8 vandreture i Yosemite

Der er mere end 1200 kilometer vandrestier i Yosemite, og hvad enten du vælger at have Yosemite Valley som base eller higer efter at komme ud i the wilderness, langt fra alle andre, er her masser at komme efter.

shutterstock_93665695_Rober.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 04. mar 2022
Læst af: 11062

Der er mere end 1200 kilometer vandrestier i Yosemite, og hvad enten du vælger at have Yosemite Valley som base eller higer efter at komme ud i the wilderness, langt fra alle andre, er her masser at komme efter.

5 FORRYGENDE DAGSTURE

Sommeren summer med mennesker i Yosemite Valley, men du skal ikke ret langt ud på stierne, før det tynder gevaldigt ud i masserne, og roen lægger sig over trætoppene og de glatskurrede granitklipper. Her er fem storslåede dagsture.


1. YOSEMITE FALLS

Nordamerikas højeste vandfald. Intet mindre. Yosemite Falls brager ned i dalen fra klipperne 739 meter over hovedet på én, når man sætter ud på stien fra dalbunden. I løbet af små fem kilometer zigzagger man stejlt op langs den grå klippe, kommer tæt nok på vandet til, at sprøjtene køler den svedige pande og ender der, hvor vandet kommer flydende og forsvinder ned i afgrunden. Her fra er der desuden en fænomenal udsigt ned over dalen, og skidt med at du ikke er den eneste her – turen er populær, og stien er langt fra tom, men med belønningen gør det fuldstændig lige meget.
Praktisk: Camp 4 Trailhed. 9,6 km i alt. 900 meter samlet stigning. Husk rigeligt med drikkevand.


 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 169173797 Toma

2. CATHEDRAL LAKES

Yosemite er overstrøet med smukke bjergsøer, men få er så fine som Cathedral Lakes, der ligger på den famøse John Muir Trail. Her er ingen sandstrande, men i stedet er det glatskurret granit, der nogle steder rækker helt ned til søbredden. Mod himlen står Cathedral Peak (der for øvrigt kan bestiges uden brug af reb, klatreseler og lignende) og indbyder til en takkebøn til Yosemites guddommelige natur. I løbet af de første godt halvanden kilometer stiger man 300 meter, men herefter går det roligt gennem skov og forbi klipper til de to søer, Lower og Upper Cathedral Lake. Her byder vilde blomster velkommen.
Praktisk: Trailhead 2,5 km fra Toulumne Meadow Visitor Center (der kører en gratis shuttle-bus). 12 km i alt. 400 meter samlet stigning.


shutterstock 35623522 Galyn

3. NORTH DOME

Mens folk helt bogstaveligt står i kø for at komme til tops på den ikoniske Half Dome, så er der langt færre mennesker, der begiver sig på turen til North Dome. De, der gør, finder en rolig tur gennem skoven til det sindsoprivende udsigtspunkt, hvor Merced River slynger sig grønligt over engene i Yosemite Valley dybt, dybt under én, og Half Dome troner umiddelbart på den anden side af dalen. Det kan godt være, folkene i køen derovre kommer på toppen af klippen – men de har ikke en udsigt som den fra North Dome.
Praktisk: Porcupine Creek Trailhead. 14.5 km i alt. 200 meter samlet stigning.


shutterstock 135623363 serg

4. CLOUDS REST

Endnu en vandretur med et uforglemmeligt klimaks. Clouds Rest byder nemlig på udsigter til såvel dalen dybt nede og Half Domes ikoniske skønhed, der også ligger under én. Og der er udsigt ind over the high Sierra – de højere toppe i bjergkæden. Allerede fra udgangspunktet ved dybblå Tenaya Lake, der har en populær sandstrand, er det tydeligt, at noget særligt er i sigte. Snart begiver du dig op gennem skove, over klipperne, forbi små, alpine søer og op mod skyerne, inden du følger en formidabel bjergkam til en udsigt 360 grader rundt fra den 3000 meter høje top. På grund af sin relativt lange distance er stien langt fra overbefærdet.
Praktisk: Sunrise Laks Trailhead. 23,3 kilometer i alt. 540 meter samlet stigning


shutterstock 30488476 Nhut-

5. PANORAMA TRAIL

Stien her byder ikke på den mest ensomme oplevelse. Til gengæld byder den på en parade af vandfald, regnbuer over stien og nogle af nationalparkens fineste udsigter. Turen starter ved et af Yosemites mest populære udsigtspunkter, Glaciar point, og allerede inden benene er varmet op, er der svedige udsigter ned over dalen og den næsten allestedsnærværende Half Dome. Snart ser du Illilouette Falls smalle vandslør falde over 100 meter ned, og et par kilometer senere venter Panorama Point, hvis navn må være en af parkens mere markante underdrivelser. Tænk kilometerhøje, lodrette granitvægge, skovklædte dale og vandfald, og du har en idé om, hvad der venter. Snart venter granitknolden Liberty Cap, frådende Nevada Falls falder 200 meter, og på Mist Trail danner dråber i luften, der kommer fra Vernal Falls, adskillige regnbuer. Ren Magi. Turen slutter efter en lang nedstigning til dalen.
Praktisk: Glaciar Point Trailhead (reserver plads på shuttle-bussen). 14 km. Ca. 300 meter samlet stigning.


3 KONGETURE MED TELT OG TRANGIA

Foretrækker du storhed og klare nætter under stjernevrimlen, så kast dig over en af de længere ruter i Yosemites wilderness, som amerikanerne kalder det. Du kan også kæde de her tre ture sammen til ét monumentalt eventyr.


shutterstock 151292342 robe

1. JOHN MUIR TRAIL

Hvis du har benene og tiden til det, vil du absolut aldrig fortryde at have givet dig i kast med denne lækkerbisken af en vandretur – Yosemite-delen af den legendariske John Muir Trail. Start i Yosemite Valley og kravl de godt 1000 højdemeter op til Tuolumne Meadows (undervejs kan du eventuelt bestige Half Dome), hvor du også kan vælge at starte. Det er nemmere at få en tilladelse her fra. Snart venter de skønne Cathedral Lakes (se beskrivelse i boksen med dagsture), inden du støt vandrer op gennem skoven, hvor små vandhuller i de glatskurrede klipper danner perfekte små svømmehuller. Fra de højalpine landskaber ved Donahue Pass (3370 m) er der udsigt til den permanente sne på Mt. Lyell. Landskabet er nu domineret af nøgne klippetoppe, bjergsøer, enge og spredte fyrretræer. Efter de sære klipper ved Devil’s Postpile, når du Reds Meadows, hvor du igen kan ’hoppe af’ stien og tage en bus tilbage til udgangspunktet. Eller du kan fortsætte syd på nogle hundrede kilometer mere. Blot fordi Yosemite slutter, gør Jon Muir Trail nemlig ikke.
Praktisk: Happy Isles Trailhead (alternativt Tuolumne Meadows). 99 km (55 km). Ca. 3000 meter samlet stigning.


shutterstock 105946475 N-K

2. CLARK RANGE TRAVERSE

Et mindre kendt, samt mindre befærdet, alternativ til for eksempel Yosemite-delen af John Muir Trail, der dog er på samme niveau, når det kommer til naturens lækkerier. Loopet starter i dalbunden i 1200 meters højde og fører op i den forrevne Clark Range. Til at starte med er der godt med selskab på The Mist Trail, der er en populær dagstur og fører til de overvældende vandfald Vernal Falls og Nevada Falls, der vælter i afgrunden fra den glatte klippe, men efter omtrent fem kilometer bliver der mere fredeligt. På andendagen venter den strabadserende tur til Red Peak Pass i lidt over 3400 meter. Undervejs er der enorme klippeblokke, men derefter venter højalpine enge badet i sol og smaragdgrønne søer, der inviterer til at slå teltet op. Senere på turen kan du vaske vandrestøvet af kroppen i små vandhuller, der egner sig perfekt til et dyp, og se den naturlige vandrutsjebane dannet af floden, der fræser over 200 meter oldgammel, isskurret klippe. Inden du igen sætter fødderne i Yosemite Valley, venter den lange nedstigning langs Vernal Falls, hvor turen også begyndte. Det er kun tre dage siden, du gik her, men antallet af utrolige usigter til de øde dele af nationalparken og åndenødfremkaldende landskaber helt tæt på har givet dig et indblik i en del af Yosemite, der ikke kan opleves fra vejene.
Praktisk: Mist Trail Trailhead. 83 km. 2700 meter samlet stigning.


shutterstock 125100596 Galy

3. SONORA PASS TIL TUOLUMNE MEADOWS

En af de mest spektakulære strækninger på USA’s kongevandrerute nummer ét, den 4265 kilometer lange Pacific Crest Trail, går fra Sonora Pass uden for Yosemite og ind i Nationalparken. Strækningen her giver således mulighed for at ankomme til Yosemite på den helt rigtige måde: til fods. Ruten starter faktisk uden for nationalparken i 2993 meters højde, og med det samme er der øde, store landskaber, der venter. Turen er mindre befærdet end den sydlige del, du krydser ikke en eneste vej, og meget af tiden er du alene i en verden, hvor grønne graner popper op mellem afrundede, grå klipper og står mod den blå himmel. Bjergsøer ligger som små livgivende oaser i den til tider golde alpinverden, nogle gange tager tætte nåleskove over, der er dybe dale, brutale zigzaggende stier op over bjergpas i små tre kilometers højde, og når natten falder på, kan det være, at prærieulvene hyler dig i søvn (eller holder dig vågen?) For enden af stien venter vidunderlige, åbne Tuolumne Meadows, hvor floden driver som en serpentin, og afrundede klipper danner baggrund mod himlen.
Praktisk: Sonora Pass Trailhead. 123 km. 3650 meter samlet stigning.


4. ALTERNATIVE OPLEVELSER

Vandring er oplagt i Yosemite, men der er selvfølgelig masser af andre aktiviteter at kaste sig over:

1. Cykling: Du kan enten følge den spektakulære hovedvej gennem parken eller udforske små grusveje. En mountainbike koster små 200 kr. per dag. www.tenayalodge.com.
2. Ridning: Gør som pionererne og begiv dig ud i landskaberne på hesteryg. Der findes guidede ture, der tager fra et par timer til adskillige dage.
3. Klatring: Yosemite er en af de mest kendte klatredestinationer i verden, og her er et væld af ruter at vælge mellem – fra de kortere til adskillige dage på legendariske vægge som El Capitan og Half Dome. Du kan også vælge blot at følge med i kikkerten nede fra engen. Det er nervepirrende nok for de fleste.
4. Rafting: Flyd roligt af sted på Merced River langs de grønne enge i Yosemite Valley eller prøv kræfter med white water og skumsprøjt.

Læs mere om aktiviteter og leje af udstyr på www.yosemitepark.com


shutterstock 142351951 Scot

Yosemite

Yosemite National Park dækker lige over 3000 km² i Californiens Sierra Nevada-bjergkæde. I 2013 blev parken besøgt af 3,7 millioner mennesker (!), men langt de fleste holder sig til 18 km² i Yosemite Valley. 95 % af Yosemite er dog vildmark uden veje eller andre tegn på mennesker end de mindst 1250 kilometer stier, der er lige så befærdede af jordegern, pumaer og bjørne som af vandrere i forskellige former for naturlig lykke. Har man hang til vandring er her altså masser at komme efter – også uden at man går og træder andre folk over tæerne.

Andre spændende artikler


Surrealistisk video: Et døgn i Death Valley (4 min)

Surrealistisk video: Et døgn i Death Valley (4 min)

Ny bog om vild vandretur på 4.265 km

Ny bog om vild vandretur på 4.265 km

Gitte har vandret 1.600 km i USA – har 2.600 km tilbage

Gitte har vandret 1.600 km i USA – har 2.600 km tilbage

Log ind