Tips til bedre billeder #2

Naturfotografering, udstyr og teknik

Vil du som naturfotograf skildre alt fra myrer til elefanter, får du hurtigt fyldt fototasken op med grej. Derfor er det vigtigt, at du fra starten planlægger din fototur, og forbereder dig mest muligt på emnet. Succeskriteriet for en naturfotograf er ikke det nyeste grej og masser af film, men fortrolighed med udstyret, grundige forberedelse, tålmodighed og stædighed.

aw27-bedre-billeder01.jpg
Skrevet af: Lars Gejl
Opdateret den 14. apr 2022
Læst af: 6636

Vil du som naturfotograf skildre alt fra myrer til elefanter, får du hurtigt fyldt fototasken op med grej. Derfor er det vigtigt, at du fra starten planlægger din fototur, og forbereder dig mest muligt på emnet. Succeskriteriet for en naturfotograf er ikke det nyeste grej og masser af film, men fortrolighed med udstyret, grundige forberedelse, tålmodighed og stædighed.

Vigtigere end alt andet er objektivets kvalitet. Det er her igennem øjeblikket, du har ventet på, indfanges og omsættes til det færdige billede. Heldigvis er det lettere at købe objektiver end brugte biler. Jo mere du betaler, jo mere får du for pengene, og finder du et god brugt objekt, kan der være mange penge at spare. Tjek om dit objektiv har et indskruningsfilter til beskyttelse af den forreste linse. Det er lettere at skifte filter end at kassere hele objektivet. Det gængse er et UV-filter (ultraviolet) som fjerner lidt af det blåstik i lyset, der især forekomme ved sne- og ismotiver samt ved havet, hvor genskinnet fra den blå himmel kan være kraftigt. Ulempen ved UV-filtrene er, at de har en svag rosa tone. Derfor er et neutralt filter at anbefale, da det under alle forhold gengiver farverne korrekt.

Mange fotografer er gået over til udelukkende at anvende zoom-objektiver. Men pas på - de har ry for at tegne uskarpt i kanten og for at vignettere kraftigt i forhold til objektiver med fast brændvidde. Vignettering vil sige, at der oftest kommer mørke skygger i hjørnerne af billedet, især på motiver med ensartet lys baggrund. Konstruktion og coatning (forarbejdningen af linserne) er dog blevet bedre med årene, og fænomenet er minimeret væsenligt på nyere og dyrere zoom-objektiver. Hold dig til de kendte fabrikater, og hvis du har råd, så anskaf dig et eller flere objektiver med så stor blænde så muligt. Lysstærke objektiver er dyrere, men hjælper dig i situationer, hvor andre er tvunget til at bruge hurtigere film eller stativ.

Rejseudstyr
Den letteste måde at sikre ferieminderne på er at medbringe et søgerkamera, det der populært sagt hedder pocket-, kompakt-, instamatic- eller ret og slet “idiot-kamera”. De åbenlyse fordele er lav vægt, ringe størrelse, og så skal du stort set kun trykke på knappen, hvorefter teknikken klarer resten. Kameraerne er bedre end deres rygte, og objektiverne på de lidt dyrere udgaver er på højde med professionelt udstyr.

Den største ulempe er, at du ikke har direkte kontrol med motivet gennem objektivet, men gennem søgeren, der er det lille vindue på siden af kameraet. Ofte kan du heller ikke skifte objektiv, og lukkertid og blænde kan sjældent stilles uafhængigt.

Stiller du større krav til dine billeder, og har du lyst til at udvikle din hobby, er et spejlreflekskamera løsningen. Rejser du meget kan zoom-objektiver desuden anbefales. Markedet er nærmest uoverskueligt og mange objektiver overlapper hinanden, selv inden for de samme mærker. Men med f.eks. en 24-50 mm er du dækket ind fra vidvinkel til normal og har et god allround-objektiv til de store vidder og motiver, hvor du kan gå nær. Suppler evt. med en 70-300 mm, som dækker hele mellemtele-området og er velegnet til portrætter, udsnit af landskaber og til fugle- og dyrefotografering. I tilgift har mange zoom-objektiver en makro funktion, så du kan forevige selv små detaljer.

Anvend altid modlysblænden, så du i mod- og sidelys optagelser dels undgår reflekser fra blænden og dels falsk lys, som er en spejling fra linsens overflade, der giver det færdige billede et mat skær uden farvemætning.

Skal du investere i en blitz, så køb en TTL-styret (through the lens) blitz. Med en sådan docerer blitz og kamera i fællesskab den nødvendige blitzudladning i forhold til det lys, der strømmer gennem objektivet. Sørg for at blitzhovedet kan drejes og vippes, så du kan lave indirekte belysning. I øvrigt kan det anbefales at bruge lithium-batterier i både kamerahus og blitz. Lithium-batterierne er meget lette, højtydende og kulde-resistente.

Et stativ er et must for enhver seriøs fotograf, da det dermed bliver muligt at fotografere, selv når det ikke er fuldt dagslys. Til rejsebrug kan et lille bordstativ anbefales. De fås i mange fabrikater og passer fint til lommen på en rygsæk.

Har du investeret i et godt kamera og gode objektiver, fortjener dine motiver også en god film. Vælger du et af de tre kendte mærker og en 100 ISO film evt. suppleret med et par 400 ISO, kan du klare de fleste situationer.

En film kan sammenlignes med en levende organisme, der gradvis modnes, indtil udløbsdatoen er overskredet. Fugt og varme er den værste fjende. Opbevar altid filmen i den tilhørende plastbeholder, hvor den er bedst beskyttet. Det er også vigtigt at opbevare dem så køligt så muligt, gerne i køleskab eller fryser, så modningsprocessen forsinkes. Få filmene fremkaldt hurtigst muligt efter eksponering.

Og så lige til sidst: Husk din notesbog til alle relevante oplysninger om motiv, sted, tid og blænde. Det er guld værd, når man skal tolke sin billeder og lære af sine erfaringer.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Kajaktur omkring Anholt

Kajaktur omkring Anholt

Bikepacking på norsk

Bikepacking på norsk

Trekking til Comandancia de la Plata og rebellerne i bjergene

Trekking til Comandancia de la Plata og rebellerne i bjergene