Udstyrstest

MSR Access 2

Et alsidigt fort

Skrevet af: Jeppe Gabriel Spence
Den 19. apr 2024
Læst af: 2668
Karakter fra test

Et af de store problemer ved at skabe telte til fire sæsoner er, at man skal formå at pakke styrken fra et fuldmuret hus ned i en pose, der kan bæres af én person og sættes op samt tages ned på få minutter. På samme tid skal det være et fort, der har god plads til, at man kan være der, imens vejret raser udenfor. MSR er ikke bange for denne udfordring.

Anmeldelsen
MSR Access 2

MSR er tilbage med deres klassiske røde og hvide farver, ultralette silikoniserede nylon og mange års erfaring i form af Access 2. MSR beskriver teltet som det perfekte miks mellem letvægt og varme til off-pist-skientusiaster og alpinisten. På trods af manglen på sne i Danmark har vi givet teltet en hård gennemgang af elementernes rasen.

MSR er enormt gode til letvægtsudstyr, og med inspiration fra Freelite-serien, som vi tidligere har anmeldt, har de formået at skabe et 4-sæsoners Telt til to personer på en samlet vægt omkring 1,8-2 kilo, alt efter hvad man medbringer ekstra. Det er imponerende lidt og får selv mange letvægtstelte til 3 sæsoner til at blegne. De opnår det med et 20 denier Xtreme Shield™ vandtæt ydertelt, et 20 denier indertelt med en 30 Denier bund med høje kanter samt en speciel Easton® Syclone™ karbon-stang.

Hele teltets struktur består af én samlet teltstang med 3 tvær- eller y-gående stænger. Stangen hæfter seks steder i inderteltets bund og teltet monteres nemt med kroge. Det betyder, at inderteltet er fritstående og kan slås op på imponerende kort tid af selv en uerfaren vandrer. Med henblik på vægten, pakstørrelsen og opsætningen kan man som ofte ikke sætte en finger på MSR.

13132 msr eu access2 fly op

Højt til loftet

Den samlede teltstang giver teltet en enorm rummelighed indendørs. Teltets ender er holdt ude af den y-formede stang og giver 1.3 meters liggebredde. Krumningen skaber en maksimal højde på 107 centimeter og en længde på 2.13 meter. Det er plads nok til, at to mennesker kan sidde en hel dag i regn og spille kort, men længden kan som andre letvægtstelte stadig udfordre højere individer (190+ centimeter).

Atrierne er spejlvendte og gør, at man kan åbne dørene selvom vindretningen skifter. Herude har man 1.7 m² til selv en større 70-literstaske, og en lækker detalje er, at lynlåsen sidder på siden og ikke i midten. Det gør, at man inde fra inderteltet kan lyne det helt ned. I hver ende af Access 2 sidder der et meshnet i inder- og yderteltet, som giver en god gennemstrømning af luft, og selv i sommerregnen kan man på yderteltet åbne to sprækker med afstivere for at undgå kondens. Det er med til at give det ellers meget lukkede Telt en fordel i de varmere klimaer og gør det muligt at sove lidt længere, inden teltet varmes op.

Elementernes rasen

Men hvordan holder det så? Ventilation er nemt i fritstående telte, da man på tørre nætter kan tage ydreteltet af og derved få en god luft igennem. Det gør det relativt nemt at konstruere 2-3-sæsonerstelte. Men et 4-sæsonerstelt måles på dets modstand over for elementerne, især i den fjerde sæson – om vinteren. Inderteltet er lavet med en høj bund i et 30 Denier materiale i op til 20 cm højde. Det sikrer, at sprøjt fra regn på hårdt underlag ikke kan komme ind ved kanten af yderteltet. 30 Denier er ikke en materialetykkelse man skal sætte hele sin lid til i grovere bjergområder, da slidstyrken her ikke kan sammenlignes med mere robuste 4-sæsonerstelte. Det er også sigende, at MSR sælger et specielt underlag til teltet, som er anbefalelsesværdigt, hvis man ønsker en lang levetid.

En anden ting er, efter firmaets eget udsagn, deres ”unbreakable” karbon-stang. Materialets komposition gør det i stand til at klare enorme tryk, da det er lavet med en ballistisk fiber, som gør det enormt bøjeligt og giver en høj brudstyrke.

Det betyder, at man næsten kan mase teltets sider fladt mod jorden, hvorefter det popper tilbage til sin originale form. Ved meget stærk vind giver dette ikke en følelse af robusthed, da teltet under store vindstød nærmest kollapser ind mod en, også selvom man kan kompensere for noget af den effekt med barduner. Bevægelse er også friktion, og over tid vil selv karbon slides af denne mangel på rigiditet, hvilket sænker holdbarheden, ligesom det er tilfældet ved bunden. Planlægger man at befinde sig i så voldsomme vejrforhold ofte, så vil lidt mere vægt og robusthed nok tiltale en mere.

MSR

Access 2
Pris: 5995,-

Bedømmelsen

MSR har formået at skabe et 4-sæsonerstelt, der reelt kan håndtere alle sæsoners vind og vejr – og så endda med et rummeligt indertelt, en lille pakstørrelse og en formidabel lille vægt. Man er ikke i tvivl om kvaliteten og de små, alsidige detaljer. Det er perfekt til fjeldture såvel om sommeren som om vinteren. Er man til det ekstreme vejr og de høje bjerges vindstød, anbefaler vi dog, at man tager ekstra forholdsregler.

9/10: Wow, vi er imponerede

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på MSR Access 2
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på MSR Access 2 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.