Personlig hygiejne på vandreturen

Når vi er på tur, bliver vi nødt til at gå lidt på kompromis med den personlige hygiejne. Der er langt til bruseren, vaskemaskinen og toilettet, men med nogle forholdsvis enkle råd, kan man sagtens holde sig ren og frisk derude. Og det højner humøret – både hos dig og dine turkammerater.

3.jpg
Skrevet af: Trine Markvart Jensen
Opdateret den 10. apr 2021
Læst af: 23330

Når vi er på tur, bliver vi nødt til at gå lidt på kompromis med den personlige hygiejne. Der er langt til bruseren, vaskemaskinen og toilettet, men med nogle forholdsvis enkle råd, kan man sagtens holde sig ren og frisk derude. Og det højner humøret – både hos dig og dine turkammerater.

 


TOILETTASKEN PÅ TUR

  • Tandbørste og tandpasta: Tandbørsten er selvfølgelig vigtig i forhold til at holde en god mundhygiejne. Der er ingen grund til at gå på kompromis med bisserne, bare fordi man er på tur. Er du af sted på en tur af 2-3 dages varighed, så lad være med at tage en hel tube tandpasta med. En næsten tom tube vejer mindre og kan fint holde. Er I en mindre gruppe afsted, kan man også fint deles om én tube.

  • Tandtråd: Rart at have med, hvis noget sætter sig fast i tænderne. Det kan også snildt bruges til andre ting (f.eks. tørresnor, reservesnørebånd eller sytråd), da det er forholdsvist stærkt tråd.

  • Toiletpapir: I sin egen lille pose, sammen med en lille flaske håndsprit.

  • Håndsprit: Indeholder en lille koncentration af ethylalkohol, som dræber bakterier. En lille klat på størrelse med en 1-krone gnides godt ind i hænderne, indtil det er fordampet.

  • Biologisk nedbrydelig sæbe: Nogle gange kan det være rigtig rart at kunne vaske sine hænder ordentligt med sæbe. Men brug kun lidt, og sørg for det ikke kommer i direkte kontakt med vandmiljøet. Selv biologisk nedbrydeligt sæbe har en negativ indflydelse på de dyr og organismer, som lever i vandet.

  • Lille hurtigttørrende håndklæde: Praktisk og dejligt at have med.

  • Bind/tamponer og fugtighedsservietter/vatrondeller: Det er sjældent særlig belejligt at få sin menstruation, mens man er på tur. Man kommer oftest også til at føle sig lidt ekstra uren, og så er det rart at være lidt forberedt. Her kan ‘intim vådservietter’ eller vatrondeller med lidt vand være en god løsning. Put de brugte servietter/rondeller i en lille plastikpose inden i en stofpose, så den er skærmet. Og er du bekymret for lugtgener, så er et trick at knuse en hovedpinepille, eller to, ned i posen.

 


Deodorant eller ej?

Lad deodoranten blive hjemme. Den fylder, vejer, og så vil dens søde duft faktisk også tiltrække insekter, og - i de dele af verden, hvor den slags lever - bjørne! Efter nogle dage uden deodorant, vænner du dig til din nye, naturlige lugt. Det behøver selvfølgelig ikke stikke fuldstændigt af, og er man sammen med andre, er det da også god stil at holde sig nogenlunde ren. I hvert fald, hvis I deler Telt.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

2

Hold dig ren og lugtfri

Møder du en sø eller et vandløb på din færd, er det skønt at tage sig en dukkert og få skyllet det værste sved og støv af kroppen. Men undgå som nævnt helst at bruge sæbe. Brug evt. lidt sand eller mos til at skrubbe/vaske dig med. Mos er rarest på de sarte steder. De bare hænder fungerer også glimrende. En omgang tør-skrub med sand er også en god måde at få det yderste lag døde hudceller af kroppen på. Men pas på ikke at skrubbe for hårdt, så du får rifter. En omgang ‘foot scrub’ med sand til trætte, ømme fødder er faktisk en rigtig behagelig oplevelse. Insisterer du på at bruge sæbe, så tag lidt vand og gå minimum 100 meter væk fra vandkilden. På den måde undgår du unødig påvirkning af det sarte vandmiljø.


Brug uld som inderste lag

Når man har fået sig sådan et forfriskende friluftsbad, er det rart at kunne trække i noget tøj, som ikke lugter alt for grimt. Og her har uld nogle fordele. Uld har i det hele taget rigtig mange gode egenskaber og er ideelt til friluftsbrug – specielt merinould, som er en meget fin form for uld, der ikke kradser, som almindelig uld kan gøre.

For det første isolerer uld rigtig godt, og så holder det os varme, selv når ulden bliver våd. Det er nemlig også rigtig godt til at absorbere fugt og lede overskydende varme væk fra kroppen i et passende tempo. Og så er uld naturligt bakteriehæmmende, hvilket betyder, at du ikke kommer til at lugte så hurtigt, som hvis du f.eks. bruger bomuld eller syntetiske stoffer.

Det er forskelligt, hvornår folk godt kan lide at skifte til rent tøj. Nogle gør det som det første, når de kommer i lejr, andre gør det, inden de hopper i soveposen. Et par rene uldsokker til at sove i er skønt, og det skåner også soveposen lidt for de potentielt sure tæer.


1

Tøjvask

På ture af to til otte dages varighed vasker jeg sjældent tøj. Det hænder, at jeg skyller et par sokker eller underbukser op, men man kan også komme langt med luftning.

Men når man vasker tøj, fungerer det rigtig godt med en vandtæt pose, som man fylder med lidt vand og ligger tøjet ned i. Her kan det stå i blød, hvis det trænger til det, og man kan klemme vand igennem det, som hjemme i håndvasken.

Skinner solen, kan solens stråler også hjælpe til med at desinficere tøjet. Under en pause kan man f.eks. ligge lidt tøj udover en sten eller en lav busk.


Støvler

Vandrestøvlerne bor vi jo nærmest i, så det er vigtigt at holde dem så tørre og friske som muligt. Mange vælger at skifte til lidt lettere fodtøj, f.eks. et par løbesko, når de kommer i lejr.

Har man gået langt, er det rart at få fødderne ud af støvlen og ned i noget blødere.

Sørg for at hive sålen op ad støvlen, hvis den er blevet lidt fugtig, løsne snørebånd og evt. også trække pløsen lidt op, så der kan komme godt med luft ned i støvlen.


Undgå (for så vidt) sygdom

En god hygiejne omkring toiletbesøg og madlavning er essentielt, når man er på tur. Så sørg for at gøre det til en vane enten at vaske dine hænder med lidt biologisk nedbrydelig sæbe eller bruge håndsprit efter toiletbesøg, og lige inden du går i gang med at lave mad.

Sørg også for at holde dit mad-grej rent. Vask din gryde, tallerken, kop og bestik af efter brug. Bakterier kan gro, særligt i lunt og fugtigt vejr, og kan i værste fald give diarré. Og ‘ræsermave’ på tur er en kedelig oplevelse.


Drikkevand

Det er desværre efterhånden de færreste steder i verden, man bare kan sænke sin kop ned i et vandløb, og ta´ sig en tår uden risiko for at blive syg.

Derfor er det en rigtig god ide at tage sig nogle forholdsregler. Samler du vand fra vandløb eller søer undervejs, er det en god ide enten at koge eller filtrere det. Så er du rimelig sikker på ikke at blive syg.

Der findes også forskellige slags vandrensningstabeletter, men man skal bare være forberedt på, at de ofte giver en bismag, og at man skal vente en times tid, før vandet kan drikkes.

Sørg også for at holde din vandflaske/vandbeholder ren. Særligt omkring mundstykket, ophobes der bakterier.

Andre spændende artikler


Insekternes bog

Insekternes bog

Gratis kort over danske stier og vandreruter

Gratis kort over danske stier og vandreruter

Danmarks vildeste natur

Danmarks vildeste natur