Udstyrstest

CARINTHIA DEFENCE 4

Militærgodkendt muskelhund

Skrevet af: Jeppe Gabriel Spence
Den 27. maj 2023
Læst af: 5284
Karakter fra test

Europæiskproducerede Carinthia har sat sig tungt på at lave udstyr til barskt vejr og hårdt terræn, og det er også grunden til, at mange militærbrands siden 80’erne har valgt specielt at investere i Carinthia Defence 4.

Carinthia Defence 4 er en stor, kraftig fibersovepose til fire sæsoner. Den har en limittemperatur på -15 grader, en komforttemperatur på -8 grader og kommer i flere størrelser, så den passer de fleste.

På yder- og indersiden er den lavet i en slidstærk rip-stop polyamid. Yderlaget er vindtæt og let vandtæt (1000 mm). Overfladen er skabt med det formål at kunne ligge under en lille Tarp i alskens vejr uden at blive gennemblødt, og faktisk er det svært at gnubbe vand ind i materialet.

Lynlåsen er pakket ind i en vandafvisende beskytter udenpå og en varmekrave indeni. Inde under overfladen ligger der en tolags G-loft®-fiber. Lagene er konstrueret, så varme ikke kan slippe igennem, og på samme tid er soveposen dejligt åndbar selv på lidt varmere nætter.

Defence 4 vejer to kilo og har en komprimeret pakkestørrelse på 25 x 30 cm (medium) og 25 x 32 cm (large), hvis man virkelig surrer den sammen. Sammenlignet med andre poser i denne kategori er det meget tilforladeligt: Man bruger soveposen på grund af holdbarheden, ikke for vægtbesparelsen.

CARINTHIA DEFENCE 4
Anmeldelsen

DEFENCE4 OLIVE 10

På slagmarken
Mange detaljer i Carinthia Defence 4 er tydeligvis designet til militæret. Det første sted, man ser det, er i pasformen. Hele soveposen har en meget løs pasform, der er lettere usædvanligt for en 4-sæsoners pose. Formålet med det er, at man nogle gange sover i fuldt udstyr i militæret, og derfor er pladsen vigtig. På samme tid kan man opbevare støvler eller vådt tøj, som man ikke har lyst til fryser i kolde områder.

Desuden har soveposen af den grund en moduleringsmulighed, hvor man kan passe en mindre sovepose ned i den, uden at fyldet i den yderste komprimeres. Det er brugbart, hvis man regner med, at det bliver koldere end -15 grader. Pasformen er dog ikke særlig varmeoptimeret, da den runde hætte skaber utrolig meget plads omkring skuldrene.

Et andet sted er lynlåsen. Som en af de første soveposer, vi har testet, har denne pose en midterlynlås med quick-release. Det betyder, at man kan hive lynlåsen op ved at trække i siderne. En god funktion, når man skal hurtigt ud af soveposen til øvelser, men hvis man vender sig meget om natten, kan man komme til at rive lynlåsen op. Det afhjælpes dog med yderflappens velcrolukninger.

DEFENCE4 OLIVE 01
Debriefing
En anden usædvanlig ting er, at hovedåbningen er et lille rundt hul i stedet for den sædvanlige bredde åbning. Kombineret med midterlynlåsen betyder det, at lynlåsen ligger lige i ansigtet, når man er lynet helt op. Der er lukkesnører i hver side, og det virker unødvendigt med så lille et hul. Med den lille åbning har Carinthia sparet varmekraven væk, hvilket desværre også er en savnet detalje.

For en så gennemtestet sovepose virker det ikke særligt gennemtænkt, og det trækker ned i det samlede design. Det er ærgerligt, da den ellers er propfyldt med fede specifikationer.

Set bort fra enkelte mangler er soveposen dog skabt til netop det formål, Carinthia havde i tankerne: Barskt terræn med masser af fugt, kulde og slid. Den giver rigtig god mening i militært øjemed, og det er tydeligt, at der ligger tanker bag, som gør den god i alle mulige forskellige slags terræn. Desværre går mange af funktionerne unødvendigt til spilde for den almene vandrer. Soveposen skal derimod bruges til f.eks. tarp-overnatninger og vinterture.

Carinthia

DEFENCE 4
Pris: 1.400,-

Bedømmelsen

Carinthias Defence 4 er en holdbar militærsovepose skabt til slid gennem lang tid. Den vil holde dig varm og tør de fleste steder i Skandinavien. Soveposen har dog mange funktioner, der ikke virker lige så godt for den almene vandrer og er mere skabt til den militære verden, den kompromisløse tarpbruger og den dedikerede bushcrafter.

7/10: Gennemarbejdet og lækkert
G-loft®-fyld, vandtæt overflade, moduleringsmulighed, holdbarhed, pris
Hovedåbning, indsnøring, meget plads

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Carinthia DEFENCE 4
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Carinthia DEFENCE 4 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.