Österlencirklen

Rundtur til weekenden i Sverige


Lige på den anden side af Øresund ligger Skåneleden, der med sit fine netværk af i alt 1300 kilometers vandresti er et oplagt mål for vandreture i weekenderne. Österlencirklen er en cirkulær vandrerute med noget af det bedste Skåneleden har at byde på – og så passer det perfekt til en weekendtur med to ikke alt for strabadserende vandredage og masser af tid til lejrhygge.

Skåneleden er en 1300 kilometer lang vandrerute, som ligger i det sydlige Sverige lige på den anden side af Øresund, og er således den nærmeste vildmark for folk, som bor på Sjælland. Her er naturen mere vild, skovene er større og lejrlivet mere frit, end hvad vi normalt finder i Danmark.

Her finder du varieret natur med bløde bakker, åsrygge, åbne og lyse bøgeskove, gamle og tætte granskove, stendiger a la Emil fra Lønneberg, åbne engarealer med græssende køer og heste, klukkende vandløb samt små svenskrøde huse, som ligger og putter sig i skovbrynet.

At Skåneleden er velsignet med et væld af fine faciliteter for vandrefolket får kun det hele til at gå op i en højere enhed. Her er masser af fine shelterpladser, og god markering langs vandreruten, så stien også er forholdsvis nem at følge for de knapt så erfarne vandrere.

Österlencirklen er en rigtigt god smagsprøve på vandring på Skåneleden, hvor man både får lov at smage på såvel den varierede svenske natur, samt tage en ordentlig bid af lejrlivet, da der langs ruten er hyggelige overnatningspladser med bålsteder og sheltre.


Aktivitet

Vandretur


Land

Sverige


Turlængde

33 km


Tid

2 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september
  • Oktober

Dag for dag


Dag 1 -Vantalängen – Agusa – 18 kilometer
Måske er du kørt herop fredag eftermiddag, så du vågner måske på lejrpladsen ved Vantalängen og er klar til at starte vandringen efter en kop morgenkaffe i shelteret.

Dagens etape fører dig hurtigt ud til det særpgrægede landskab Brösarp bakker, der med sine markante runde bakker og specielle landskab langs Verkaån er helt unikt.

Herefter følger en skovstrækning, og herefter kommer du ind i Drakamöllans Naturreservat med sit lynghede-agtigte landskab.

En strækning på småveje blandt spredte gårde og græssende kvæg følger inden du passerer kirken ved Hörröd, hvor der er en udendørs vandhane. Herefter går ruten igennem gammel bøgeskov, indtil skoven pludselig lysner, og du befinder dig på lejrpladsen ved Agusa.

Her er et shelter og god plads til telte, samt en udendørs vandhane og das.

Dag 2 Agusa – Vantalängen – 15 kilometer
Fra lejrpladsen ved Agusa går ruten igennem en skovrig strækning og på åsrygge med fin udsigt til landskabet på begge sider af åsen.

Vandrestien fører dig både igennem åbne og lyse bøgeskove, samt mørke nåleskove med en skovbund af blødt grønt mos, som dæmper alle lyde.

Ruten passerer Alunbruket, et industrieventyr fra 1700-tallet, der nu ligger forladt i skoven. Her findes også et shelter.
Store åbne engarealer følger efter Alunbruket, inden ruten går ind i et storkuperet landskab med skov, samt passerer et vandfald med en gammel vandmølle.

Ved Vantalängen ligger en stor lejrplads med to sheltre og bålpladser. Et vandløb løber nær lejrpladsen, og her er rigtigt god plads til telte.

På pladsen findes et madpakkehus, hvor man kan sidde indendørs og holde pause. Stedet var under ombygning i oktober 2021.

Læs artikel

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Værd at vide om ôsterlencirklen

Österlencirklen indgår i Skåneleden, et netværk af i alt 1300 kilometers vandresti, der starter lige på den anden side af Øresund.

Hvis du har mere tid til rådighed, er det derfor oplagt at fortsætte vandringen, for eksempel ud til kysten hvor Stenshuvud Nationalparks storslåede udsigter venter.

Ruten er velmarkeret med orange maling på træer og stolper.

Hvornår skal jeg vandre Österlencirklen?

Österlencirklen kan vandres hele året, det er bare et spørgsmål om at have det rette tøj og udstyr med, hvis du vælger at vandre ruten om vinteren.

Som med det meste skandinaviske vandring, vil de fleste foretrække sommerhalvåret med de mange lyse timer, men det kan absolut også være en fin vintertur.

Overnatning på Österlencirklen

Der findes to fine shelterpladser ved slutningen af hver dagsetape.

Den ene plads har ét shelter og den anden har to, så det anbefales at have telt med som backup, hvis der ikke er plads i sheltrene.

Mad & vand på turen

Der findes vand ved begge shelterpladser, enten i form af et vandløb eller en udendørs vandhane.

Vær dog opmærksom på at udendørs vandhaner kan være lukkede om vinteren.

Der er ikke indkøbsmuligheder direkte på ruten, men i Brösarp ligger der et mindre supermarked.

Transport

Da dette er en cirkulær rute, er det nemt at komme tilbage til en eventuelt parkeret bil.

Der er parkeringsmuligheder ved begge lejrpladser. I bil tager turen knapt to timer fra København.

Det er muligt at komme til Brösarp med en kombination af tog og bus.

Fra København tager turen lige over to og en halv time med tog og bus.

Fra Brösarp er det muligt at gå ud til ruten.

Log ind