Jon Lindberg, som vandt den første sæson af ’Alene i vildmarken’ og laver workshops om at lave bålmad for Opdag Verden, har udgivet en ny bog om at lave mad over bål. Her beskriver han magien ved bålmad og deler et par opskrifter.
Jon Lindberg, som vandt den første sæson af ’Alene i vildmarken’ og laver workshops om at lave bålmad for Opdag Verden, har udgivet en ny bog om at lave mad over bål. Her beskriver han magien ved bålmad og deler et par opskrifter.
Fra ’Bålkogebogen’
”Da mine egne børn var helt små, fandt jeg ud, at jeg som far i deres øjne blev en sand mesterkok, når jeg pakkede havregrynene i rygsækken eller trak en fisk op af søen for derefter at tilberede det hele med simple teknikker på bålet. Sammen har vi brugt timer i naturen på at samle brænde til det rette bål, på at tænde op og på at tilberede måltider med det, vi nu fandt på vejen.
Som dreng brugte jeg utallige timer på at lære kunsten om ilden og de båltekniske færdigheder, der sikrede, at bålet ikke brændte ud eller i værste fald stak af. Det var, som om mit ellers vilde og til tider dumdristige drengevæsen blev tryllebundet af flammernes kraft. Jeg kunne blive helt paralyseret af varmen og ildens farverige og omsluttende lue, der fortærede stumper og stykker af brændbart, jeg rakte frem.
Her lærte jeg, hvordan ilden gav nytte og tryghed og blev et samlingspunkt for fortællinger og de gode eventyr. Samtidig lærte jeg, hvordan bålet gjorde det let at klare sig med kun simpel oppakning på ture i det fri.
Mine egne forældre var foregangspersoner og viste mig vejen til at bruge naturens ressourcer. De lærte mig planter at kende, de lærte mig at fiske og fange, og de gav mig det grundlæggende mindset, der utallige gange er kommet mig til gode på ture i vildmarken: De løsninger, vi ikke havde på forhånd, dem opfandt vi undervejs.
I mit virke som oplevelsesaktør i vildmarken møder jeg flere og flere familier, der på kryds og tværs af generationer er på jagt efter oplevelser i naturen, særligt madlavning i det fri. Det er blevet en helt ny måde at være sammen på, en måde at bryde ud af det traditionelle og rutineprægede samvær, hvor voksne og børn har fastlåste roller.
Ved bålet får alle en nyttig rolle, store som små. Samarbejdet giver det nærvær, som hele familien vokser af. Flere og flere familier skaber i disse år nye traditioner for udeliv og bruger naturen til at bryde hverdagens faste rutiner og til at eksperimentere med at fejre højtider, familiesammenkomster og fødselsdagsfester ude i den vilde natur.
Når først man har prøvet at tage ud et par gange, bliver man hurtigt en kyndig bruger af naturen og finder sine metoder og det passende udstyr. Ved bålet smager alting bare bedre, og selv med simpelt udstyr bliver oplevelsen helt særlig for både store og små.
Vejen til eventyret i det fri er simpel: Det handler ganske enkelt om at komme i gang, og selv den nære krog i baghaven kan rumme potentiale for de gode udeoplevelser og være en god træningsplads for kommende ture i den rigtige natur, måske endda en overlevelsestur i den danske eller udenlandske vildmark.”
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
HYLDEBÆRSUPPE MED ÆBLER OG TVEBAKKER
Hyldebærsuppe er en klassiker, som alle bør prøve at lave og smage i deres liv. Jeg fik den ofte serveret hos min farmor på Fyn og var faktisk ikke så vild med den som barn. Nu elsker jeg den, så fortvivl ikke, hvis ungerne ikke er på fra første forsøg. Det er den ultimative sensommerhygge at plukke hyldebær og æbler i skovbrynet på vej til lejrpladsen, hvor suppen tilberedes over bål eller i Trangia og nydes sammen med dem, man holder af.
Bål: Tænd et tre-stens-bål.
Grej: En gryde, en skål, en sigte eller et rent klæde.
Husk: Hyldebær er let giftige i rå tilstand, men ikke efter kogning.
Ingredienser
Klip eller skær de største stængler fra bærrene. Du behøver ikke at ribbe dem, da suppen sigtes. Kom hyldebærrene i gryden, og hæld vand på til det dækker. Kog i 20 minutter og sigt suppen ned i skålen. Gør du det gennem en sigte, kan du mose noget af bærkødet med igennem, så får du en tykkere og mere rustik suppe. Bruger du et klæde, får du ikke så meget med, men suppen bliver flot blank – begge dele er godt.
Kom suppen tilbage i gryden, kog den op og smag til med honning eller sukker og et meget lille drys salt, til du synes, den er god. Du kan vælge en let sødet udgave som en frokostret eller en mere sød som en dessert. Skær æblerne i mundrette stykker og kog dem i suppen i 2 minutter. Tag suppen fra varmen, læg halve tvebakker i og servér.
Tip: Prøv at variere suppen ved at krydre den med vanilje, kanel eller kardemomme. Du kan også tilsætte andre bær, hvis du finder nogle på din vej. Brombær eller aronia går godt sammen med og har samme sæson som hyldebær.
SVAMPESTUVNING MED BLÅBÆR OG PORSE
Kantareller, blåbær og porse kan ofte findes på samme lokalitet og på samme årstid, og så går de virkelig godt sammen i en klassisk svampestuvning med et tvist. Den her ret smager af vild hedenatur og skal bare nydes derude ved bålet.
Porsen, som mest er kendt som et snapsekrydderi, giver en dejlig krydret aroma til stuvningen og en let bitterhed som modspil til den fede fløde og sødmen fra blåbærrene.
Bål: Tænd et tre-stens-bål eller lav et finsk komfur.
Grej: En pande.
Ingredienser
Steg kantarellerne i varm olie. De skal stege og ikke koge, så steg dem af flere omgange, hvis din pande er lille. Krydr med salt undervejs. Smid 10 blåbær og halvdelen af porsen i under den sidste del af stegningen. Hæld fløde på, og kog ind til en tyk stuvning. Smid resten af blåbærrene og porsen i, rør forsigtigt rundt, smag til og servér med fladbrød til.
VILD FRITURE
Der sker magiske ting og sager, når madvarer dyppes i 180 grader varm olie! Konsistenser ændrer sig, og sjove former dukker op. Friture på bål kræver, at der er styr på sikkerheden og voksne til stede.
Kom olien i bunden af en stor gryde, der står stabilt på en bålrist, og hav altid et grydelåg klar, hvis olien bryder i brand – kom aldrig vand på varm olie. Sørg for, at gryde og olie køler ned et sikkert sted efter brug. Når der er styr på det, så er det bare med at nyde en knasende sprød, vild friture!
Bål: Tænd et pyramidebål.
Grej: En stor fladbundet gryde med låg, en hulske og en bålrist.
Ingredienser
Bland de tørre ingredienser til dejen sammen i en skål. Tilsæt lidt af væsken, så du får en tyktflydende dej, hvor du kan røre klumperne ud. Rør resten af væsken og ægget i.
Varm olien op. Tjek temperaturen ved at dyppe en stilk fra urterne i. Når det begynder at syde og boble omkring den, så er olien varm nok. Justér varmen under gryden med mængden af gløder og flammer. Det er bedre, at olien bliver lidt for kold indimellem, end at den brænder på.
Dyp urter og svampe i dejen en ad gangen, lad dem dryppe af, og læg dem forsigtigt i frituren. Der skal ikke for mange i ad gangen, så bliver olien for kold, og urterne klistrer sammen. Når de er sprøde og let gyldne, tages de op med hulskeen og lægges på et bræt. Drys lidt fint salt på.
Har du fundet rensdyrlav, friteres det i små totter, uden at det dyppes i dej først.
Servér med det samme sammen med hjemmelavet kryddermayonnaise.
I Bålkogebogen – smagfulde naturoplevelser for hele familien giver Jon Lindberg sammen med outdoor-kokken Kresten Kronborg 45 opskrifter, der er særligt velegnede til bålet. Og når man nu er ude i naturen, er det oplagt med en sanketur, så retten kan få et ekstra pift med urter, svampe, bær, og hvad skoven ellers kan byde på.
Derfor er der sanketips til alle retter – men alt kan laves blot med en enkelt tur i supermarkedet. Uanset om man er rutineret vandrer eller er en uprøvet børnefamilie med første forsøg på en dag i naturen, så kan man finde opskrifter til madlavning over bål.
Bålkogebogen – smagfulde naturoplevelser for hele familien af Jon Lindberg. 178 sider. 249,95 kr. www.turbine.dk
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS