I 2015 vandrede Mette Mortensen ned gennem De Sydfynske Alper på Fjällräven Classic Danmark. Her mødte hun en lang række folk og stillede dem spørgsmålet: Hvorfor betale for at gå sammen med 400 andre deltagere på Øhavsstien, som jo i sig selv er ganske gratis at benytte?
I 2015 vandrede Mette Mortensen ned gennem De Sydfynske Alper på Fjällräven Classic Danmark. Her mødte hun en lang række folk og stillede dem spørgsmålet: Hvorfor betale for at gå sammen med 400 andre deltagere på Øhavsstien, som jo i sig selv er ganske gratis at benytte?
Så venter vi bare på startskuddet. 400 mand står klar ved startlinjen i Faldsled på Sydfyn. Stemningen emmer af begejstring og forventninger til turen. Om kort tid skydes turen i gang til årets Fjällräven Classic Danmark og 75 km, fordelt over 3 dage, venter forude. Vejret er helt perfekt, overskyet og ikke for varmt.
Snakken går lystigt blandt alle deltagerne, og jeg kan høre at erfaringsniveauet er meget forskelligt. Alle aldre er stort set repræsenteret, med yngste deltager på under et år og ældste deltager på 80 år. Nogle har stor erfaring i at gå med rygsæk og overnatte i eget telt.
For enkelte er det af sted for allerførste gang på den måde. Også blandt rygsækkene er der stor spredning. De er i alle størrelser og vægtklasser. Ved check-in kan man få vejet sin taske, og her bliver forskelligheden rigtig tydelig.
De tungeste rygsække vejer op mod 24 kilo, og de letteste vejer omkring 8 kilo. Jeg taler med en deltager, som er med på turen for anden gang. Han fortæller at han sidste år gik med 22 kilo på ryggen, som han, klog af skade, i år har reduceret til blot 12 kilo.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Startede på Kungsleden
Egentlig startede det hele i Sverige, som gennem flere år har afholdt det populære trekking-arrangement. Et arrangement, der lokker deltagere fra forskellige dele af verden til Kungsleden for at vandre en 110 kilometer lang rute, der strækker sig fra Nikkaluokta i syd til Abisko i nord.
I Sverige er der årligt 2000 deltagere. Også i Danmark har interessen været stor og trukket rigtig mange deltagere til. Vandreturen afholdes i noget af Danmarks smukkeste natur, nemlig på Øhavsstien på Sydfyn.
Turen tager sin start ved Faldsled og slutter igen efter 75 kilometer ved Valdemar Slot på Tåsinge ved Svendborg. Stiens forløb er hele vejen meget alsidig og byder på et fornemt kulturlandskab præget af flotte naturområder, herregårde, landsbyer og købstæder.
Hvorfor på tur med andre?
Der er ét stort spørgsmål, der gang på gang dukker op ved et arrangement som dette: Hvorfor betale for at gå sammen med 400 andre deltagere på Øhavsstien, som jo i sig selv er ganske gratis at benytte?
Spørger man deltagerne, er der mange forskellige svar. Men de har dog alle nogle fælles træk som tryghed, sikkerhed og socialt netværk. Hanne Holst fra Ebeltoft beskriver det sådan her:
”Flere ting er for mig årsagen til, at jeg igen i år har valgt at deltage i det her arrangement. Personligt får jeg mentalt koblet fra. Jeg er fuldstændig på toppen, når jeg kommer hjem fra en tur som denne, jeg holder mig i form, og jeg får noget socialt samvær med folk, som har den samme interesse for friluftsliv som jeg.
Desuden synes jeg, at det er vældig sjovt og hyggeligt at deltage i noget stort engang imellem. Der er en helt anden stemning omkring dig. Det er livsbekræftende at møde så mange glade mennesker på én gang. Nogle har man mødt før, mens andre er helt nye bekendtskaber.”
Jeg spørger Hanne, om der er noget, hun særligt husker fra årets tur i det sydfynske, og hun er hurtig til at nævne mødet med Kirsten på 79 år. En frisk og livsglad kvinde, der kunne øse ud af sine livshistorier, og som bare havde så meget mod på livet.
For Hanne handler det mest om fællesskabet, at have været en del af noget godt, sjovt og glædeligt sammen med en mængde positive og dejlige folk, uanset om det så er de andre deltagere eller de mange smilende hjælpere.
Det sociale
Jeg møder også Jesper T. Jensen fra Hammel, som jeg gennem årene har været på en del vandreture sammen med. Hvorfor deltager han dog i et stort arrangement som Fjällräven Classic Danmark, når han har mere end rigelig erfaring til at gøre det selv?
”Jeg får en masse gode kilometer i benene. Men endnu vigtigere, så er det et dejligt gensyn med tidligere turvenner. Det er altid godt med det sociale aspekt, og at man kan hygge sig sammen ved lejrpladsen og ude på ruten. Tilmed møder jeg nye mennesker og folk med andre nationaliteter, som også synes, at lille Fyn kan være et ganske charmerende og fint bekendtskab.
Man kan dele de gode og knap så gode oplevelser, som vabler og lignende, med andre og på den måde få nye input og ideer. Alt imens nye venskaber opstår. Tilmed er turen fint organiseret, og man skal ikke tænke så meget over andet end at gå og nyde dagens vandring,” fortæller han.
”Når man har en travl hverdag med masser af arbejde, er det en fantastisk måde at koble fra på.”
Samler erfaring
Både Hanne og Jesper har deltaget sidste år, så nu må jeg finde en deltager, som ikke har været med før, for at forstå, hvad der får deltagere til at melde sig første gang. På turens anden lejrplads, der ligger ved Egebjerg, støder jeg på Hannah Nielsen fra Hvidovre.
Vi mødtes første gang for et år siden, da hun var med på sit første rigtige friluftskursus med Opdag Verden. Siden har hun været af sted en del gange og vil rigtig gerne mere af sted med sine børn.
”Jeg elsker at være ude i naturen, være tæt på det skiftende vejr, høre fuglene synge og mærke min krop arbejde. Til daglig bor og arbejder jeg i byen og har derfor et behov for at komme ud i det fri engang imellem. Jeg ønsker at give glæden ved at være i naturen videre til mine børn.
For at kunne tage ansvar for dem med på tur har jeg brug for at kende mine egne evner og begrænsninger. Her giver et arrangement som Fjällräven Classic Danmark mig en rigtig god ramme – der er ikke noget, der for alvor kan gå galt.
Jeg får en fornemmelse af, hvad en god lejrplads er, hvor meget mad der er brug for, og hvad der vil være en god tur for mig og mine børn, både fysisk og mentalt,” fortæller hun.
Med og uden børn
Faktisk er der en del, der har deres børn med på denne tur. Jeg synes godt nok, at det er sejt, når de små poder bare traver igennem de 75 kilometer med rygsæk på ryggen, tre dage i streg. Sidste år havde Heini Møller fra Hornslet ved Århus sin datter med, men i år er han alene af sted. Og hvorfor er han så med igen i år?
”Jeg får ladet batterierne op. Når man har en travl hverdag med masser af arbejde, er det en fantastisk måde at koble fra på. Jeg behøver ikke at tænke så meget, bare gå fra A til B. Det hele er jo planlagt for mig. Det er rigtig sjovt at være med for andet år i træk samt at møde så mange af de andre gengangere.
Det første år brugte jeg helt naturligt mest tid sammen med min datter. I år er jeg så af sted alene og har talt med rigtig mange spændende mennesker. 400 fantastiske mennesker i alle aldre og fra alle steder i Danmark giver venskaber.
Turene har været to vidt forskellige oplevelser for mig, men jeg har helt sikkert fået mod på at tage på flere ture – aldrig har jeg prøvet noget så socialt,” fortæller han.
Alle klappes over målstregen
Vejret arter sig perfekt alle tre dage. De første to dage er det, om end det er lidt koldt og noget blæsende, fint overskyet, og det giver perfekte vilkår for en flok vandrere som os. Den sidste dag kommer solen og varmen frem, og det er en skøn afslutning på en sjov, spændende og hyggelig tur.
Ved Valdemar Slot finder vi endelig målstregen, og her kommer den sidste optur. I løbet af eftermiddagen kommer der vandrere ind over målstregen i større eller mindre grupper. Nogle går bare to og to, mens andre kommer i store grupper af såvel nye som gamle bekendtskaber.
Hver enkelt vandrer bliver klappet ind over målstregen, og jo flere der kommer i mål, desto flere er der til at klappe. De sidste, der kommer i mål, får en klapsalve, der kan stå mål med Orange Scene på Roskilde Festival.
Tre dage er nu godt overstået, kroppen har arbejdet og hjernen har fået ro og fred fra hverdagens travlhed. Mange nye venskaber et blevet skabt og hvem ved – måske vi mødes igen på Øhavsstien i 2016.
Under den sidste istid, for mellem 16.000 og 21.000 år siden, bevægende en istunge sig fra Østersøen og op gennem bælterne. Den skabte det landskab, som i dag karakteriserer Det Sydfynske Øhav, der består af 55 øer og holme, beboede og ubeboede, og er verdens største oversvømmede istidslandskab.
Kun de højeste bakker stikker op af havet og udgør øerne. Under havoverfladen findes et væld af fortidens bopladser og skove, og det lave vand har skabt en helt særlig og varieret kystnatur i området.
Kanten af istungen efterlod det bakkede landskab og de dybe dale, der er kendt som De Fynske Alper og strækker sig fra området nord for Faaborg og mod øst. Øhavsstien snor sig let og elegant gennem dette særlige landskab, og med sine 220 kilometer er den en af Danmarks længste vandreruter.
Den er afmærket hele vejen, og så er det en trampesti forbeholdt for vandrere. Den bugter sig fristende rundt om Det Sydfynske Øhav via Fyn, Langeland, Tåsinge, Siø og Ærø og er bestemt et besøg eller flere værd.
Fjällräven Classic Danmark har i 2016 to startdatoer – onsdag den 22. juni og torsdag den 23. juni. Tilmeldingen for billetter åbner torsdag d. 7. januar 2016 klokken 11. Vil du med, så registrer dig hurtigst muligt. Sidste år var arrangementet udsolgt. Turens tre dagsetaper går fra:
Der er afmærkning langs ruten, der gør det nemt at orientere sig, og undervejs er der checkpoints, hvor der kan tankes vand. Mad bliver udleveret som en del af arrangementet. Læs mere om regler, registrering, og hvad du får for de 1200 kroner, Fjällräven Classic koster, på www.fjallraven.dk.
Der var 400 deltagere tilmeldt til det udsolgte Fjällräven Classic Danmark 2015-arrangement. Aldersspredningen var mellem 11 måneder og 80 år. Den primære del lå i aldersgruppen mellem 25 år og 55 år. Kønsfordelingen var 57 % mænd og 43 % kvinder, og 82 % af deltagerne kom fra Danmark. Herefter fulgte Tyskland, Holland, Norge, Sverige, UK, Finland og Østrig.
Øhavsstien er lavet for vandrere og er markeret med afmærkningspæle på hele stiforløbet.
På turen er det vigtigt at vise hensyn til natur, lodsejer og andre vandrere:
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS