Du er her:

Rent drikkevand


Du kan ikke se, om vand i vildmarken er rent. Du kan ikke smage, om det er sikkert at drikke. Du kan blot tage chancen og slubre løs med risiko for at nedsvælge vand, der gør dig syg. Er du villig til at løbe den risiko? Her er, hvad du bør vide om rent vand på vandreturen.

Vand er nødvendigt, og du har jo altså ikke altid lige en hane med postevand ved hånden, når du er på tur. Heldigvis. Nogle gange er du afhængig af naturens egne kilder, som dog ikke altid er så rene, som de ser ud. Overordnet er der tre ting i vand, der kan gøre dig syg: vira, bakterier og protozoer.

En virus er for eksempel hepatitis A, og i nogle tilfælde kan den være i form af visse alger, der begge kan forårsage diarré. Bakterier forårsager også diarré et par dage eller uger efter, du har drukket vandet – en af de farligere bakterier, kolera, findes primært i dele af Afrika og Sydasien samt små lommer i Sydøstasien og Mellemamerika og kan forårsage hurtigt dehydrering og døden, hvis man ikke hurtigt får hjælp, da man mister op til 24 liter væske i døgnet. Man kan for øvrigt blive vaccineret mod kolera.

Endelig er der protozoer, der er encellede organismer som f.eks. giardia og cryptosporidium, der kan overleve i flere måneder i koldt vand. Det kan tage alt fra et par dage til flere uger, fra man bliver udsat for dem, til man bliver syg, ofte med heftig, tynd diarré og opkast. De fleste infektioner varer én til seks uger. Og tro os, det er vældig ubehageligt.


Læs alle artikler
for 29 kr. pr. måned.

(uden binding)

Allerede medlem?

Andre spændende artikler


Det gode bål

Det gode bål

Bag om brandmænd

Bag om brandmænd

Friluftsliv - Sådan kommer du i gang

Friluftsliv - Sådan kommer du i gang

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind