Udstyrstest

TLT LY Dome 2

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 22. jun 2022
Læst af: 12216
Karakter fra test

Solidt Telt fra danske TLT
Sloganet for TLT’s telte er, at de skal være rare at opholde sig i, selvom det betyder, at det ikke er de letteste telte. Egenskaber og detaljer er vægtet højt, så vi har haft høje forventninger til, at der ikke er gået på kompromis med teltets funktioner og kvalitet.

Ly Dome 2 er et delvist geodætisk kuppeltelt med en stabil konstruktion, da der udover de to stænger er en kortere stang på tværs. Den tredje stang i toppen af teltet giver stabilitet og mere sidde- og opholdsplads i teltet, da teltdugen kan spændes yderligere ud. Teltet er delt i inder- og ydertelt, hvor man først slår inderteltet op og efterfølgende spænder sejlet uden på.

Kuppelkonstruktionen gør teltet fritstående, hvilket giver mange muligheder for brug. Det er dermed muligt kun at have inderteltet slået op. Spænder du yderdugen på inderteltet, kræver det et par pløkker eller store sten for at spænde apsis ud.

TLT LY Dome 2
Anmeldelsen

2 x apsis + god plads
Der er adgang til sovekabine midt i teltet fra hver side med hver sin apsis. Det gør det nemt at dele teltet, da man ikke skal kravle ind over hinanden, og man kan nemt adskille udstyret, og det gør, at man ikke kommer i karambolage med teltdugen, da længden er god i teltet. De to apsis og åbninger er ikke ens. Den ene side har en stor åbning af hele inderteltets side, som kombineret med åbning af sejlets sider gør det muligt at få en fantastisk panoramaudsigt inde fra kabinen. I den anden side er en lidt større apsis med en mindre buet åbning ind til inderteltet som i de fleste telte. Der er så god plads til en stor rygsæk i hver apsis, at man ikke skal kravle hen over udstyret.

Der er en rigtig god komfort i teltet; god bredde med plads til rektangulære Liggeunderlag og god siddehøjde, så teltet på ingen måde føles klaustrofobisk. Der er flere ting, som gør det rart at opholde sig i teltet. Jeg har aldrig set et lignende Telt med så mange opbevaringsmuligheder, lommer og en hylde i loftet. En hyggelig, meget brugbar detalje er en lysspreder integreret i hylden. Hænger man en Lygte i loftet, bliver lyset spredt, og det skarpe direkte lys undgås.

For fuld blæs
Udover en stærk konstruktion kan teltet også udnytte vejrets påvirkninger. De mange muligheder for ventilation er et kæmpe plus. Ved hjælp af nogle stropper er det helt enkelt muligt at løfte dugen flere steder på teltet. Det sikrer fantastisk ventilation med kun myggenettene åbne i teltet. I det hele taget har teltet løftet sejlet nogle centimeter fra jorden, så vind kan cirkulere under teltet. Udover ventilation i bunden er der to vinduer i toppen af teltet, som kan åbnes og justeres både inde og ude fra teltet.

Der er rigtig gode muligheder for at finjustere og spænde teltet godt op. Det skyldes især de dobbelte barduner med to strammere, så man både kan justere i top og i bund af sejlet. Andre detaljer, der er værd at nævne, er de to slags pløkker, hovedsageligt solide, lette y-pløkker, men også enkelte mindre og lettere pløkker. Farvekodning af både stænger og dug gør det nemt at slå teltet op.

Høj styrke, solide materialer
LY Dome 2 består af stærkt AquaShield SI™ nylon med et søjletryk på 3.000 mm og en rivstyrke på mere en 18 kg. Bunden er i et kraftigere materiale med 10.000 mm i søjletryk. Nylon er et godt materiale til teltdug, da det har en virkelig høj styrke i forhold til vægt.

Teltet har en trelagssilikonebehandling, der udover at give materialet styrke også forhindrer dugen i at suge vand. Det gør det nemt at ryste regn/kondens af dugen, i modsætning til PU-telte der kan suge vand. Nylon giver sig, så det er vigtigt at efterspænde teltet, hvilket der er masser af muligheder for ved Ly Dome 2.

Teltets stænger er i aluminium fra Yunan; et mindre kendt firma, der laver stænger i fin kvalitet. Teltets 2,95 kilo er ikke let, men det er efter min mening rimeligt til de fleste ture. Der findes lettere telte med lignende konstruktion, men styrken og detaljeniveaet vil også være væsentlig lavere end i dette telt.

Vi har ikke meget at sætte en finger på ved teltet, udover at nogle vil mene, at vægten er for høj, men med disse egenskaber er det ikke et telt, der slår på vægt. Pakposen er opbygget med en stor åbning i toppen, som gør det nemt at få teltet i posen. Posen er lavet i samme silikonebehandlede materiale som dugen, hvilket kan gøre det til en glat kamp.

Er du nyere i teltbranchen tænker du måske at 3.499 kr. er meget for et telt, men ikke når man kigger på, hvilke materialer, detaljer og kvalitet teltet har. Det er de store teltproducenter, som teltet kan sammenlignes med, og det er også derfor pris og kvalitet er, som den er.

TLT

LY Dome 2
Pris: 3.499,-

Bedømmelsen

teltLY Dome 2 er telt, man føler sig hjemme i. Teltet er spækket med gode detaljer, funktioner og materialer, som giver et solidt og gennemarbejdet telt. Er du til de letteste telte på markedet, er det ikke dette telt, du skal kigge på, men søger du et kvalitetstelt til rimelige penge, så er TLT LY Dome 2 et seriøst bud.

9/10: Wow, vi er imponerede
Pløkker, stabilitet, at teltet er fritstående, det stærke trelagssilikonebehandlede nylonmateriale, mange opbevaringsmuligheder, to indgange, de mange ventilationsåbninger, højden og rummeligheden inde i teltet, bardunerne
Pakposens materiale

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på TLT LY Dome 2
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på TLT LY Dome 2 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.