tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 Bjergbestigning i Alperne | Bjergbestigning | Frankrig | Opdag Verden

Bjergbestigning i Alperne

BjerbestigningiAlperneOver skyerne er luften iskold, og der er kun én vej: Op ad klippevæggen med det yderste af neglene.

Op på allerøverste tinde som den første, den mest dristige eller den, der kan bringe ny viden om planter, is og atmosfære med sig hjem. Sådan har britiske gentlemen, tyske nationalister og schweiziske guider tænkt gennem århundreder.

Bjergbestigning i Alperne fortæller om det videbegær og vovemod, der drev dem mod toppen, og de prøvelser de stod igennem. Bogen gennemgår en række højdepunkter i erobringen af Europas mest berømte bjergkæde; fra den første bestigning af Mont Blanc i 1786 til overvindelsen af Alpernes sidste store udfordring, Eigers nordside, i 1938.

I samme periode blev enevældige konger omstyrtet, og hverdagslivet revolutioneret af industrialisering og oplysningstid. Det ændrede vores opfattelse af naturen og bjergene, og det satte gang i en spirende turisme, der gjorde det muligt at undslippe civilisationen for en stund. Med små skridt forandrede nogle få, epokegørende klatrepionerer bjergbestigning fra at være et videnskabeligt erobringstogt til at være en lystbetonet sport.

Bjergbestigning i Alperne af Anders Paulsen. Aarhus Universitetsforlag. 224 sider. 249,95 kr. www.unipress.dk

LÆS OGSÅ 

Mange flere artikler om bjergbestigning

Skrevet af: Redaktionen, Skrevet Torsdag, 30 januar 2020, opdateret 30 januar 2020, læsninger: 2540

Log ind

Find en artikel

Log ind