Guide til 6 oplevelser i Diskobugten

Diskobugtens ufattelige skønhed

Besøg Diskobugten i det nordvestlige Grønland og bliv fuldstændig bjergtaget af den arktiske natur om sommeren. Byen Ilulissat/Jakobshavn er centrum for oplevelserne og byder på korte og lange vandreture, vældige isbjerge, hvaler og sejlture til små bygder. Her får du inspiration til seks storslåede sommeroplevelser, som for altid vil placere Grønland i dit hjerte.

IMG_9243.jpg
Skrevet af: Uffe Rasmussen
Opdateret den 28. nov 2016

Besøg Diskobugten i det nordvestlige Grønland og bliv fuldstændig bjergtaget af den arktiske natur om sommeren. Byen Ilulissat/Jakobshavn er centrum for oplevelserne og byder på korte og lange vandreture, vældige isbjerge, hvaler og sejlture til små bygder. Her får du inspiration til seks storslåede sommeroplevelser, som for altid vil placere Grønland i dit hjerte.


Isbjerge, isbjerge isbjerge

Grønlands tredjestørste by Ilulissat betyder isbjerge på grønlandsk og med god grund. Det er et fænomenalt udgangspunkt for at se de kæmpe isbjerge, som i massevis brækker af indlandsisen fra Kangia-gletscheren inde i den 55 kilometer dybe Kangia-fjord.

De op mod flere kilometer brede og en kilometer høje isbjerge klumper sig sammen, hvor fjorden møder Diskobugten, og det er kun knap en times vandring fra centrum af Ilulissat.

Inde fra byen kan man se kæmperne ude i bugten fra stort set hvert et gadehjørne, og hele tre korte vandreruter samt både, der sejler dig rundt i isfjorden, gør byen til et overraskende nemt sted at komme helt tæt på det fantastiske naturfænomen.

Det er bestemt med god grund, at området kom på UNESCOs liste over særligt bevaringsværdig natur i 2004. Læs meget mere om isbjerge, når Opdag Verden giver dig flere sider fra byen i 2009.


Hundeslæde på Diskoøen

For de fleste er Grønland og hundeslæder uløseligt forbundet, men faktisk er alle Ilulissats omkring 5000 slædehunde arbejdsløse om sommeren, hvor sneen er helt væk.

Eneste mulighed for at køre hundeslæde er på Qeqertarsuaq/Diskoøen 100 kilometer ude i bugten fra Ilulissat, hvor man også om sommeren kan prøve fangernes transportmiddel.

Det kræver en stejl vandretur op til Lyngmarksbræen, som er en del af den iskappe, der er på øen. Men de fleste kan gøre det og belønningen er fantastiske oplevelser med 15 halsende, stærke hunde, der bare er ellevilde efter at trække dig og slæden over isen og gennem den store natur.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 0554Hvalkød og parterede sæler

Brættet i Ilulissat er den lokale slagter på grønlandsk og stedet, du bør besøge for at købe de lokale råvarer, som grønlænderne selv køber og spiser.

Her kan du købe finhval-bøffer til at stege, du kan købe friskskudt sæl til gryderet eller ovnen, og du kan købe hele tejster, som er den lokale spiselige måge.

Der er friskfanget havkat og andre lækre spisefisk. Kødstykkerne ligger i plasticbakker, og det er i sig selv en oplevelse at se udskårede hvalbarder og sælens hjerte oven på dens ribben. Kødet kommer direkte fra fangerne, som selv har hevet hvalen i land eller skudt sælen, og der er forskellige priser efter kødets friskhed.


Besøg i bygde

Bygden Oqaatsut/Rodebay er en af fire bygder i området og ligger en times sejltur nord for Ilulissat. Bygden har 50 indbyggere og ligger totalt isoleret i en lille bugt. Der er ingen vej dertil, så eneste mulighed for at besøge den er at sejle eller vandre.

Man kan være heldig at se de lokale fangere, der lander en hval. Der er restaurant med friskfangede smagsprøver på det lokale dyreliv. Der er også mulighed for at leje hytter og blive længere end en dag.

Endelig kan man vælge at gå tilbage til Ilulissat igen på en smuk dagvandretur til aktive folk, der vil nyde den grønlandske natur fuldt ud. Turen tager seks-otte timer. En anden mulighed er bygden Ilimanaq.


IMG 0172Hvaler, hvaler, hvaler

Havet i Diskobugten myldrer med hvaler, fra sildepiskere til verdens største hval, blåhvalen. Den skal man være heldig for at se, men der er som regel gode chancer for at spotte den op mod ni meter høje blåst, fra verdens næststørste hval, finhvalen, som også gerne viser ryggen og den imponerende halefinne frem.

Pukkelhvaler er også blandt dem, man ser mest, og det er bare herligt at se en legesyg pukkelhval plaske sin fem meter lange luffe op og ned i vandet i leg. Tag på hvalsafari og få næsten garanti for at se hvaler, for de har radiokontakt til fiskere, der ser hvaler.

Det gode er, at man ikke behøver tage på hvalsafari, for hvalerne følger næsten automatisk med, når man alligevel er på bådtur til Eqi-gletscheren, fisketur eller vandretur til isbjergene.


Qasigiannguit- -Stefan-EisaVandring fra Qasigiannguit til Ilimanaq til Ilulissat

Diskobugten er et slaraffenland for vandrere med alt fra dagture til krydsning af indlandsisen. Tre-firedages vandreturen fra Qasigiannguit til Ilimanaq giver dig oplevelsen af at være helt alene i den grønlandske natur, fordi der stort set ikke kommer andre på ruten. Det er en let tur, det er let at finde vej, og du kan se isfjorden. Fang egne ørreder i brusende strømme, se polarræve og moskusokse, hvis du er heldig.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Arctic Circle Trail

Arctic Circle Trail

Andre spændende artikler


Opslagsbog til det arktiske

Opslagsbog til det arktiske

Grønlands Arctic Circle Trail

Grønlands Arctic Circle Trail

Vandring fra isbjerge til bygd i Grønland

Vandring fra isbjerge til bygd i Grønland

Log ind