Grækenlands magiske Meteora

På toppen med munkene

Grækenland Meteora-klostre er såvel overraskende som enestående. Det begyndte det eneboeres ønske om at være alene med Gud på toppen af de lodrette klipper op mod 550 meter over sletterne. Senere kom klostre, munke med dødsforagt, der lod sig hejse op og ned i kurve, kvinder skjult i munkekutter og plyndringer. I dag kan du udforske det vilde område til fods på en vandretur grænsende det guddommelige.

8218312_volk65.jpg
Skrevet af: Tore Grønne og Uffe Rasmussen
Opdateret den 17. maj 2021

Grækenland Meteora-klostre er såvel overraskende som enestående. Det begyndte det eneboeres ønske om at være alene med Gud på toppen af de lodrette klipper op mod 550 meter over sletterne. Senere kom klostre, munke med dødsforagt, der lod sig hejse op og ned i kurve, kvinder skjult i munkekutter og plyndringer. I dag kan du udforske det vilde område til fods på en vandretur grænsende det guddommelige.

De må have lykkedes med at opnå den tætte kontakt med Gud, de ønskede, da de byggede klostrene i Meteora. For noget må have holdt dem fra at styrte i afgrunden, som de smed mursten på mursten på de sidste millimeter af de glatte limstensklipper ud til afgrundens rand.

Det er det indtryk, man får, når man ser de seks klostre, der hver især ligger spektakulært op toppen af klipperne. Man holder vejret alene ved tanken om at gå rundt på kanten af dybet og bygge disse refugier.

Det er i det hele taget svært at se et mere egnet sted at isolere sig fra alt andet end et liv med Gud end på de glatte, lodrette sandstensklipper i det nordvestlige hjørne af Grækenland.

Eneboernes domæne
Det hele begyndte i 900-tallet med, at eneboere klatrede op på toppen af sandstensklipperne hundredvis af meter over småbyerne for at være alene med Gud. Det første kloster blev grundlagt i 1400-tallet, da tre munke havde hørt om stedet, hvor der efter sigende skulle finde mirakler sted, og de drog der til for at slippe væk fra tyrkiske pirater og røvere, som i stigende grad belejrede vestkysten af den græske halvø.

Munkene slog sig ned på toppen af en af klipperne og byggede en beskeden træhytte. Senere byggede den ene af munkene et kapel og nogle små rum på en nærliggende klippe, hvorefter den serbiske kejser, Symeon Uros, forsynede dem med penge, der gjorde dem i stand til at bygge en kirke omkring udvide det nye kloster med flere rum. Det første kloster var en realitet. Siden kom det til et helt samfund af klostre på klipperne.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

35877220 Krishna.WuHårrejsende adgang
Munkene levede af at dyrke jorden for foden af de lodrette klipper. Det resulterede i nervepirrende, kreative løsninger, når de skulle op og ned fra de svært tilgængelige klostre.

Der var ingen trapper, og den eneste måde for munke og pilgrimme at nå klostrene på var ved at lade sig hejse op i kurve bundet for enden af et reb, som hang i en krog, der sad fast i muren.

Alternativet var 40 meter lange træstiger. Mon ikke det gjorde, at kun dem, der havde den helt store motivation for at nå Gud på toppen klatrere der op? Selv om man selvfølgelig nåede Ham uanset, om stigen holdt eller ej.

Klostrene blev bygget på klippekanterne ved at hejse folk og byggematerialer op og bruge stier. Efter sigende skulle en nervøs pilgrim før opstigning med et reb engang have spurgt munkene om, hvor tit de udskiftede rebene, hvortil en munk svarede:
”Når Herren lader dem knække.”

I dag kan du stadig se munke knirke af sted hen over 300 meter dybe kløfter siddende i en kurv spændt fast til en stålwire drevet af et håndtrukket kabelsystem for at nå fra klippe til kloster.

Moni Megalou Meteorou blev det rigeste af dem alle med landejendomme og flokke af får og kvæg. Siden storhedstiden, gik det op og ned for klostrene. Den ubrydelige kontakt med Gud blev udfordret af en frisk munk, der afprøvede, om det nu også var en god idé at forsage kødets lyst, da han husede to kvinder i munkekutter.

Banditter huggede senere klostrenes indkomst, og i 1800-tallet var Meteora et tilflugtssted for grækere og oprørere, der flygtede fra det ottomanske overherredømme og sloges mod tyrkerne om uafhængighed.

Den tyske og italienske besættelse under Anden Verdenskrig betød mere plyndring og ødelæggelse af klostrene, og i dag er der kun seks klostre, der primært står som museer. Kun få munke og nonner bor der i dag.

De nuværende klostre stammer fra 1400- og 1500-tallet og er på UNESCO’s verdensarvsliste. Det forstår man, når man lægger vejen forbi.


Geoff-HardyOpdagelse til fods

Via et system af små stier kan du vandre rundt og besøge alle seks klostre på én dag, hvis du begynder tidligt. Udsigterne i løbet af dagen er intet mindre end spektakulære med de finurlige, lodrette klipper, der krones af klostrene, der nærmest balancerer på kanten af afgrunden.

Undervejs kan du titte ind i klostrene, der hver især har sine specielle kendetegn og små historier, og få et lille indblik i munkelivet. For eksempel finder du kranier og knogler fra tidligere beboere, adgang via 140 trin, der er op til 550 år gamle, og hyggelige, snakkesalige munke.

De 6 klostre

  1. Moni Agiou Nikolaou Anapafsa er i dag beboet af én munk og blev grundlagt i år 1510.
  2. Moni Megalou Meteorou er det højeste, største og ældste af klostrene. Og så er der kranier og knogler af tidligere beboere stablet på hylder i kapellet.
  3. Moni Varlaam blev grundlagt i 1517 efter at have været tomt i 200 år, efter den første munk flyttede til toppen. Her lever en venlig munk, der af og til hyggesnakker med de besøgende, og der er en rar have.
  4. Moni Agias Varvaras Rousanou er hjemsted for en nonneorden. Det kræver en tur over en lille træbro at besøge klosteret, og inden for er der smukke frescoer.
  5. Moni Agias Triadas er måske det kloster med den mest spektakulære placering på toppen af en tynd tinde og kun tilgængelig via 140 trin. Det blev bygget mellem 1458 og 1476 og gjort berømt i slutscenerne af James Bond-filmen For Your Eyes Only.
  6. Moni Agiou Stefanou kan du let nå op til fra kalambaka. Scoopet her er de smukke frescoer malet af munken Theophanes.

Husk tøjet!
Der er strikse regler for, hvad du må have på i klostrene. Skuldre skal være dækket til, mænd skal have lange bukser og kvinder lang kjole eller bukser på. Så husk at medbringe passende klæder, inden du begiver dig ud på stierne.


Scarabaeus- 20199769

Stop ved verdens navle

Grækenland er et slaraffenland for folk med hang til oldtidens beundringsværdige byggerier, og på vejen fra Athen til Meteora kommer du forbi et af antikkens helt store steder, Delphi.

Stedet er, ligesom Meteora, på verdens kulturarvsliste, og blev i det gamle Grækenland betragtet som såvel verdens navle som universets centrum. Det var her landets vigtigste orakel havde hjemme, og i dag kan du opleve ruinerne fra oldtidens storhed – det spektakulære amfiteater, det gamle stadion, imponerende søjler, klassiske bygninger og smukke udsigter ud over bjergene. Læs mere på www.greecetravel.com/delphi.

Andre spændende artikler


Vandring på Symi

Vandring på Symi

Varieret vandring på Vest Kreta

Varieret vandring på Vest Kreta

Ny vandrerute på tværs af Balkan

Ny vandrerute på tværs af Balkan

Log ind