• Hjem
  • Artikler
  • Smag på kildevæld i en af Danmarks største skove

Smag på kildevæld i en af Danmarks største skove

I skovens dybe, klukkende ro

Rold Skov er en stor friluftsscene. Her spiller fine vandreruter, gode teltpladser, en mountainbike-rute på 23 kilometer og skiløjper ved snefald fine biroller. Hovedrollen tilhører skovens små sensationer – de rislende kilder.

_DSC6942.jpg
Skrevet af: Peter Nordholm Andersen
Opdateret den 17. maj 2021

Rold Skov er en stor friluftsscene. Her spiller fine vandreruter, gode teltpladser, en mountainbike-rute på 23 kilometer og skiløjper ved snefald fine biroller. Hovedrollen tilhører skovens små sensationer – de rislende kilder.

Foran fødderne risler det klare vand. Det bugter sig rundt om små og store sten, løber igennem store puder af dybgrøn mos, giver liv til et rigt planteliv og en næsten meditativ musik i øregangene.

Efter et par timers vandring gennem skov fra Skørping Station er vi nået til Ravnkilde, der blot er en af de mange kilder i Rold Skov. Særligt ned til ådalen ved Lindenborg Å er her flere flotte kildevæld. 

Ravnkildens omtrent 60-70 liter vand per sekund løber faktisk klukkende hen over vandrestien foran os, men trædesten sikrer dog, at vi fodturister kan komme tørskoet over vandet. Som jeg står der og betragter kildens strømmende liv – som jeg sagtens kan lappe i mig – går det op for mig, at netop det rene kildevand er en af Rold Skovs helt store naturattraktioner.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

 DSC6913Skovens krogede fingre
Magien fortsætter, da vi vandrer videre. Vi stiger forpustede op på skrænterne øst for kilden i stedet for at bevæge os videre sydpå gennem den store, brede ådal.

Skridt for skridt stiger vi opad i bunden af en stejl minidal, der opfører sig som om den lå i de norske fjelde. Vi er omgivet af gamle bugtende træer, der strækker sine krogede fingre mod himlen.

I skovbunden har en enorm dyne af vissent løv lagt sig til rette. Vi sparker til bladene og får en gyldenbrun snebyge til at dale til jorden foran os. Det er et eventyrligt stykke skovskrænt, der får sanserne og minderne fra barndommen i sving. Ja, gør os til drenge for en kort stund.

Da vi har gået opad et stykke tid, får vi belønning for det ekstra arbejde. Vi er nemlig nået ind i Rebild Bakker. Også her har vandet været på spil. Bakkerne blev dannet efter istiden ved at smeltevand fra isen skar dybe dale ned gennem mulden og sandet.

Og senere fortsatte regnvandet med at uddybe den indsats, det strømmende smeltevande havde indledt. Nu er her kun lyng og et barsk, kuperet, træløst terræn, som en flok får sørger for at holde fri for større gevækster. Og her er ikke mindst flotte udsigter mod en åben horisont i vest fra bakketoppene, der ligger op til 102 meter over havet.

 DSC6918Oppe og køre på udsigter og chokolade
Vi er godt og grundigt oppe og køre. Ja, det er nu ikke kun på grund af udsigten, men fordi Asbjørn, 10 minutters gang fra bakketoppen, hev et godt bud op af rygsækken på det, vi på forhånd har aftalt hver især at tage med – nemlig en gastronomisk overraskelse.

I rygsækken havde han en hel æske med fyldte chokolader. En overraskelse, som vi har proppet i os med nogenlunde god samvittighed, da vi har planer om at gå hele dagen gennem skoven.

Nu brager sukkerchokket rundt i blodet, og lettere overstadige morer vi os med at lave høje spring, som vi fotograferer i frøperspektiv. Så ser det ud som om, at vi svæver frit i luften. Altså på billedet.

 DSC6946Engang Danmarks største skov
Eftermiddagen går med at gå. Vi kommer forbi mere vand ved Store Økssø, der breder sit spejl med form som et hjerte midt inde i skoven. Aftenen og efterårets mørke banker så småt på, og vi vandrer stadig i skoven ad lange grusveje sydpå mod stationen i Arden.

Vi kan fysisk mærke, at Rold Skov er stor. Indtil for nylig var den arealmæssigt landets største skov, men ny skovrejsning har gjort, at den nu er overhalet af skovene omkring Silkeborg. Men det gør nu ikke skoven og oplevelserne i den mindre.


En weekend i skoven

Fredag aften ankommer du med toget til Arden. Herfra går du de cirka fem-seks kilometer nordpå til en af de to teltpladser øst for Store Økssø, enten ved Mosskovpavillonen eller Flyverpladsen.

Du kan overveje at lade teltet stå om lørdagen, mens du ser nærmere på den østlige del af skoven – gå forbi Madum Sø og rundt om den flotte højmose Langmosen og tag eventuelt en afstikker sydpå til Store Blåkilde, der pumper 150 liter vand i sekundet ud i et smukt bassin med blålige farver i bevægelse.

Flyt eventuelt lejren til teltpladsen ved Urskoven. Om søndagen får du fornøjelsen af gode udsigter fra Rebild Bakker samt lyden af kilderne i Nørre- og Bjergskoven, inden du tager toget fra Skørping.


 DSC6934Vandets hemmelighed

Hemmeligheden bag kilderne er den kalk, som undergrunden er spækket af. Under skoven samles vandet i kalkens sprækker og presses frem under tryk. Rejsen fra regnvand til kildevæld kan vare op til 50 år.

På grund af kildens konstante temperatur på 7-8 grader året rundt, er jeg også vidne til et helt unikt dyreliv. I vandet trives masser af sommerfuglemyg, vårflue-larver og ferskvandstanglopper, og derfor er det sumpede kildeområde en af bjergvipstjærtens foretrukne jagtmarker.

Og flere andre fugle, der er lige så vilde med stedet som jeg. Det er også forunderligt at tænke på, at kilden har sprunget her siden istiden. Derfor er her også fundet sjældne vårfluer, som har overlevet utallige klimaændringer på grund af vandets konstante temperatur. Og kilden har samtidig et insektliv, du ellers kun finder i Alperne eller Nordskandinavien.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Mols Bjerge Stien

Mols Bjerge Stien

Ruteforslag
Stevns Klint Trampesti

Stevns Klint Trampesti

Priser fra 1.295,-
Kursus
Kursus i friluftsliv og vandring

Kursus i friluftsliv og vandring

Andre spændende artikler


Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

Vandrekort over hele verden

Vandrekort over hele verden

Pak teltet i en vandtæt pose

Pak teltet i en vandtæt pose

Log ind