Udstyrstest

Fjällraven Expedition X-Lätt Vest

En vestmodstanders bekendelser

Skrevet af: Johnny Minor Mørup
Den 02. jun 2023
Læst af: 2949
Karakter fra test

Det er ikke fordi, der er noget som helst i vejen med Fjällrävens Expedition X-Lätt friluftsvest. Overhovedet ikke. Den kommer bare aldrig til at vinde mit hjerte.

Anmeldelsen

Kære læser. Først en tilståelse. Normalt bestræber vi os i magasinet Opdag Verden på at levere tilstræbt objektiv kvalitetsjournalistik om eventyr og friluftsliv. Det betyder mere konkret, at vi som skribenter forsøger så godt som muligt ikke at lade vores personlige holdninger skinne alt for meget igennem, når vi anmelder friluftsgrej. Men i denne test vil jeg ikke skjule over for dig, at jeg ikke er den store fan af veste til friluftsbrug. De løser ikke et reelt, praktisk behov (synes jeg). De vil altid fremstå som en halv løsning, hvor de lange ærmer mangler (hvis du spørger mig). Og så er det vel egentlig kun lystfiskere, jægere og midaldrende mænd, der går med vest, fordi de har brug for en masse praktiske lommer (ifølge den fordom, jeg abonnerer på).

Så sidder du måske og tænker; er det her så en test, hvor produktet har omvendt dig og din lettere forstokkede aversion imod veste? Bare rolig, kære læser. Efter at have testet denne vest, er jeg stadig overbevist om, at veste og jeg aldrig bliver et fast makkerpar ude på turen. Det er hverken Fjällrävens eller vestens skyld. I dette tilfælde er det mig, der er problemet.

Nu hvor mit personlige syn på sagen er blevet godt og grundigt varedeklareret, så lad mig starte med at sige, at hvis du godt kunne se dig selv i vest, skulle du overveje denne fra Fjällrävens Expedition-serie. Den lever ganske fint op til producentens ry for at skabe solide produkter, der præsterer godt på en række områder og som kan tåle at blive brugt. Og så byder vesten også på en lille overraskelse.

Passer til baglommen

Fjällräven Expedition X-Lätt er produceret af genanvendt, syntetisk materiale med flourcarbonfri imprægnering. Det betyder, at den både er vand- og vindafvisende uden at frigive skadelige stoffer til dig eller naturen, og så holder den godt på varmen. Med navnet X-Lätt ønsker producenten at fremhæve, at der her er tale om et let stykke grej. Med sine 203 gram vil vesten i sig selv ikke tynge kroppen på de lange ture, men mere interessant er det, at vesten er sammenfoldelig og kan pakkes ind i en af de to forlommer. Du kan faktisk stikke vesten i baglommen, når du har brug for at pakke den væk. Og fiske den hurtigt frem igen i en håndevending. Det er smart.

En anden praktisk dyd er vestens tovejslynlås, der er produceret af japanske YKK. Når man lyner op, er der i venstre side en inderlomme. Rigtig fin detalje i sig selv. Men indeni gemmer der sig en overraskelse i form af en skriggul nøglestrop, hvor du kan hægte dit nøglebundt, pung eller andre løse dele. Det er rigtig smart. Her ville jeg også rigtig gerne have haft adgang til en meshlomme til mobiltelefonen. Det ville have været prikken over i’et.

Ikke egnet til nærkontakt

Fjällräven Expedition X-Lätt er ifølge den svenske friluftsgigant velegnet til vandreture og andre lette friluftsaktiviteter. Det er en sandhed, der kræver en modifikation. Jeg har brugt vesten som både mellem- og yderlag gennem det sene forår, på kolde sommeraftener og i overgangen til efterårssæsonen. Og sandt er det, at vesten holder godt på varmen midt på kroppen, når lufttemperaturen sænker sig. Derfor ville jeg uden problemer gå igennem revl og krat med vesten som mellemlag, beskyttet af en hårdfør skaljakke. Men som yderlag ville vestens syntetiske materiale ikke kunne tåle nærkontakt med grene og torne. På kajakture har jeg også været bekymret for, om skarpe genstande ville få fat i vestens syninger eller rive en flænge i det syntetiske materiale og dermed ødelægge vestens isoleringsevne. Det begrænser – ifølge min vurdering – vestens anvendelsesmuligheder. Så længe du har det i baghovedet, er jeg sikker på, at vesten nok skal leve op til langt de fleste forventninger. Naturligvis afhængig af, om du er vestmodstander eller ej.

Fjällräven

Expedition X-Lätt Vest
Pris: 1499,-

Bedømmelsen

På trods af min forudindtagede modstand, må jeg helt objektivt konstatere, at Fjällraven Expedition X-Lätt Vest er et solidt produkt, der vil bringe glæde til friluftsudøvere, der kan se fidusen i en friluftsvest.

9/10: Wow, vi er imponerede
Let, varm og sammenfoldelig. Fylder ikke meget og kan puttes i baglommen. Inderlommen har indsyet en skriggul nøglestrop. Solid tovejs lynlås, der kan holde til mange års brug.
Vestens syntetiske materialer sikrer, at vesten er let, men ikke hårdfør over for skarpe genstande, grene eller torne. Det begrænser anvendelsesmuligheden.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Fjällraven Expedition X-Lätt Vest
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Fjällraven Expedition X-Lätt Vest ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.