayaking”.

IMG_0972-3.jpg
Skrevet af: Tina Skivild og Carsten Damsgaard
Opdateret den 16. aug 2021

Øen Rab er fantastisk for kajakfolket. Der er uanede muligheder for at nyde stilheden, den flotte natur og leve det enkle friluftsliv med overnatninger på øde strande. Det, vi kalder for ”slow-kayaking”.

Med den varme aftensol i ryggen ror vi endelig ind i roligt, turkisblåt vand i en lille, beskyttet vig på den nordlige side af øen. Vi har mere eller mindre været på vandet siden morgenstunden og glæder os til at finde den perfekte lejrplads for natten.

Området er ret lavvandet med tydelig tidevand og sand. Sand! Så er der heldigvis ingen søpindsvin. Vi glæder os til at få de fugtige badesko af. Hurra, hvor er det skønt at have bare tæer og mærke sandet. 

Der er flere mennesker på stranden, men da klokken nærmer sig 19.30, har vi den for os selv. Her er en vidunderlig ro og en smuk solnedgang af den slags, hvor man bare føler sig privilegeret og i harmoni med sine omgivelser. Vi drikker det sidste rødvin af de langstilkede plastikglas, tilbereder aftensmaden og glæder os over at være kommet helskindet igennem dagens strabadser.

Det er to dage siden vi lagde ud fra byen Banjol for at ro i havkajak rundt om den kroatiske ø Rab. Turen kan gøres på fire til fem dage, men vi har planlagt seks til syv dage for at have god tid.

God tid til at nyde det bedste her i livet: Den fantastisk flotte natur, lækker veltilberedt mad, det enkle friluftsliv og tosomheden. Vi har valgt ikke at have fokus på, hvor mange kilometer vi ror hver dag, men på at lade tiden stå stille og være i nuet.

Vi har valgt ikke at have fokus på, hvor mange kilometer vi ror hver dag, men på at lade tiden stå stille og være i nuet.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 0972 3

Med vand i kajakken
Dagens etape blev dog en blandet fornøjelse. Vi stod op med cikaderne og havde en formiddag med perfekt rovand og højt solskin. Da vi så rundede den vestligste pynt med stejle klipper, blev vi overrasket af en kraftig sidevind og voldsomme bølger – den såkaldte bura.

De næste par timer blev en hård kamp mod bølgerne. Havet væltede nærmest ned i kajakkerne, da vi på grund af varmen selvfølgelig ikke havde taget skørt på. Vi blev med ét revet ud af idyllen og måtte lægge alle kræfter i og fokusere på at holde os fri af den rå klippekyst.

Da vi endelig, stakåndede og med vabler i hænderne, nåede i læ, så vi på hinanden og lo af bar lettelse, mens vi åd en pose totalt sammensmeltede cola-vingummier.

IMG 0993 3

Alene under stjernerne
Dagen efter ror vi mod den lille ø Sveti Grgur. Vi ror i roligt tempo over et farvand, hvor der er mulighed for at se delfiner. Vi spotter desværre ikke nogen, men imponeres i stedet af en stime flyvefisk, som følger os et stykke af vejen.

Sveti Grgur, der er en af de grønneste øer i Adriaterhavet, har tidligere været anvendt som fængsels-ø for kvinder under det kommunistiske jugoslaviske styre og præsident Tito. I dag bor der ingen mennesker på øen. De eneste indbyggere er en flok dådyr, der er så tamme, at de nærmest håndfodres af de mange turister, der besøger øen.

Vi går i land ved en bådebro tæt på en lille restaurant, der i dag er den eneste intakte bygning på øen. Efter en kop kaffe ror vi lidt videre til en lille, idyllisk vig med stenstrand og finder et perfekt sted til natten.

Vi trænger til at få strakt benene og vælger derfor at gå ad en lille dyreveksel tilbage til restauranten for at spise aftensmad. Dejligt at vandre efter en hel dag i kajakken. På Rab er der for øvrigt flere vandreruter langs kysten, der kan være en god afveksling på turen.

Generelt spiser man rigtig godt i Kroatien, og det er forholdsvist billigt at spise ude. Vi skal selvfølgelig prøve nationalretten, cevapcici, der er krydrede farsruller. De serveres bl.a. med rå løg og ajva, som er pesto lavet af rød peberfrugt og aubergine, samt en iskold, kroatisk fadøl.

Friskfangede fisk, blæksprutter og skaldyr, der er en stor delikatesse på Rab, kan også anbefales. Som de fleste andre aftener går vi i teltet ved solnedgang, men vi bliver vækket midt på natten af et dådyr, der højlydt kaster drøv op lige uden for teltet.

Vi benytter lejligheden til at komme ud af det lummer-varme telt. Udenfor er der buldermørkt og tusindvis af stjerner. De er så tæt på, at det er overvældende. Vi har aldrig før set mælkevejen så tydeligt og står nærmest andægtige i lang tid og beundrer himlens eget planetarium.

IMG 0956

Sikken trængsel og alarm
Rab bliver besøgt af rigtig mange turister i løbet af sommeren. Det er især tyskere, slovenere, tjekker og kroater, der befolker strandene. Vi færdes mest på de mere afsidesliggende steder, men kan heller ikke undgå nogle af de store campingpladser.

Da håret efterhånden føles som ståluld, trænger vi til et brusebad og går i land ved campingpladsen San Marino ved Lopar. Det er virkelig et antiklimaks efter flere dage i ’vildmarken’. Der er ufatteligt mange mennesker, høj musik og rigtig campingstemning. Vi savner stilheden og roen, så næste morgen er vi tidligt oppe og forlader turistfælden hurtigst muligt.

Turen går nu langs den barske, nordlige klippekyst, der er formet af buraen. Utroligt fascinerende. Vi tager os selv i konstant at stoppe op for at betragte det fantastisk imponerende landskab. Der er kun ganske få muligheder for at gå i land, så vi har planlagt pausesteder undervejs.

Undervejs er der mulighed for at ro ind i nogle smukke klippehuler. Vi finder dem dog ikke – de er åbenbart svære at finde uden lokal guide. Når vi holder pauser, bruger vi lang tid på at snorkle og bade i det klare, svalende vand.

Vi ser mange søpindsvin, søpølser og fisk i flere forskellige størrelser. Desuden bruger vi altid god tid til at forberede vores mad. Efter en god dag i kajakken er det en fantastisk fornemmelse at sidde på en øde kyst og nyde et simpelt, men veltilberedt, måltid sammen med et glas god hvidvin og føle hinandens nærvær.

IMG 0992 3

Slow-kayaking
Den sidste nat sover vi direkte på stranden under åben himmel. Det er så varmt, at vi kun bruger soveposerne som dyner mellem benene. Og her er heldigvis ingen myg – kun nysgerrige får. Det er skønt at vågne på stranden og mærke de første morgensolstråler.

Efter en morgendukkert nyder vi nybagte boller og friskbrygget kaffe på den stille strand. Da vi senere på dagen runder den lille færgehavn, der er forbindelsen til fastlandet, mærker vi igen kontrasten til de øde strande og vige – til naturens ro og rå skønhed.

Vi er atter på den sydlige side af øen og har nu kun få kilometer tilbage. Fra de mange strande og restauranter høres der musik, liv og glade dage. Da vi er tæt på målet i Banjol, har vi en underlig fornemmelse i kroppen – nærmest melankoli.

Vi har de sidste syv dage været på en forunderlig rejse, hvor vi virkelig har formået at sænke skuldrene, mærke tiden og hinanden. Det har været en fantastisk fornemmelse at være på færd, leve i nuet og opleve det enkle friluftsliv. Vi kalder det for ’slow-kayaking’!


Tag med Opdag Verden til Kroatien

Kunne du tænke dig at komme på vandet i Kroatien, kan du tage med Opdag Verden på tur. Vi udbyder nemlig havkajakture med dansk turleder i skærgårdsområdet nær Split. Læs mere på www.opdagverden.dk/ture


Bura

Det er vigtigt at tage hensyn til vejrfænomenet bura, der jævnligt forekommer ved Rab. Bura er det kroatiske ord for en såkaldt faldvind, der kommer fra nordøst. Buraen kommer ofte pludseligt og uden varsel. Den medfører store bølger og vindstød op til orkanstyrke.

Tjek vejrudsigten eller hold dig eventuelt opdateret via sms hos Yogi fra Seakayak Croatia, inden du sejler forbi det vestligste punkt Rt. Sorinj. Selv 7 m/s fra nordøst giver en vild bura.
BOKS SLUT


3 opskrifter til turen

Da vi ikke havde kølemuligheder på turen bestod vores proviant mest af tørvarer, tørrede pølser, æg, melblanding og friske grønsager. Der er flere muligheder for at proviantere undervejs. Det kan ikke pointeres nok, at det er vigtigt at medbringe meget vand på turen. Regn med min. fem liter pr. mand om dagen.

IMG 0961 3

Melblanding til 4-6 morgenboller
3 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
½ brev tørgær
½ tsk kardemomme
1 knsp sukker
1 knsp salt

Ingredienserne blandes og kommes i en plastpose. Aftenen inden du vil bage boller, kommer du 2 dl UHT-mælk eller vand i posen. Det hele æltes godt i mindst 5 minutter. Lad dejen hæve om natten. Bollerne formes ret flade og bages i olie på panden.

Banan-karry-ris (2 personer)
Ca. 2 dl ris
1 lille løg
2 bananer
2 håndfulde rosiner
2 håndfulde peanuts
olie
karry, salt og peber

Start med at svitse løget i olie og karry. Derefter tilsættes risene sammen med ca. 4 dl. vand, salt og peber. Lad risene koge ved svagt blus. Når risene er færdige, skal der stadig være lidt vand tilbage i gryden. Serveres med bananer i skiver, rosiner, peanuts og evt. karry.

Der anrettes aftensmad ta

Vegetarisk taco
1 pose Spice mix for vegetarian Taco (Santa Maria)
1 brik flåede tomater
2 dl vand
1 fed hvidløg
salt, peber, timian og sukker
200 g pasta

Krydderblandingen blandes med vand og ½ brik flåede tomater. Koges i 3-4 min. uden låg. Af den anden halve brik flåede tomater, hvidløg, salt, peber og sukker laves en god tomatsauce. Den skal simre mindst 5 min. og smages til med timian. Pastaen serveres med tacoblanding og tomatsauce. 

Andre spændende artikler


Pardans over tangskoven

Pardans over tangskoven

Kajak og vandring i det vilde Grønland

Kajak og vandring i det vilde Grønland

Havkajak i Sankt Anna Skærgård

Havkajak i Sankt Anna Skærgård

Log ind