Vandring i Slovenien

Lyn og torden over Triglav

På en vandretur i Sloveniens Triglav Nationalpark får Elsa og Rasmus vejrgudernes raseri at føle. Men når det klarer op, åbenbarer endeløse bjergudsigter, smaragdgrønne søer og månelignende landskaber sig fra de mennesketomme stier.

Slovenien-(1).jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau - Foto: Rasmus Vejersøe Gregersen og Elsa Lysgaard Ranzau
Opdateret den 09. mar 2020

På en vandretur i Sloveniens Triglav Nationalpark får Elsa og Rasmus vejrgudernes raseri at føle. Men når det klarer op, åbenbarer endeløse bjergudsigter, smaragdgrønne søer og månelignende landskaber sig fra de mennesketomme stier.

Det kunne ikke være bedre. Efter at have krydset bjergpasset sidder vi nu med udsigt ud over en langstrakt dal med smukke, blå søer, hvide kalkstensklipper og grønne græstæpper med masser af blomster i et væld af farver. Vi har netop brygget en kop kaffe og ser de mørke uvejrsskyer blæse over i den næste dal.

”Det var så det uvejr,” siger jeg til min kæreste, Rasmus.

I går blev vi advaret om, at et uvejr ville rulle ind over bjergene her i eftermiddag, og at det derfor er vigtigt, at vi kommer ned fra bjergkammen, inden uvejret rammer. Nu tænker jeg, at vi ikke har noget at bekymre os om.

Jeg skal blive klogere.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Slovenien-(12)For os selv
Da vi dagen før begiver os af sted med rygsækkene pakket til en tredagestur, mener vi sagtens, at vi kan planlægge os ud af det forestående uvejr. De første timer går gennem skov på en meget stejl sti. Vi pruster og stønner, det er meget varmt, og vi må flere gange sveddryppende stoppe for at smide rygsækkene nogle minutter.

Efter nogle timer når vi turens første mål – en bjerghytte, der er et populært udflugtsmål for lokale familier. Hytten ligger smukt ved en smaragdgrøn bjergsø på et lille græsklædt plateau, hvor køerne græsser. Vi smider rygsækkene og drikker en iskold cola i skyggen ved hytten. Vi har mødt flere slovenske familier, hvor tre generationer er taget på bjergvandring. Det er imponerende at se såvel børn som ældre mennesker gå friskt op ad stien, men de fleste vandrere har slået sig ned ved hytten, så da vi fortsætter, har vi stierne næsten for os selv. Den går op gennem skoven til et lille plateau, hvor der ligger et par hytter. Også her græsser køer, og vi slår os ned og går løs på vores chokoladekiks, da vi efterhånden er blevet sultne.

Et par timers vandring mere bringer os ud på ydersiden af bjerget, hvor vi nyder udsigten ud over Triglavs bjergtoppe og store skove. Da det skumrer, ligger vi os ind på et lille græsplateau lidt væk fra stien og falder i søvn under åben himmel direkte under stjernerne.

Slovenien-(2)Toppen af verden
Næste morgen går vi ned til en bjergsø og brygger vores morgenkaffe i vandkanten. Vi passerer endnu en bjerghytte og begiver os så op over den stejleste del af vandringen, der fører os direkte op til bjergkammen. Nogle steder er det så stejlt, at der er spændt stålwirer ud, som man kan støtte sig til.

Vi føler, at vi står på toppen af verden, da vi endelig når toppen af bjergkammen. Vi kan se så langt, det skal være, i alle retninger. Alt, hvad vi kan se, er natur. Bjerge, skove og søer. Jorden er dækket af blomster i alverdens farver. Vi er lidt pressede på tid, for vi ved, at uvejret vil ramme på et tidspunkt i løbet af eftermiddagen, så selvom vi har lyst til at slå os ned og nyde udsigten, går vi videre langs bjergkammen.

Vi får snart selskab af en af bjergets faste beboere, et murmeldyr, som ikke lader sig genere af vores tilstedeværelse, men nærmest virker lidt nysgerrig. Vi balancerer af sted langs kammen i et nærmest måneagtigt landskab bestående af sten i forskellige grå nuancer og meget lidt bevoksning.

Slovenien-(20)Gruset skrider
På den stejle nedstigning til dalen forsvinder stien for os, og vi må finde vej ned gennem grus og småsten. Det er meget stejlt, og flere gange er vi ved at skvatte, når gruset skrider under os. Men endelig kommer vi ned fra passet og kan nyde udsigten ud over den grønne bjergdal med de smaragdgrønne søer. Vi sætter kaffe over og tager os masser af tid, for vi er lettede over at være kommet ned fra bjergkammen, inden uvejret rammer bjergene.

Det er nu, vi ser de mørke uvejrsskyer blæse over i den næste dal. Vi bliver enige om, at vi har masser af tid og sætter en kop kaffe mere over. Synet af dalen og søerne er så flot, at vi har svært ved at løsrive os. Da den sidste kaffe er drukket, begiver vi os ned gennem et mærkeligt landskab, hvor der er store sprækker mellem hvide kalkstensklipper. Vi må hoppe over alle sprækkerne, så det tager sin tid at komme igennem, men lidt senere er vi nede ved den første bjergsø.

Slovenien-(13)Uvejret over os
Vi kigger op på bjergene og ser, at skyerne er blevet meget mørke. Det blæser med en sådan hastighed, at det ser ud som om, de bliver skudt op fra bag bjergene.
”Det kunne godt være, at vi skulle finde regntøjet frem,” når Rasmus lige at sige, men før vi har fået åbnet rygsækkene, falder de første dråber.
Inden regntøjet er kommet på, vælter regnen ned, og en buldren fra himlen afslører, at tordenvejret også er på vej. Vi kryber i ly ved siden af en sten og forsøger at gøre os så lave som muligt for ikke at tiltrække de mange lyn, der nu bombarderer landskabet. Trods vores forsøg på at søge ly er der ikke noget at gøre – vi er snart gennemblødte og beslutter, at vi ikke bliver mere våde af at begive os ud i uvejret. Vi ved nemlig, at der en eller to timer væk ligger en hytte. Der vil vi gerne søge ly.

Slovenien-(15)Medister i kålsuppen
Da vi kommer frem til hytten, er den fyldt med gennemblødte bjergvandrere, der er blevet tiltrukket af hytten som bier af honning. Her kan man søge i læ for regnen, varme sig lidt og få noget varmt at spise. Hytten er stuvende fuld, og rygsække og overtøj skal efterlades i et forrum. Da vi pakker ud, erfarer Rasmus, at hans rygsæk ikke længere er vandtæt – alle hans ting er gennemblødte. Min rygsæk har holdt nogenlunde tæt.

Inde i varmen bestiller vi et måltid varm mad, som i disse egne er kålsuppe med en hel røget medister på tværs. For et par sultne, forfrosne vandrere er det et utroligt lækkert og mættende måltid, og vi bliver siddende, indtil solen igen bryder igennem skydækket, og det er fint vejr til at fortsætte. Da vi kommer ud til rygsækkene, opdager jeg, at jeg har sat min rygsæk i en vandpyt. Min ellers tørre sovepose er nu også blevet våd.

Slovenien-(19)En nat med torden
Efter et par timer i fint vejr bliver himlen pludselig igen mørk. Vi forbereder os på endnu et uvejr, får hurtigt slået teltet op og når at krybe i ly, inden uvejret igen brager løs. Alle vores ting er våde, og vi kryber sammen under én halvvåd sovepose, mens jorden skælver ved de værste tordenbrag. Himlen oplyses, som var det midt på dagen, når lyn og torden brager lige over os i en knækkende, flængende elektrisk eksplosion. Heldigvis holder teltet stand mod de kaskader af vand, der vælter ned over det fra oven, men det er alligevel ikke meget, vi får sovet.

Næste morgen kravler vi klatøjede ud af teltet. Dalen ligger i skygge, og vi bliver enige om straks at begynde at gå og først spise morgenmad, når vi er nået ud i solen. Snart sidder vi på en solbeskinnet skråning, hvor vi finder trangiaen frem og varmer vand til kaffe, og sokker bliver lagt til tørre på klipperne. Under os er dalen dækket af skyer. Vi går videre, skyerne letter, og vi kigger ned på Bohinj-søen, som ligger langt nede i dalen under os. Livet som vandrer er igen helt fantastisk.

Resten af dagen går vi blandt smaragdgrønne bjergsøer, små engplateauer med græssende køer, bjerglandsbyer med tre-fire alpehytter og gennem løvskov, som minder om Sydsverige.

Vi kunne bestemt godt have brugt nogle flere dage på at nå de mere afsidesliggende dele af Triglav, der har budt på utrolig varieret natur. Men det må blive, når vi vender tilbage engang.


Triglav Nationalpark

Slovenien-(8)Triglav nationalpark ligger i de Juliske Alper i det nordvestlige Slovenien tæt på Italien og Østrig. Parken rummer blandt andet Sloveniens højeste bjerg, Mount Triglav på 2864 meter. Læs mere på www.tnp.si/national_park

 

Andre spændende artikler


Vandring ved Amalfi-kysten

Vandring ved Amalfi-kysten

5 tips til at spare vægt i rygsækken

5 tips til at spare vægt i rygsækken

Nye friluftskort til Danmark og Sverige

Nye friluftskort til Danmark og Sverige

Log ind