Find kajakken frem

Foråret er på vej

Vi ser dem mere og mere. Langs hele Danmark. Havkajakker. Og det er der en god grund til, fordi det er en fantastisk måde at opleve naturen helt tæt på. I denne artikel kommer vi med to ruteforslag til kajakture i Danmark. Vi har derfor talt med Jakob Hertz, indehaver af FarOut, der har arrangeret kajak- og outdoorkurser siden 1988.

KajakDK_blankvand_shutterst.jpg
Skrevet af: Casper Devantier
Opdateret den 16. aug 2021

Vi ser dem mere og mere. Langs hele Danmark. Havkajakker. Og det er der en god grund til, fordi det er en fantastisk måde at opleve naturen helt tæt på. I denne artikel kommer vi med to ruteforslag til kajakture i Danmark. Vi har derfor talt med Jakob Hertz, indehaver af FarOut, der har arrangeret kajak- og outdoorkurser siden 1988.

”I Danmark er vi jo heldige, fordi der er aldrig langt til vandet, og der findes fantastiske kajakture over hele landet,” fortæller Jakob Hertz. Selvom om du bor i Jylland, på øerne eller i København, så er der fantastiske muligheder for at komme på vandet, og forårets milde vejr nærmest skriger på at blive udnyttet med en pagaj i hånden.

”Ofte er det kun et spørgsmål om vind og vejr – og så afhænger det selvfølgelig også af, hvor meget tid man har til rådighed,” siger Jakob Hertz. Her følger to turforslag, der egner sig som endagsture, men let kan forlænges til en weekendture.


Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Pagaj vertikalt shutterstocIsefjorden

På mindre end en times kørsel fra København kan du nå Roskilde Fjord, og kører du lidt længere, når du Isefjord. Her er masser af udgangssteder, og oftest er vandet roligt og let at gå til.

Isefjordens Inderbredning (cirka 25 km)
En oplagt dagstur starter ved Munkholmbroens østlige side, hvor der er fine parkeringspladser helt tæt ved vandet. Herfra er det en dejlig tur nordover mod Hammer Bakke.

De fleste steder er der god vanddybde helt ind til kysten, så det er let at komme helt tæt på den smukke natur. Hop eventuelt ud af kajakken og gå op på skrænterne ved Kyndeløse eller Hammer Bakke, hvorfra du kan nyde udsigten ud over Isefjord og Orø.

Ved Hammer Bakke krydses der over mod Orø – sørg for at holde god afstand til Ronø, da vandet her er meget lavt. Ved højvande er det muligt at passere mellem Lindholm og Orø, men ellers er det bedst at padle syd om Lindholm. Det er et populært ynglested for mange fugle, så hold afstand og vis hensyn.

Herfra er der et længere kryds over til Kirsebærholmen, hvor turen går sydover mod Munkholmbroen. Undervejs passerer du Søminestationen, der indtil begyndelsen af halvtredserne fungerede som afprøvnings- og vedligeholdelsessted for søminer og torpedoer.

På land kan du udforske gamle miner og torpedoer, der vidner om områdets militære historie. Længere mod syd skal der passeres et militært skydeområde ved Bredetved. Øvelser markeres med blink og en ophejst kugle, men begge markeringer kan være vanskelige at spotte fra havsiden, så undersøg forholdene hjemmefra. 

Har du en hele weekenden eller måske endda et par dage ekstra, så er der masser af muligheder for længere ture. Du kan for eksempel padle rundt og ’Isefjordens Perle’, Orø eller padle de små 100 kilometer op gennem Isefjord og ind i Roskilde Fjord og slutte i Roskilde Havn.

Foruden campingpladser findes der i alt 26 primitive overnatningspladser langs Isefjord og Roskilde Fjord. Se mere på www.kattingevaerk.dk


Gulkajak e.petersen shutterDet Sydfynske Øhav

Her er der dømt grønne bøgeskove, rigt dyreliv og varieret roning. Der findes masser muligheder for at udforske Øhavet, men kajakken er altså en af de bedre, og der er uanede muligheder for ruter – både dagsture, weekendture og længere ture, hvor du kan komme hele Øhavet rundt og besøge de mange små, tyndtbefolkede øer.

Thurø Rundt (15 km)
På Fyn-siden af Thurødæmningen er der en lille parkeringsplads, hvor der er fine udgangsmuligheder. Vandet kan dog være ganske lavt, så vær opmærksom. Hvis du ikke har din egen kajak, kan de lejes hos Nicus Nature på Tåsinge (www.nicusnature.com). Ruten rundt om Thurø kan stadig let gennemføres, selvom den bliver omkring fem til seks kilometer længere.

Ved dæmningen kan der være meget strøm, så lad strømforholdene være med til at afgøre, hvilken retning der roes rundt. Denne rutebeskrivelse går med uret rundt og starter således med at padle mod øst gennem Skårupsund.

Det smalle sund byder på flot natur og fine udsigter til for eksempel Thurø Kirke og Bjørnemose Gods på Fyn-siden. Der er flere steder med lavt vand specielt omkring Øgavl, hvor du bør holde god afstand til kysten.

Fra Øgavl går turen sydover, hvor de høje klinter løfter bøgeskoven op over stranden. Vær opmærksom på, at østenvind kan give bølger, da øst- og sydkysten af Thurø er relativt ubeskyttet. Det er derfor oplagt at tage en pause ved Smørmosen, spise en is og tage et spil minigolf på – efter sigende – Europas bedste minigolfbane.

Turen fortsætter videre mod syd, hvor kysten atter er præget af klinter, skove og siden masser strandeng ved Thurø Rev, der markerer øens sydøstlige spids. Her findes et fuglereservat, hvor blandt andet dværgterner og præstekraver yngler.

Herfra går ruten langs sydkysten af den hesteskoformede ø, til du når Grasten og videre nordpå mod Thurøbund. Har du tid, er det en fornøjelse at krydse over til Troense på Tåsinge, der er en hyggelig lille by (og med en fantastisk bager), og det er et perfekt stop til eftermiddagskaffen.

Vær opmærksom på meget trafik i sundet. Alternativt krydses Thurøbund, og du kommer forbi det gamle, gule mejeri, der ligger helt ned til vandet. Herfra er der ikke langt tilbage til dæmningen, hvor du igen bør være opmærksom på det lave vand.

Har du længere tid i det Sydfynske, er det en fantastisk oplevelse at tage på øhop mellem de mange små øer, for eksempel Skarø, Drejø og Hjortø. Der er fine overnatningsmuligheder, og et besøg ved de lokale købmand og en snak med de lokale er næsten obligatorisk.

Se flere ruter på www.detsydfynskeoehav.dk, hvor du også kan købe en havkajak guidebog med tilhørende kort og rutebeskrivelser fra hele Øhavet (pris 250 kroner).


Guide: Kajakruter til hele Danmark

Naturstyrelsen har nu gjort det endnu lettere at nyde naturen med en pagaj i hænderne. I samarbejde med Dansk Kano- og Kajakforbund, Miljøministeriet og Friluftsrådet har de lavet 39 kajakruter fordelt over hele landet. De detaljerede ruter beskriver blandt andet dyreliv, særlige strømforhold, seværdigheder og mange andre praktiske oplysninger. Find ruterne på ’ud-i-naturen-kort’ på www.naturstyrelsen.dk

Andre spændende artikler


Bornholm rundt i kajak

Bornholm rundt i kajak

Kajaktur omkring Anholt

Kajaktur omkring Anholt

The Adventure Festival 2023

The Adventure Festival 2023

Log ind