Du er her:

Taco på tur

6 Tips til lækre tacos i det fri

Lad os få det på det rene med det samme: Mine tacos er muligvis helt forkerte og har som udgangspunkt ingen relation til Mexico ud over majstortillaen. Men for mig er en taco en fantastisk mulighed for at eksperimentere med fyld og smag. Alt sammen i det lækreste håndtag af en velduftende, blød majstortilla. Så gør det jo absolut ikke noget, at det også er en mulighed for at få lidt sved på panden en kold vinterdag i skoven.

Skrevet af: Esben Syberg
Opdateret den 26. mar 2022

Lad os få det på det rene med det samme: Mine tacos er muligvis helt forkerte og har som udgangspunkt ingen relation til Mexico ud over majstortillaen. Men for mig er en taco en fantastisk mulighed for at eksperimentere med fyld og smag. Alt sammen i det lækreste håndtag af en velduftende, blød majstortilla. Så gør det jo absolut ikke noget, at det også er en mulighed for at få lidt sved på panden en kold vinterdag i skoven.


6 Tips til lækre tacos i det fri

  1. Køb Masa Harina-majsmel, og du er sikret den helt rigtige konsistens og duft, som du måske kender den fra dine ture til USA eller Mexico.

  2. Lav salsasaucer hjemmefra. Se grundopskrifter på næste side.

  3. Steg dine tacos på en støbejernspande eller andet, der kan tåle høj varme uden væske. Pas på med den tynde aluminiumspande og bålet.

  4. En tortilla kan ikke genopvarmes uden at miste sine gode egenskaber.

  5. Hav et viskestykke eller andet, du kan opbevare dine færdigbagte tortillas i, så de ikke bliver kolde. Jeg bruger selv min ETA Spider-isolerede taske.

  6. Confit de canard er dåsemad på den lækre måde. Du har lækker fedt og masser af lækker and, der kan holde sig lang tid på f.eks. en kanotur.

Ingredienser der hjælper dine tacos mod skyerne

Masa Harina: Denne majsmel må du ikke snyde dig selv for. Den gør det, den skal: laver en fantastisk og velduftende, blød taco kun ved hjælp af vand og salt!

Lime: Husk den nu. Den er god i både din øl og på din mad!

Avocado:
Hav altid en håndfuld avocado med dig. Det er lækkert helt uden arbejde.

Røget paprika - Hot - La Chinata:
Fantastisk smag af røget paprika. Pepper alt op lige fra din salsa til din beef jerky. Og så er dåsen endda smuk!

Ancho-pulver
: Et dejligt aromatisk pulver. Ikke så stærkt. God i alt fra chili-gryder til kødmarinader. Brug den evt. til din beef jerky.

Heinz Peppery Habanero:
Fin og dejlig eddikebaseret stærk sovs. Prøv den, hvis du vil prøve noget andet end den klassiske tabasco.

Smokey Mango Habanero BBQ Sauce
: En sovs jeg virkelig er vild med. Måske I også ville være det?

Chipotle
: Chipotle, som betyder røget chili, er et must have i krydderposen. Fantastisk smag som både virker som hovedsmag i en sovs eller som krydderi i en kødmarinade.

Pulled pork / vildsvin:
Har du lavet noget pulled pork eller andet langtidstilberedt kød, så er det fantastisk i en taco.


 

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Copy of how06

Den gode hjemmelavede tortilla

  • Ta’ en lille klump dej og rul den til en kugle på størrelse med en golfbold.

  • Lav den en smule flad og smid den på ’tortilla pressen’, som i mit tilfælde er et skærebræt og en trangia-gryde. Det er vigtigt, at det er to hårde overflader, da det ellers kan være svært at få tortillaerne helt flade. Bruger du en trangia-gryde som top, er det vigtigt, du lige trykker i bunden af gryden med en knytnæve og ikke kun på kanten, da du ellers får en ufoformet tortilla. Husk også plastic imellem, så det slipper nemmere. Hvis du har svært ved at få din tortilla helt flad, er dejen sikkert lidt for tør, og du skal tilsætte lidt vand i meget små mængder af gangen.

  • Løft den pressede tortilla i den nederste plastic og flip den langsomt over i din højre hånd.

  • Læg den derefter langsomt på den tørre og meget varme pande/plade over bålet. Den skal helst ikke kastes, da det kan give luftbobler under tortillaen, og det gider vi jo ikke ha’.

  • Så er den på panden med høj varme, og her skal den være cirka 40-50 sekunder på den første side. Vend tortillaen og giv den en smule mindre på den anden side.

Copy of how07

SÅDAN GØR DU

Opskrift: Tortillas (ca. 16 styk)
5 dl Masa Harina majsmel
3 dl vand (gerne varmt)
½ tsk salt

Majsmelet bearbejdes med et drys salt og vand til en smidig og glat dej. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis dejen virker for tør. Del dejen i 16 lige store stykker og rul dem til tynde tortillas. Brug evt. en tortilla-presse og brug to stykker bagepapir eller plastic i pressen, så slipper dejen nemmere. De færdige tortillas bages én ad gangen på en varm, tør pande i ca. 40-50 sek. på hver side.

Opskrift: Salsa
150 g finthakkede tomater
1 lille håndfuld hakket frisk koriander
30 g brændte chilier uden kerner
60 g finthakkede løg
80 g finthakket mango
4 fed hvidløg
40 g balsamico
25 g olivenolie
5 g røget paprikapulver
25 g olivenolie

Sørg for, at alt er hakket relativ fint og rør det hele sammen. Lad den stå natten over i køleskabet. Det giver det bedste resultat. Opskriften kræver ikke de store egenskaber i et køkken, men mulighederne for egne variationer er uendelige. Du kan evt. også hælde det hele i en blender og give den et hurtigt spin.

Opskrift: Syltede rødløg
1 rødløg
1/2 tsk sukker
1/2 tsk salt
1 dl æbleeddike
5-6 hele peberkorn
1 hakket frisk chili
2 spsk spidskommen
Skær løget i tynde skiver og kom det i et rent, skoldet glas. Eddike og sukker koges op i en gryde sammen med peberkorn og evt. krydderier. Hæld eddikeblandingen over løgene. Luk glasset og opbevar køligt.


Copy of misc 006

Mine 4 favoritter

1. Confit de canard taco

  • Avocado/guacamole som bund
  • Confit de canard
  • Grønkål
  • Finthakket løg
  • Frisk chili
  • Koriander
  • Et godt drys spidskommen
  • Frisk limesaft
  • Chipotle

2. Lakse taco

  • Bund af avocado
  • Laks ristet i sovsen fra chipotle (på den ene side)
  • Syltede løg
  • Sauteret grønkål
  • Chipotle
  • Koriander og skovsyre på toppen

3. Morgen taco

  • Spejlæg (sunny side up) som bund
  • Grønkål sauteret med chili, hvidløg og æbleeddike
  • Skovsyre som topping
  • Overhældt med en Habanero fiery and sweet sauce
  • Prøv evt. med finthakket løg og bacon også

4 Vildt taco

  • Bund af guacamole
  • Vildtryg stegt på pande og skåret i små skiver
  • Salsasauce (se grundopskrifter)
  • Finthakket løg
  • Forårsløg
  • Ribs
  • Drysset med frisk mynte og skovsyre

Andre spændende artikler


Portræt af Lars Gejl

Portræt af Lars Gejl

3 tips til en lettere rygsæk

3 tips til en lettere rygsæk

Vælg den rigtige brænder

Vælg den rigtige brænder

Log ind