Du er her:

Bål mad

3 opskrifter på bålmad til hele familien

Jon Lindberg, som vandt den første sæson af ’Alene i vildmarken’ og laver workshops om at lave bålmad for Opdag Verden, har udgivet en ny bog om at lave mad over bål. Her beskriver han magien ved bålmad og deler et par opskrifter.

Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 23. feb 2022

Jon Lindberg, som vandt den første sæson af ’Alene i vildmarken’ og laver workshops om at lave bålmad for Opdag Verden, har udgivet en ny bog om at lave mad over bål. Her beskriver han magien ved bålmad og deler et par opskrifter.


Fra ’Bålkogebogen’
”Da mine egne børn var helt små, fandt jeg ud, at jeg som far i deres øjne blev en sand mesterkok, når jeg pakkede havregrynene i rygsækken eller trak en fisk op af søen for derefter at tilberede det hele med simple teknikker på bålet. Sammen har vi brugt timer i naturen på at samle brænde til det rette bål, på at tænde op og på at tilberede måltider med det, vi nu fandt på vejen.

Som dreng brugte jeg utallige timer på at lære kunsten om ilden og de båltekniske færdigheder, der sikrede, at bålet ikke brændte ud eller i værste fald stak af. Det var, som om mit ellers vilde og til tider dumdristige drengevæsen blev tryllebundet af flammernes kraft. Jeg kunne blive helt paralyseret af varmen og ildens farverige og omsluttende lue, der fortærede stumper og stykker af brændbart, jeg rakte frem.

Her lærte jeg, hvordan ilden gav nytte og tryghed og blev et samlingspunkt for fortællinger og de gode eventyr. Samtidig lærte jeg, hvordan bålet gjorde det let at klare sig med kun simpel oppakning på ture i det fri.

Mine egne forældre var foregangspersoner og viste mig vejen til at bruge naturens ressourcer. De lærte mig planter at kende, de lærte mig at fiske og fange, og de gav mig det grundlæggende mindset, der utallige gange er kommet mig til gode på ture i vildmarken: De løsninger, vi ikke havde på forhånd, dem opfandt vi undervejs.

I mit virke som oplevelsesaktør i vildmarken møder jeg flere og flere familier, der på kryds og tværs af generationer er på jagt efter oplevelser i naturen, særligt madlavning i det fri. Det er blevet en helt ny måde at være sammen på, en måde at bryde ud af det traditionelle og rutineprægede samvær, hvor voksne og børn har fastlåste roller.

Ved bålet får alle en nyttig rolle, store som små. Samarbejdet giver det nærvær, som hele familien vokser af. Flere og flere familier skaber i disse år nye traditioner for udeliv og bruger naturen til at bryde hverdagens faste rutiner og til at eksperimentere med at fejre højtider, familiesammenkomster og fødselsdagsfester ude i den vilde natur.

Når først man har prøvet at tage ud et par gange, bliver man hurtigt en kyndig bruger af naturen og finder sine metoder og det passende udstyr. Ved bålet smager alting bare bedre, og selv med simpelt udstyr bliver oplevelsen helt særlig for både store og små.

Vejen til eventyret i det fri er simpel: Det handler ganske enkelt om at komme i gang, og selv den nære krog i baghaven kan rumme potentiale for de gode udeoplevelser og være en god træningsplads for kommende ture i den rigtige natur, måske endda en overlevelsestur i den danske eller udenlandske vildmark.”


 

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Sherpaerne er kommet til penge

Sherpaerne er kommet til penge

10 TIPS TIL AT VANDRE SOM PAR

10 TIPS TIL AT VANDRE SOM PAR

Skåneleden

Skåneleden

Log ind