Varieret vandring på Vest Kreta

ARTIKEL Tæt på turistmylderet ligger det ’rigtige Kreta’ med høje bjerge, dybe kløfter og idylliske landsbyer. Erik Petersen har fundet sit vandremekka på sydkysten af Vestkreta, hvor han på sine vandreture tit ikke møder andet end geder

ep_gingolos.jpg
Skrevet af: Line Weldingh/fortalt af Erik Petersen - Foto: Erik Petersen
Opdateret den 28. apr 2021
Læst af: 11270

ARTIKEL Tæt på turistmylderet ligger det ’rigtige Kreta’ med høje bjerge, dybe kløfter og idylliske landsbyer. Erik Petersen har fundet sit vandremekka på sydkysten af Vestkreta, hvor han på sine vandreture tit ikke møder andet end geder

Selvom der kun er 50 kilometer i fugleflugt, skal du regne med en bustur på mindst fire timer, hvis du vil fra Kretas hovedby på nordkysten, Chania, til landsbyen Paleohora på sydkysten. For at krydse øen skal du nemlig igennem ’Lefka Ori’– de hvide bjerge. På det lille stykke, der svarer til afstanden mellem Odense og Middelfart, skyder 30 bjergtoppe på over 2000 meter op i landskabet.


Det er det, Erik Petersen elsker ved Kreta: Så vild natur samlet på så lille et område og så kort afstand fra turistbyerne til de mennesketomme bjerge. Erik har vandret på Vestkreta syv gange og fortæller, at selvom han har vandret mange steder i både Syd-, Øst- og Nordeuropa, vender han altid tilbage til Kreta. Her har han mødt en velvillighed, han ikke er stødt på andre steder.


”Overalt er der en enorm hjælpsomhed,” siger han og husker dengang, han og en gruppe andre turister fik lov til at leje en af de lokale rutebiler, fordi de ikke havde nået den sidste, der gik fra Chania til Paleohora. 


”Det ville aldrig kunne lade sig gøre i Danmark.”


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

kreta_imbros.jpgEriks vandremekka ligger på sydkysten, hvor bjergene går helt ned til vandlinjen – derfor er der ikke noget turistmylder. Her er et utal af vandremuligheder med de mange høje bjerge og dybe kløfter – mange af dem har man helt for sig selv.


”Der er så stille, at man kun hører insekternes summen. Foroven flyver ørne og gåsegribbe, og på de stejle klipper klatrer geder rundt. Og så er der alle farverne fra klipperne, sandet og solen, der bager ned. Det er livet”, siger Erik Petersen om sine mange vandreture i kløfterne, der er op til 800 meter dybe.


Erik vandrer tit i bjergene, og han husker den syv kilometer lange tur til Gingilos-toppen som særlig smuk. Turen startede i 1200 meters højde og gik 800 meter op ad stejle, smalle stier. På vejen blev små, tørre tornebuske og vild timian hurtigt erstattet af klipper og sten, og udsigten skiftede mellem hav, stejle slugter og dramatiske klippeformationer.
”Der er en fantastisk udsigt over Omalos-højsletten og vejen, der bugter sig væk fra sletten 800 meter længere nede. Og hver gang, jeg drejede om et hjørne, var udsigten en helt anden,” husker Erik om den tre timer lange tur til toppen.

 

Andre spændende artikler


Vandring på Symi

Vandring på Symi

Ny vandrerute på tværs af Balkan

Ny vandrerute på tværs af Balkan

Vandretur i Grækenland

Vandretur i Grækenland

Log ind