Udstyrstest

Sea to Summit Spark SP II

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 22. jun 2022
Læst af: 7816
Karakter fra test

Let og kompakt
Spark SP II fra australske Sea to Summit er en let dunsovepose i et kompakt design lige til at smide i rygsækken eller i lugen på kajakken. Vi har hevet den med på tur for at se, hvad den DUER til.

Det første, der faldt mig i øjnene ved Spark SP II, var den noget anderledes konstruktion med en blanding af kamre på langs og tværs. De vandrette kamre går fra fodenden til hofterne, og de lodrette kamre dækker hele torsoen. Begrundelsen for det utraditionelle valg er at holde dunene på plads ved torsoen og dermed undgå kuldebroer, hvor du har mest brug for varmen. Envejslynlåsen går kun ned til hoften, hvilket sparer på vægten, men desværre også giver begrænsninger for ventilation til benene.

I forhold til sin lave vægt er Spark SP II en meget teknisk sovepose. Normalt har lette soveposer lave gennemsyninger, hvor man i varmere poser har bokskonstruktion for at mindske kuldebroer. Spark II er lavet i en blanding af de to teknikker, med bokskonstruktion ved de lodrette kamre og torso, samt hætte, mens benene bare er gennemsyede. Et, efter min mening, rigtig godt kompromis, der sparer vægt og fungerer upåklageligt i praksis.

Sea to Summit Spark SP II
Anmeldelsen

Soveposen indeholder 850+ UltraDry RDS-certificerede gåsedun, som udover den imponerede høje fyldkraft har en fordeling på 95/5 mellem dun og fjer. Dunene er behandlet, så de er vandafvisende. Det mindsker risikoen for, at de klapper sammen, når soveposen udsættes for fugt.

Lille og let
490 gram og en komforttemperatur på 4 grader og en limit på -2 er ganske imponerende. Spark SP II har en pakkevolumen på størrelse med en 450 grams gasdåse, omkring en volumen på 2,5 liter. Når man ser soveposen ved siden af kompressionsposen, tænker man, at det ikke kan lade sig gøre at få soveposen ned i den. Men pakkevolumen er helt fantastisk, og det kan sagtens lade sig gøre. Det skyldes især højkvalitetsdunene, men også materialerne. Sparks ydermateriale er en tynd metervare i 10D nylon med høj kvalitet og imponerende styrke i forhold til tykkelse. Indvendig i posen er en tyndere metervare i 7D Nylon.

I posen
Vi har haft fat i Spark SP II i regulær længde på 183 cm, men er man højere, findes også en længere version. Soveposen har ikke en smal pasform, så man har fin plads i posen. En fodboks sikrer plads til fødderne. Teoretisk set er det måske en god idé, at soveposen er gennemsyet fra hofterne og ned, så man kan komme af med varmen. Jeg savner dog ordentlig udluftning, da posen også er så kompakt, at man også gerne vil kunne bruge den om sommeren.

Soveposen har en justerbar hætte med fast snor. Spændet til at justere hætten er desværre lidt svært at håndtere, både når hætten skal lukkes til og åbnes op, da udløseren er svær at trykke på. Den halve lynlås har et materiale på den ene side med det formål at mindske risikoen for at lyne i materialet, men den lille lynlås har alligevel en ret stor risiko for at lyne sig fast i materialet.

Modellen har hele tiden vægt i fokus, og derfor er der er også kompromiser på nogle detaljer, som man ellers ville kun se i lignende modeller. Spark SP II er ideel til forårs- og sommerture i det sydlige Skandinavien, eller overgangsperioderne herhjemme. Kan man ikke holde ud at have det for varmt i soveposen, skal man ikke bruge den til de varmere sommernætter. Hvis du modsat ønsker mere varme, så er soveposen så lille, at man også sagtens kan kombinere den med en anden sovepose og lave den om til en vintersovepose. Passer Spark II ikke lige til de temperaturer, du søger, så findes der for øvrigt hele fem udgaver i Spark-serien.

Sea to Summit

Spark SP II
Pris: 3.149,-

Bedømmelsen

Et ret let valg, da både vægt, pakkevolumen og kvalitet er helt i top. Det er en rigtig god allroundsovepose med en imponerende konstruktion, som sikrer god isolering i forhold til vægt.

8/10: Produktet fortjener applaus
Dunkvaliteten, vandafvisende dun, lille pakkevolumen, vægt, soveposens opbygning af kamre, snøre af hætte, kompressionspose, kombineret boks og gennemsyet konstruktion
Lynlåsens længde gør det ikke muligt at få luft til benene, envejslynlåsen, spændet ved hætten kunne være nemmere at betjene

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Sea to Summit Spark SP II
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Sea to Summit Spark SP II ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.