Udstyrstest

Fjällräven Bergtagen 38

Topprodukt til de få

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 13. jun 2023
Læst af: 6187
Karakter fra test

Bergtagen er Fjällrävens topserie med fokus på hårdt slid i bjergene, og rygsækken her er ingen undtagelse. Bergtagen 38 er en teknisk rygsæk udviklet til at klare mosten over trægrænsen, hvor der kan opstå behov for isøkse, reb og steigeisen.

Materialet Bergshell er helt unikt. Det er meget innovativt og spændende med et solidt produkt, der består af 31% genanvendt nylon og 69% almindelig nylon og med egenskaber, som ikke minder om andet på markedet. Bergshell er et helt vandtæt materiale med et søjletryk på 10.000 mm, der har fået en fluorcarbonfri imprægnering.

Som grejnørd er det svært ikke at blive begejstret over det tekniske materiale, og jeg er især oppe at ringe over det flade materiale, ripstop+, som er en kombination af en glat og en lodden overflade, som tilsammen både giver høj slidstyrke og høj rivstyrke. Det er nyskabende, da det ikke er almindeligt at opnå begge egenskaber i et materiale.

Fjällräven Bergtagen 38
Anmeldelsen

Særdeles solid
Det er tydeligt at mærke, at man har med et solidt produkt at gøre, og man kan uden videre kaste rygsækken fra sig, lige meget om det er på klippe, på en isøkse eller i et krat.

Med 1540 gram og 38 liter er det ikke en let rygsæk. Til gengæld bygger den på en kraftig konstruktion, der kan tåle noget vægt i sækken. Den udvendige påvirkning af rygsækken sikres af det stærke Bergshell-materiale i hele 400D nylon.

Det er muligt at afmontere forskellige dele af rygsækken, så man gøre den lettere, hvis oppakningen minimeres, og fleksibiliteten skal i top. Det kan blandt andet gøres ved at fjerne de øverste kompressionsstropper, hoftebæltet, rammen og toplåget. Det giver en god fleksibilitet, så man kan tilpasse rygsækken efter tur, og hvor meget vægt man har i rygsækken.

Støtter og fordeler godt
Bergtagen 38 har en ramme i FSC-certificeret birketræ fra Sverige. Det er muligt at udtage de to trærammer og dermed give mere fleksibilitet og mindre vægt til rygsækken. Jeg har haft rygsækken fyldt godt op, og man kan komfortabelt have overraskende meget vægt i Bergtagen 38. Det er en rummelig 38-liters rygsæk, og med rammen i har jeg haft omkring 12 kilo i sækken. Selvom rammen er pillet ud, er det intet problem at vandre med over otte kilo i rygsækken.

Bergtagen 38 støtter og fordeler vægten, lige som den skal, så det har vi ikke en finger at sætte på. Rygpanelet og hoftebæltet er lavet med henblik på styrke og at kunne bruges i sne, så rygsækken ikke suger sneen, når man sætter den fra sig, ligesom Bergshell-materialet er vandtæt. Det medfører dog, at rygsækken bliver varm at have på, da ventilation ikke er første prioritet.

Til barske miljøer
De mange detaljer er lavet i solide materialer. Spændet til låget er i metal, og stropper, skum og andre detaljer er i god kvalitet. I låget er der en ind- og udvendig lomme, og på hoftebæltet sidder en lille elastisk lomme. Ved stropper er der et ekstra materiale, som gør det nemt at åbne op, selvom man har kraftige Handsker på. Der er gode muligheder for at spænde udstyr fast, f.eks. ski eller isøkse, og man kan fæstne reb under toplåget. Det viser alt sammen, hvad rygsækken er udviklet til.

Rygsækken fås i to ryglængder; s/m og m/l. Det er desværre ikke muligt at finjustere rygsækken, som er en detalje, vi savner, da det ikke er sikkert, at rygsækken uden videre passer hvem som helst.

Da det er en rygsæk til barske miljøer, er der ingen lommer eller andre elastiske materialer til f.eks. drikkedunk, udover en lomme på hoftebæltet. Det er typisk for den type rygsække, da det elastiske materiale vil være et for svagt punkt til typen af brug. Styrken er det vigtigste, men havde der været sidelommer til drikkedunke, tror jeg, de fleste ville kunne se sig selv bruge rygsækken til flere typer af ture. Der er mulighed for at spænde en drikkedunk fast, og der er en indvendig lomme til en vandblære, men ikke nogen decideret udgang til slangen.

Er det en ulempe, at rygsækken er lavet kun til ét formål? Det gør i hvert fald, at de færreste har behov for rygsækken, men den er helt ideel til lige præcis det, den er udviklet til. Det er samtidig et stærkt statement at vise, at så stærk en rygsæk kan bestå af en høj del genanvendte materialer.

Fjällräven

Bergtagen 38
Pris: 2.199,-

Bedømmelsen

Vi er imponeret over kvaliteten af Bergtagen 38. Bergshell-materialet er helt unikt og giver rygsækken egenskaber, der ikke lige kan sammenlignes med andet. Rygsækken er lavet til ét formål, og det formål formår den virkelig at leve op til, hvilket dog også begrænser dens brugsflade og gør det til en rygsæk for de få.

8/10: Produktet fortjener applaus
Vandtæt nytænkt materiale, genanvendt nylon, solide materialer, robust rygsæk, fastspænding af isøkser og andet udstyr, fleksibilitet i produktet, muligt at tage låg, hoftespænder og trærammer ud af rygsækken, handskevenlig
Der er ingen decideret udgang til vandblæren, ryglængden kan ikke finjusteres, brugsfladen er kun målrettet til bjergbestigning/alpin brug

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Fjällräven Bergtagen 38
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Fjällräven Bergtagen 38 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.