Vandreguide: Arctic Circle Trail

Polarklassiker i Grønland

shutterstock_16597852961_.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 17. maj 2021

160 kilometers vandring gennem enorm, uberørt, ubefolket vildmark med spejlblanke søer, et rigt dyreliv og et naturligt soundtrack af stilhed i ørene. Arctic Circle Trail er en drøm af en vandrerute, der går fra Kangerlussuaq i bunden af Søndre Strømfjord (og blot 30 kilometer fra den mægtige indlandsis) til Sisimiut på den grønlandske vestkyst.

Vandreturen begynder lidt uden for Kangerlussuaq, der på trods af at være Grønlands største bygd blot har omtrent 500 indbyggere. Det er næsten overflødigt at pointere, at man er i den store natur med det samme, når man sætter ud med kurs mod vest.

Foran én ligger en god uges vandring over mennesketomme vidder.

Den her del af Grønland er særdeles solrig, og sommeren er ofte tør, så der kommer hurtigt sved på panden. Landskaberne omkring én er præget af lav bevoksning, åben vildmark, og der er ofte meget, meget langt til horisonten.

Ud over 10 små hytter i løbet af de 160 kilometer til Sisimiut er der ingen bebyggelse, ingen tegn på civilisation, så dyrene har masser af plads at boltre sig på.

Måske du er heldig at se en flok rener slentre omkring.

Måske spotter du de store, tykpelsede moskusokser.

Eller måske er du heldig at se en arktisk ræv, der nysgerrigt kommer så tæt på, at du kan kigge den i øjnene.

Hytterne undervejs på den markerede rute er gode pejlemærker, hvad enten man overnatter i dem eller vælger at slå teltet op i midnatssolen her ved polarcirklen, hvor sommernatten er lys, og natten flygtig.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Ruten dag for dag

Kangerlussuq (Kelly Ville) – Katifikk (ca. 24 km / 40 km)
Der går en lille vej ud til Kelly Ville, og det er muligt at lade sig transportere de 16 kilometer derud, hvis man vil hurtigere i gang på stien.

Landskabet, man sætter ud i, er relativt fladt og grønt uden en store vegetation men med små søer, og man kommer fordi den sære lille ’hytte’ Hundesø, der mest af alt minder om en gammel campingvogn, der har fået banket nogle træskure op omkring sig.

Stien er fint markeret, og man ser de første gevirer fra renerne, som man nok også skal være heldig at få øje på.

Katifikk er en ganske lille hytte ved bredden af søen Amitsorsuaq. Hytten byder på en smule plads til at tilberede maden samt soveplads til tre vandrere.

Katifikk – Kanocenter (ca. 20 km)
Stien fortsætter langs søen Amitsorsuaq, der er ens følgesvend dagen lang, og hvor man kan være heldig at støde på en kano, det står én frit for at benytte sig af og skabe lidt afveksling på turen. Det er dog ikke noget, man skal regne 100 % med.

Fjeldene rejser sig ikke specielt højt over vandene, men de er smukke, som de spejler sig i søen.

Kanocenteret har plads til 21 vandrere i to sovesale og er den største hytte på Arctic Circle Trail. Der er også et køkken samt et større opholdsområde.

Kanocenter – Ikkattoq (ca. 23 Km)
Stien krøller sig snart væk fra Amitsorsuaq, og man vandrer gennem et sumpet område og videre ud over de store, åbne vidder; smuk, uspoleret vildmark. Fjeldene er klippede og afrundede, som de ofte er så højt mod nord, og turens første stigning venter i form af omtrent 400 højdemeter.

Snart har man en uimodståelig udsigt ud over landskaberne.

Ikkattoq er en meget lille hytte, der nærmere kan betegnes som et skur, hvor der er soveplads til 6 mennesker.

Ikkattoq – Eqalugaarniarfik (11 km)
Efter et par kilometer op ad bakke går det igen ned. Store klippeblokke ligger spredt i landskabet, og man kommer til at af højdepunkterne på Arctic Circle Trail, hvis det er spektakulære udsigter, man samler på: Under én ligger dalen og Oles Lakseelv som et vidtstrakt vildnismaleri.

Man kan fortsætte direkte videre til Eqalugaarniarfik-hytten, men vil man gerne have lidt ekstra kilometer i benene, kan man snildt udforske dalen lidt mere.

Eqalugaarniarfik er en lidt større (men stadig lille) træhytte med et køkken- samt spiseområde og sengeplads til 6 mennesker.

Eqalugaarniarfik – Innajuattoq II (ca. 12 km)
Det er muligt at vandre lavt i landskabet langs endnu en sø eller tage stien, der bevæger sig højere i landskabet med de udsigter, det giver. Uanset hvilken du vælger, bliver du forkælet med flere fjeldspejlinger i jomfruelige fjeldsøer, store vistaer og fuldkommen fred og ro.

Der er to hytter, Innajuattoq I og Innajuattoq II, men vælger du nummer 2, finder du en lille hytte, der ligger enormt smukt ned til en sø. Her er plads til 10 sovende vandrere og et pænt stort køkkenområde.

Hytten bliver ofte betragtet som den fineste på Arctic Circle Trail.

Innajuattoq II – Nerumaq (16 km)
Stien bølger op med fantastiske udsigter tilbage, hvor du er kommet fra, som følge. Der er vilde blomster, du finder måske blåbær, og der er dramatiske kig ind i dale omgivet af nøgne fjelde.

Hytten Nerumaq ligger utrolig fint i en bred dal omgivet af bratte fjelde. Der er plads 6 sovende vandrere og til at lave mad.

Nerumaq – Kangerlusarsuk Tulleq Nord (17 km)
Flere forrygende landskaber med nogle flodkryds og sumpede områder, runde fjelde, store vidder og arktiske tundra.

Hytten Kangerlusarsuk Tulleq Nord er rigtig fin og ligger på det grønne græs nær fjorden. Endnu en spektakulær overnatning inden det sidste stræk til Sisimiut.

Kangerlusarsuk Tulleq Nord to Sisimiut (ca. 20 km)
Spejlblanke fjordvande, en tur over et pas med en sidste forrygende panoramaudsigt, klippefjelde med forrevne toppe og indmarchen til turens sidste destination: Sisimiut. 

Find din næste tur her


Ruteforslag
Arctic Circle Trail

Arctic Circle Trail

Andre spændende artikler


Opslagsbog til det arktiske

Opslagsbog til det arktiske

Guide til 6 oplevelser i Diskobugten

Guide til 6 oplevelser i Diskobugten

Grønlands Arctic Circle Trail

Grønlands Arctic Circle Trail

Log ind