Udstyrstest

SEA TO SUMMIT ETHER LIGHT XT EXTREME

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 22. jun 2022
Læst af: 6175
Karakter fra test

Ekstremt Liggeunderlag

Ether Light XT Extreme er en ny udgave af det oppustelige celleunderlag Ether Light XT fra australske Sea to Summit. Det, der adskiller Extreme væsentligt fra den tidligere udgave, er dets større celler og ekstra isolerende egenskaber. Og dermed også en høj R-værdi på hele 6,2 efter standarden ASTM F3340-18.

Det er fantastisk at ligge på de 10 centimeters tykkelse. Med celler, der går lidt op og ned, ligger man stabilt og ruller hverken ned eller til siden på underlaget, der vejer 720 gram. Ganske fint for et underlag med en R-værdi på 6,2, der er ideelt til vinterbrug.

Det er dog ikke noget problem at bruge underlaget til andre sæsoner, og fryser du let, er det en god idé altid at bruge et Liggeunderlag med høj isoleringsevne.

Den høje R-værdi er opnået med fiberfyldet Thermolite®, der tåler fugt og yder god isolering mod jordkulde. En antibakteriel behandling af fiberen sikrer desuden, at fugt ikke mørner underlaget op.

SEA TO SUMMIT ETHER LIGHT XT EXTREME
Anmeldelsen

Pakkepose og pumpe i én
For at undgå at puste direkte i liggeunderlaget og dermed minimere fugt i underlaget, bør man bruge en pumpe. Der følger en Airstream™ Pump Sack med underlaget; en kombineret pumpe og pakpose i én. Man bruger pumpen ved at snøre en sammenpakket pose ud af selve pakposen, og her sidder en ventil.

En smart detalje ved pumpen er, at den har to størrelser ventiler, alt efter om den vender rigtig eller på vrangen, så den også kan puste Sea to Summits hovedpuder op, selvom de har en mindre ventil. Ventilen på underlaget er ret gennemført, og den store luftudgang gør det nemt at få luft i underlaget. Og ud af underlaget igen.

Et stort plus.

Airstream™ Pump Sack er smart, men det undrer mig lidt, at man skal puste luft ned i pumpeposen, da åbningen er smal, i stedet for at bruge luften som ved en typisk drybagpumpe. En drybagpumpe er nemmere og mere effektiv at bruge, men pumpen fungerer fint, og kombinationen med pakposen er en rigtig god idé.

Underlagets pakkevolumen på 17,5 x 24 cm er til den store side sammenlignet med lignende underlag på markedet. Det er nemt at pakke underlaget, men underlaget kan godt rulles tættere sammen end pakposens volumen.

Detaljerigt
Ether Light XT Extreme fås i fire udgaver. Vi har testet den regulære version i målene 183 x 55 x 10 cm. Underlaget fås i op til 64 cm bredde og op til 201 cm i længden. Atypisk mumieformede underlag, så er Ether Light forholdsvis bredt, hvilket gør, at man ikke har problemer med at boltre sig.

Underlaget har en overside i 30D nylon og en bund i 40D nylon. Nylonen har en glat overflade, som har en god styrke, men det virker lidt koldt i overfladen. Det knirker heldigvis ikke særligt meget.

En smart detalje, som Sea to Summit har indført på alle deres oppustelige underlag, er Pillow Lock™; en form for tryk på oversiden af underlaget, der gør, at deres egne puder kan låse sig til underlaget. Systemet er ret smart, da det får puden til at sidde fast, men det kan ikke mærkes på underlaget, som man kender det fra f.eks. velcro. Bruger man ikke pude, generer systemet ikke.

En ting, der desværre er lidt uhensigtsmæssig, hvis man ikke benytter en hovedpude, er, at ventilen sidder mere centreret end tidligere på oversiden af underlaget, og man kan dermed lettere komme i karambolage med den.

Sea to Summit

ETHER LIGHT XT EXTREME
Pris: 1849,-

Bedømmelsen

Et meget detaljerigt Liggeunderlag spækket med gode egenskaber. Der findes lettere og mere kompakte underlag i denne prisklasse, men det er tydeligt, at kvaliteten og komforten har været i fokus, og det får man også.

 

7/10: Gennemarbejdet og lækkert
Høj komfort, god bredde i forhold til det er mumieformet, R-værdi til vinterbrug, vægt, styrke, isolerende egenskaber, ventil, mulighed for at fæstne hovedpude, medfølgende pumpe kombineret med pakpose
Pris i den høje ende, glat materiale, pakkevolumen, ventilens placering hvis man ikke bruger hovedpude

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Sea to Summit ETHER LIGHT XT EXTREME
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Sea to Summit ETHER LIGHT XT EXTREME ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.