Når Christian Wiegand tager på kajaktur, står den ikke på dåsemad. Han laver god mad og deler her sine bedste tips om, hvordan man gør det.
”Jeg kan ikke begribe, der er så mange, der spiser så ringe, som de gør på tur. Folk griller pølser, spiser tørkost eller dåsemad, og det er livet bare for kort til. God mad og dårlig mad tager lige lang tid at lave, så hvorfor ikke spise ordentligt?”
Ordene er Christian Wiegands, og han nøjes ikke med at snakke. Når han tager på kajaktur, laver han mad, de fleste kun drømmer om, når solen dykker ned bag horisonten og bålet varmer. Faktisk påstår han, det slet ikke er så svært, som folk gør det til.
”På en tur rundt om Møn i maj havde jeg persille og friske, danske kartofler med. Vi fangede hornfisk, pakkede dem i stanniol og lagde dem på bålet. Jeg serverede de nye danske kartofler med persillen og en smørklat, så det blev en slags persillesmørsovs.
Vi var fedtede ned til albuerne, og det var skidegodt. Det behøver slet ikke være så avanceret. Du kan også give kødsovsen lidt bacon og noget fløde, og jeg siger dig, folk de spiser,” siger han.
Men hvad så med råvarer? Heller ikke noget problem. Christian fortæller, at på en sommertur kan han have kød med til fire dage.
”Jeg var på en tur i den sydsvenske skærgård. Det var svinsk varmt. Folk sad i shorts og bar mave og blev skoldet. Svenske børn badede fra klipperne. Der havde jeg svinemørbrad med til den sidste dag, og jeg var nødt til at tage den op og tø den, for den var stadig frossen i midten.”
Pak kød til turen
Det kræver blot lidt sund fornuft og noget basisviden at lave lækker mad på tur. For eksempel at man dybfryser kød hjemmefra, inden man tager på tur. En svinemørbrad, der er krøllet sammen, dybfrosset og pakket i avispapir, kan snildt holde sig i tre dage.
Kylling og kalkun i store klumper er også godt og taknemmelige til schnitzel eller som tern, man steger. Selv hakkekød – til pastasovsen eller til hakkebøf med brun sovs – kan man tage med. Det skal blot stadig være frosset i midten, når man pakker det ud.
Og så skal man huske, at når kød er hakket, har det langt større overflade end et reelt stykke kød, og det bliver hurtigere dårligt. Derfor spises det altid på den første dag. Kødet pakker Christian i avispapir, taper det til med gaffer og skriver på pakkerne med sprittusch.
På førstedagens frokost står der ’Frokost 1’, på aftensmaden til førstedagen ’Aften 1’ og så videre. Nemt og overskueligt. Han pakker avispakkerne i plasticposer i bunden af kajakken. Alt udstyret rundt om det er det med til at isolere. Ris og pasta pakker han ind i en ekstra plasticpose. Det skal bare ligge tørt.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Hold det grønt
Også på den grønne side, er der masser af gode ting, der holder sig fint. En god tommelfingerregel er, at ting, der kan tåle at blive trykket, som regel holder længe – ting, der ikke kan tåle at blive trykket, bliver hurtigt dårlige.
”Tryk en banan eller et æble, så går der ikke lang tid, før den bliver dårlig. Du kan til gengæld kramme en gulerod hele dagen, og den er stadig lækker om aftenen,” fortæller Christian, der pakker grønt i papirposer eller avispapir, så det kan ånde lidt.
I plasticposer kondenserer det, og så mugner det. Om aftenen tager han det ud af kajakken, så det får noget luft. Og hvad pakker Christian så af grønt? For eksempel rodfrugter som persillerod, pastinak, gulerødder og kartofler, løg, porrer, spidskål, blomkål og hvidkål. Det holder længe og giver maven nogle gode fibre at arbejde med.
”Og alt sammen er godt til en universel grøntsagsgryde. Som jeg siger, det behøver ikke være så svært.”
På tur koger Christian på sit trangiasæt, der har pande, to gryder og kedel. Man kan også bruge bål, sprit-, gas-, eller multibrænder, det spiller ingen rolle. Det tager lidt længere tid på sprit end på gas, og bål går lynhurtigt (hvis det er et ordentligt bål). Hans grydesæt er i aluminium (brug lidt mere olie i gryden end derhjemme, så ting ikke brænder på).
Derudover består hans kajakkøkken primært af ganske almindelige ting fra hans normale køkken: 2 spækbræt (ét til grønt og ét til kød), 2 køkkenknive/kokkeknive, urtekniv, dåseåbner (flåede tomater er altid godt!), lille, fladt rivejern (godt til ost på f.eks. risotto), osteskærer, sæbe, opvaskebørste, viskestykke og håndsprit.
Skindbagt laks med hollandaise & ris/pasta
En side laks (kan også være torsk, hornfisk, fladfisk osv.) pakkes ind i tre-fire lag stanniol og smides i gløderne på bålet. Skindsiden lægges nedad. Siden vendes ikke. Hvis det er en hel fisk, så vender man fisken og lægger gløder oven på den, både før og efter den bliver vendt.
Hvor længe fisken skal have, kommer an på, hvor stor og tyk den er. Den er færdig, når kødet let glider fra hinanden, når man trykker forsigtigt på det. Lav hollandaise på brev på trangiaen, men erstat noget vand med fløde. Server med ris eller pasta.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS