Du er her:
  • ARTIKLER
  • Vandreguide: West Highland Way

Vandreguide: West Highland Way

KLASSISK VANDRERUTE I SKOTLANDS HØJLAND

Klinger lyden af det skotske højland magisk i dine ører, så er det svært at finde en bedre måde at vække magien til live end ved at vandre West Highland Way; en rute med store vidder, berømte søer og spændende historie.

Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 16. aug 2021

Klinger lyden af det skotske højland magisk i dine ører, så er det svært at finde en bedre måde at vække magien til live end ved at vandre West Highland Way; en rute med store vidder, berømte søer og spændende historie.

West Highland Way slynger sig 154 kilometer gennem Skotland; over enorme, åbne heder, op og ned gennem nøgne bjerge, langs fine bjergsøer og til sidst til Fort William, hvor man har mulighed for at sætte kronen på værket i form af en tur til tops på Skotlands højeste bjerg, Ben Nevis med de 1.344 meter.

Ruten, som starter lige nord for Glasgow i den lille by Milngavie, var Skotlands første officielle langdistancerute. Den åbnede i 1980. I dag er den en af Europas helt store vandreklassikere og giver mulighed for at lade landskaber i hjertet af højlandet synke ind.

Her er der strækninger, hvor horisonten er sat på noget nær uendelig i de åbne landskaber, hvor man dykker ind mellem tyste træer, hvor skovbunden er dækket af blød, grøn mos, og hvor søvandets skvulp i den kendte Loch Lomond blander sig med lyden af vandrestøvlernes monotone trin på stien.

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Ud over de store, fredelige naturoplevelser, kommer man også gennem en række små byer undervejs. Det giver mulighed for at finde en varm seng for natten eller et varmt måltid mad midt eller sidst på dagen. Og det giver et ekstra kulturelement til oplevelserne – for eksempel hvis man tager en enkelt pint på en lokal pub, når vandredagen er overstået.

Alt i alt er West Highland Way gjort af det stof, en fantastisk vandrerute er gjort af: Den bringer én gennem et helt særligt landskab, giver én et indblik i en spændende, hyggelig kultur og giver én mulighed for at få det hele med uden at skulle flyve langt eller rive for lang tid ud af kalenderen.

FAKTA OM WEST HIGHLAND WAY

Længde
West Highland Way er 154 kilometer lang, og vandrere deler den ofte op i 8 etaper. Det er dog helt op til temperament og form, om man vil bruge et par dage mindre eller nogle flere dage på turen.

Niveau
West Highland Way er en af den slags ruter, hvor man på mange måder kan tilpasse turen efter ens eget niveau. Overnatter du indendørs undervejs, kan du vandre ruten med en lille rygsæk, og det er endda muligt at arrangere rygsæktransport, så du kan vandre med den helt lette dagtursrygsæk og have dine ting ventende på dig ved slutningen af hver etape. Der er en del højdemeter på den nordligste del af ruten; derfor starter de fleste i syd, så de har nogle kilometer i benene, inden de når hertil. Den sydlige del af ruten er relativ flad. Hele ruten er fint markeret.

Årstid
Du kan for så vidt vandre ruten året rundt, men de mest populære måneder er fra engang midt i juni til midt eller slut august. Vil du gerne have det hele lidt for dig selv, så tag eventuelt af sted i ydersæsonerne engang i maj/juni eller september/oktober. Her skal du nok regne med lidt lavere temperaturer end i højsæsonen.

Transport
Transport til og fra ruten er nem. Flyv til Glasgow og tag bussen til rutens start i Milngavie. Fra slutpunktet i Fort William går der bus tilbage til Glasgow og flyet hjem. Tjek www.travelinescotland.com.

Overnatning: Du kan vælge at benytte dig af den skotske allemandsret og finde fine steder til teltet langs ruten (på nær langs Loch Lomond, som ligger i nationalpark).

Du kan også sove i telt på campingpladser, eller du kan overnatte indendørs på hoteller, vandrehjem eller Bed & Breakfasts.

Der er masser af muligheder for at strikke turen sammen, så man får det, man er på jagt efter, når det kommer til komfort indendørs eller smukke, fredelige steder udendørs.

Proviant
Der er masser af muligheder for at proviantere, finde vand og få et varmt måltid mad undervejs på ruten.

Info
Læs mere om ruten på www.westhighlandway.org 

Andre spændende artikler


Vandring på West Highland Way

Vandring på West Highland Way

Når livet bliver vendt på hovedet

Når livet bliver vendt på hovedet

Vandring i England

Vandring i England

Log ind