Klumme: På rejse i en verden med banditter

Billede-030.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 28. nov 2016

”Din bandit” råber danskeren efter chaufføren og knytter en svingende næve i luften, idet han går væk fra den gennemrustne minibus. Kort forinden havde jeg fortalt ham, at turen koster omkring fem kroner for ham og hans søn, og da buschaufføren bad om 10 kroner, blev han sur. Meget sur.

Sagen for ham synes klar: Den lokale buschauffør forsøger på frækkeste vis at snyde en tilsyneladende uvidende turist. Et klassisk eksempel på banditterne, vi rejsende skal tage os i agt for ude i verden, eller hvad?

Vi er på den indonesiske ø Java i byen Yogjakarta, hvor jeg og min kæreste havde spurgt om prisen på bussen blandt de ventende ved stoppestedet.

Med vores støvede T-shirts og slidhuller i rygsækken fik jeg oplyst en pris på godt to kroner per mand, og det var selvfølgelig den pris, jeg råbte videre til danskeren, da han spurgte mig under turen i den larmende bus. Det var også derfor han blev så sur, da han skulle af, og prisen pludselig var en helt anden.

Sagen er bare den, at selv hvis det havde været en lokal indoneser, der havde steget på bussen, og som var iklædt både guldkæder, Hugo Boss T-shirt og designersolbriller, som netop denne dansker havde på, så var også han blevet afkrævet 10 kroner af buschaufføren.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Billede-596

Mange steder i verden, hvor der ikke findes et socialt sikkerhedsnet og en skattemæssig omfordeling, som vi kender her hjemme fra Danmark, sker omfordelingen ofte på andre måder. Som for eksempel i dette tilfælde i bussen på Java.

Har du få penge, betaler du lidt mindre, og har du mange penge, betaler du lidt mere – sådan fungerer tingene bare her.

Det er ikke for at snyde hverken rige indonesere eller rejsende. Det skal vi huske på. Ellers kan vi godt indstille os på en række dårlige oplevelser, hvor vi gang på gang vil føle os snydt.

Og, ligesom danskeren vi lige har mødt, vil vi få oplevelsen af at rejse gennem en verden af lutter banditter, selv om det faktisk slet ikke er sådan, det hænger sammen.

Kort tid efter stiger vi selv af bussen, og vi betaler gladelig de omkring fem kroner – selv om vi samtidig udmærket ved, at selv det formentlig er en lille overpris.

Men det er en overpris, vi betaler med et smil og lidt ekstra drikkepenge for danskeren og hans søn, der efter en kort, men temperamentsfyldt diskussion slap med at betale fem kroner.

Vi ved, hvordan det hænger sammen, og at vi må betale lidt ekstra i forhold til de fattige lokale, skal i hvert fald ikke ødelægge vores rejse. Jeg håber heller ikke, at det vil ødelægge din.

Andre spændende artikler


Cu Chi-tunnelerne

Cu Chi-tunnelerne

Bag om besynderlige Bhutan

Bag om besynderlige Bhutan

Munkene, der vil giftes med gud

Munkene, der vil giftes med gud

Log ind