Hvad gør du som nybegynder, hvis du har lyst til at opleve en lidt anden natur, end den Danmark har at byde på. For mange bliver det ved lysten, da det at kaste sig ud i noget ukendt kan virke uoverskueligt. Vi vil i denne artikel komme med et par tips til de mindre erfarne, hvor både tid, penge og kendskab til fjeldet er en begrænsning. Vi har selv prøvet turene, og faktisk er det ikke så svært. Vi har valgt at tage udgangspunkt i Den Norske Turistforenings (DNT) stisystem, som er godt spredt ud over hele Norge.
Hvad gør du som nybegynder, hvis du har lyst til at opleve en lidt anden natur, end den Danmark har at byde på. For mange bliver det ved lysten, da det at kaste sig ud i noget ukendt kan virke uoverskueligt. Vi vil i denne artikel komme med et par tips til de mindre erfarne, hvor både tid, penge og kendskab til fjeldet er en begrænsning. Vi har selv prøvet turene, og faktisk er det ikke så svært. Vi har valgt at tage udgangspunkt i Den Norske Turistforenings (DNT) stisystem, som er godt spredt ud over hele Norge.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Nordmarka ved Oslo
For at illustrere at en vandretur ikke behøver at være den helt store ekspedition, begynder vi med en weekendtur i Nordmarka nord for Oslo. Naturen her er mild og præget af gran- og fyrreskov samt mange små søer med fisk for dem, som det måtte friste (fiskekort - se faktaboks). Det er hovedsagelig ørred og aborre, du kan fange, og der er masser af dem. Hvad med at fange din egen aftensmad? Nordmarka ligger mellem 400 og 700 meters højde, og turen henvender sig specielt til dem, som aldrig har vandret før, eller som ikke har den bedste kondition.
Det er ikke noget problem at gennemføre turen på en weekend, hvis du tager fri fredag. Til Oslo går der både tog, båd og fly. Priser og tidspunkt kan variere en del, så kontakt et rejsebureau. Turen kan sagtens laves på egen hånd, men der findes også den mulighed at melde sig ind i DNT og komme med på en af deres guidede ture (se faktaboks). Weekendture i Nordmarka arrangeres d. 17/9-19/9, 1/10-3/10 og 15/10-17/10.
Fra Oslo Sentralstasjon kører bus 41 fredag kl. 17.05 til Sørkedalen. Bussen ankommer til Sørkedalen skole kl. 17.42, og herfra er der halvanden time på skovvej i let terræn op til Kobberhaughytta. Her kan aftensmaden nydes, mens du indånder frisk luft og beundrer udsigten over mod Sørkedalen. Hytten er, som forventet i de norske skove, en stor solid bjælkehytte, intim og hyggelig med en af Nordmarkas flotteste pejsestuer. Dertil har den fuld forplejning med god mad og drikke samt en varm seng at sove i.
Lørdagens tur er estimeret til seks timer, men dagene er lange og lyse, så du har masser af tid. Hvis du vælger en guidet tur, er tempoet selvfølgelig afpasset, så alle kan følge med. Turen følger godt afmærkede stier over Kikuttoppen med en fantastisk udsigt, forbi Sandungen til hytten ved Katnosdammen. Den er ikke betjent, og derfor skal du have nøgle for at låse dig ind. Du kan heller ikke købe mad. Du skal være medlem af DNT for at få udleveret nøglen til hytten, som kan hentes hos DNT Turistinformation (se faktaboks) tæt ved Oslo Sentralstasjon. I hytten er der senge/madrasser at sove på, men du skal selv have sovepose med.
Søndagens tur er sat til godt fem timer og går fra Katnosdammen til Mylle eller Bislingen . Hvis du synes, at du de forgående dage har mødt lidt for mange mennesker, vil du nu erfare, at du er kommet længere væk fra civilisationen. Faktisk kan du føle, at du har hele Nordmarka for dig selv. Selv om turen går på godt mærkede skovstier, forandrer terrænet sig og bliver mere vildt og uberørt.
Hvis du går turen sammen med en guide fra DNT, vil en bus hente jer ved Mylle, så I er tilbage i Oslo ca. kl. 17. Hvis du går turen på egen hånd, kan du også vælge at gå til Bislingen, en hytte med betjening ikke så langt fra Grua Stasjon. Her kan du bestille transport eller selv gå ned til Grua Stasjon, hvorfra der går tog tilbage til Oslo Sentralstasjon.
Går du turen på egen hånd, bør du bestille plads på hytterne i forvejen. Tag kontakt med DNT for information om pladsbestilling, priser og åbningstider. Og husk: Dette var som sagt bare ét forslag. Nordmarka er stor og mulighederne for både korte og lange ture i den lette ende er mange.
Aurlandsdalen på VestlandetHvis du har mulighed for at bruge en dag eller to mere på turen, kan vi stærkt anbefale nogle af klassikerne, som repræsenterer et udsnit af det flotteste og mest spændende, norsk natur kan byde på. Som ved forrige turforslag kan du selv arrangere turen, eller du kan tilmelde dig en af turene, som DNT arrangerer.
En af dem er Aurlandsdalen på Vestlandet. Turen starter på Finse. Tag toget fra Oslo kl. 7.42 (nattoget fra København ankommer til Oslo kl. 07.07), hvorefter du er fremme i Finse kl. 12.00. Herfra er der ca. fem timers vandring med svag stigning op til Geiterygghytta, som er betjent med mulighed for indtagelse af både mad og drikke. Turen går absolut på højfjeldet, og du belønnes med en pragtfuld udsigt over det meste af Hardangervidda. For de, som har mere energi, kan den lyse sommernat bruges til at teste fiskelykken i søen bare 100 meter fra hytten.
Alt efter konditionsniveau kan du dagen efter vælge mellem en tur på syv timer eller tre timer. Naturen bliver gradvist mere og mere kontrastfyldt, og undervejs er der udsigt mod høje fjeldtoppe, gletschere, blinkende fjeldsøer, elve og dybe dale. Langs ruten er der flere sætere (mindre gårde på fjeldet), hvor nogle stadig er i brug den dag i dag. Efter ca. tre timer kommer du frem til Steinbergdalshytta, men hvis du gerne vil gå lidt længere, er der ca. fire timer til næste overnatningssted i Øvstebø. Her kan du vælge mellem Østerbø turisthytte eller Østerbø Fjeldstove, som begge er privatejede, betjente hytter. Denne tur er lagt højt oppe i fjeldsiden, så du kan nyde de smukkeste udsigter flere steder på ruten.
Sidste og smukkeste etape går fra Øvstebø til Vassbygdi. Turen, som tager omkring seks timer, vil garanteret blive et minde for livet, og pga. den helt fantastiske udsigt, vil du sikkert ønske, at turen varer mange timer endnu. Der passeres flere nedlagte fjeldgårde, der står, som da de blev forladt, og den stejle sti vidner om, at gårdenes tidligere beboere levede et hårdt liv. Dengang var stien ikke udbygget med hegn, trapper og reb, som den er i dag.
Hvis du har travlt, kan du tage bussen fra Vassbygdi kl. 16.00, som kører til Geilo med ankomst kl. 18.05. Herfra går der tog til Oslo både kl. 18.15 og kl. 18.42. Det giver god tid til at nå nattoget til København kl. 22.53. Har du mulighed for at blive en ekstra dag, vil vi på det stærkeste anbefale en tur med Flåmsbanen, en helt usædvanlig togrejse på kun 20 km med en stigning på over 900 meter. Dette er en af de mest besøgte turistattraktioner i Norge. Du kan overnatte enten i Vassbygdi eller Flåm.
Jotunheimen og BeseggenEn anden rute, som vi helt klart kan stå inde for, og som også kan karakteriseres som en af Norges flotteste fjeldoplevelser, er stien over Beseggen. Det letteste er at køre i bil direkte til Gjendesheim og bruge en dag (omkring syv timer) på at gå selve turen. Men har du først forvildet dig ind i Jotunheimen, vil vi absolut anbefale at få lidt mere ud af Norges mest besøgte nationalpark. Også her vil vi foreslå en firedages tur, som kan gås alene eller på en tur arrangeret af DNT.
Det er ikke vanskeligt at gå turen alene. Som sagt er der tale om en af de mest populære områder i de norske fjelde, hvor du ikke skal forvente at få det hele for dig selv. Men som nybegynder er det også altid klogt at færdes på steder, hvor du ikke er helt alene. Alle hytter på turen er betjente med mulighed for bad, seng og mad.
Turen starter i Oslo med bus fra Galleri Oslo, som ligger fem minutter fra Oslo Sentralstasjon. Bussen hedder “Valdresekspressen” og afgår kl. 09.15 mod Tyinkrysset midt i Jotunheimen. Her skiftes til bus mod Fondsbu, hvor du ankommer kl. 15.20. Første etape går til Gjendebu og tager ca. seks timer. Stien starter stille og roligt langs Bygdinsøen, før det går stejlt op til “Høystakktjern” og ned gennem Vesleådalen til Gjendebu.
Den ligger fantastisk smukt med fjelde på tre sider og udsigt over søen Gjende på den sidste. Der er tale om en af DNT’s ældste hytter, som er udgangspunktet for utroligt flotte ture i alle retninger. Det er kun muligt at komme frem til hytten ved at gå en hel dag fra Fondsbu eller sejle fra Gjendesheim.
Turen kan afkortes én dag ved at tage båden fra Gjendebu til Memurubu, som er udgangspunktet for stien over Beseggen. Hvis du har god tid, kan vi stærkt anbefale “apostlenes heste” fra Gjendebu til Memurubu, en tur på ca. fem timer. Den starter med en kort og stejl stigning, hvor du får hjælp af opsatte faste reb. Det frarådes at gå udenfor de opmærkede stier. Stien følger Gjendesøen hele vejen, og der er hele tiden en flot udsigt over søen og de omkringliggende toppe.
Den følgende dag begynder med det, som mange vil kalde for turens højdepunkt, nemlig turen over Beseggen. Først støder du ind i en relativt, men ikke afskrækkende brat opstigning, som ser længere ud end den er, og efter en times tid begynder det at flade lidt ud. Omkring halvvejs kan udsigten virke ganske luftig. På begge sider er der frit fald et par hundrede meter ned til henholdsvis den blå Gjende-sø og den grønne Bess-sø på den anden siden. Men tag det roligt. Stien er meget bredere end den meter, du vurderer den til efter første øjekast. Husk at tage kameraet frem og forevig både den ene og den anden sø med din(e) turkammerat(er) i midten.
Herfra går turen som en leg ned til Gjendesheim. Turen er beregnet til at tage ca. seks timer. For de, som ikke afskrækkes af et koldt bad, kan en dukkert i Gjendesøen anbefales. Det er garanteret mere rent, end det er varmt. Transporten tilbage til Oslo kan enten gøres med bus hele vejen eller med bus til Otta og herfra videre med tog til Oslo.
Artiklen er første gang bragt i Adventure World (Opdag Verden) nr. 24 aug/sep 1999
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS