Vandring i Sønderjylland

Det er dansk sommer med gråvejr og udsigt til regn. Men skidt med det. Jeg er glad for at være af sted. Landskabet er meget afvekslende; stien løber langs strand og skov. Hvis man går lidt væk fra stien og ud imod kysten, skal man huske at stoppe i tide. Der er nogle fantastisk flotte skrænter ned imod stranden - visse steder op til 15-20 meter høje.

AW37_gendarmstien_76.jpg
Skrevet af: Allan K. Christensen
Opdateret den 17. maj 2021
Læst af: 8484

Det er dansk sommer med gråvejr og udsigt til regn. Men skidt med det. Jeg er glad for at være af sted. Landskabet er meget afvekslende; stien løber langs strand og skov. Hvis man går lidt væk fra stien og ud imod kysten, skal man huske at stoppe i tide. Der er nogle fantastisk flotte skrænter ned imod stranden - visse steder op til 15-20 meter høje.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Jeg er på vej fra Høruphav på Sydals til Sønderborg ad Gendarmstien. Jeg ankommer til Sønderborg samtidig med en ordentlig byge. Turen fortsætter over Christian den Tiendes gamle bro. Nu er jeg på fastlandet. De næste par timer går jeg i et område sprængfyldt med historie, nemlig Dybbøl Banke med skanserne fra krigen i 1864. På min højre side er Dybbøl Mølle og på venstre side en pragtfuld udsigt ud over vandet. Ved firtiden når jeg Kobbelskov, hvor der er oprettet en primitiv overnatningsplads. Jeg er ærlig talt træt i kroppen. Vejret har i løbet af dagen vekslet mellem sol og regn. Her sidst på eftermiddagen er det faktisk rigtig lummert. Teltpladsen er flot placeret med udsigt ud over vandet. Jeg kan se over til, hvor jeg startede omkring otte timer tidligere. Lige derovre - Høruphav! Egentlig lidt deprimerende. Men den følelse forsvinder hurtigt. Teltet slås op, jeg varmer en gang forloren skildpadde og ligger mig tilrette med John Andersens “Mit Grønland”. Det er perfekt.

Thor svinger hammeren        
Klokken halvfire om natten bliver jeg vækket af en kraftig rumlen. Tordenvejr er på vej. “Øv”, tænker jeg - teltet ligger lige under nogle store træer. Som tidligere skovarbejder ved jeg, hvordan et træ kan se ud efter et lynnedslag, og jeg har ikke lyst til at få en gren i hovedet. Uvejret tager til og kommer nærmere. Jeg tager noget tøj på og stiller mig ud ved nogle buske i det fri. Efter ca. tyve minutter (og næsten lige så mange smøger) holder brageriet inde, så jeg kan sove igen.

Jeg vågner op til en grå og diset morgen. Dagens mål er Rønshoved, men jeg er lidt træt i benene efter førstedagen, og kl. 18 må jeg revurdere mine planer. Jeg når ikke frem til Rønshoved. Men lykken tilsmiler mig alligevel. Gendarmstien går lige gennem en campingplads, der ligger flot ned til vandet. Jeg køber en overnatning.

Over grænsen efter øl
Efter en gang nudler til morgenmad er jeg klar til tredjedagens vandring. Jeg kan mærke, at jeg er væsentlig mere frisk i dag, og så skinner solen oven i købet. Det er også med en vis forventning, jeg indleder denne del af turen. Stien går nemlig langs noget af det smukkeste natur, vi har i Danmark. På venstre side har jeg Flensborg Fjord. På højre side ligger nogle flotte huse, man kan blive helt misundelig over. Ved Sønderhav går det stejlt opad igennem skoven. Herefter kommer jeg igen tæt på vandet og når til sidst Kollund Skov.

Nu er jeg faktisk tæt på grænsen til Tyskland. I den sydvestlige del af skoven ligger Skomagerhus, der er en grænseovergang med bestemte åbningstidspunkter. Følger man Gendarmstien ud af skoven, ender man i Kruså. Hvis man har overskud nok i benene og pas i rygsækken, er der faktisk ikke mere end to kilometer til den nærmeste grænsekiosk. Men det indgår endnu ikke i mine planer. Jeg vil i mål. Det er blevet eftermiddag, og der er kun fem kilometer til Padborg. Så jeg trasker videre. Lige pludselig er det der. Skiltet, der markerer slutningen på ruten. På togstationen ringer jeg efter min kæreste - det frister ikke at gå hjem.

Artiklen er tidligere bragt i Adventure World (Opdag Verden) nr. 37 august/september 2001 

 

Andre spændende artikler


Chiagrød med bær

Chiagrød med bær

ILD – EVENTYRLIG MAD

ILD – EVENTYRLIG MAD

Weekendvandring i Mols Bjerge

Weekendvandring i Mols Bjerge

Log ind