Hvad skal der pakkes af mad til weekendvandreturen? Vi har stillet tre scenarier op – den frysetørrede, den fra supermarkedet og den hjemmelavede – og kommer med gode tips til, hvordan du selv frysetørrer favoritretten til tur.
Det er ikke altid, der er lige god tid, når vi forbereder en weekendtur. Indimellem arter vejret sig til en impulsiv tur. Andre gange bliver vi spontant inviteret med. I de tilfælde kan den hurtige løsning være en god mulighed, hvis man ikke lige har en friluftsbutik i nærheden.
Turen er kort, så uden at det går helt galt, kan man godt gå på kompromis med energiniveauet i produkterne. Her er varer, du kan købe i de fleste dagligvarebutikker:
Frysetørret mad er den lette løsning. Det er portionstilpasset, sikrer et nærings- og energiniveau og udvalget er generelt stort. Vær opmærksom på, at der er store prisforskelle på de forskellige mærker. Hvad der er er bedst, er meget smag og behag, men fælles for dem alle er, at de er yderst nemme at tilberede og kun kræver kogende eller koldt vand.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Det kræver god forberedelse og god tid at lave det hele selv. Til gengæld har du helt styr på, hvad du har med, og hvilke ingredienser der er i det forskellige. Især aftensmaden kræver god forberedelse, da det er færdiglavede retter, man tørrer.
Uanset hvilken løsning du vælger til dine hovedmåltider, så husk at pakke snacks. Nødder og lignende. Plus kaffe, te, kakao eller lignende til aftenhyggen.
Du kan frysetørre enhver gryderet. Hemmeligheden er dog, at alt er hakket og snittet ganske fint (aldrig tykkere en 0,5 cm) samt at du bruger så magert kød som muligt, da fedt har tendens til at blive harsk. Lav retten helt færdige, når du tørrer din egen mad. Bland f.eks. ris sammen med retten før tørring.
På tur skal du så blot hælde kogende vand direkte i den tørrede mad, vente 10 minutter og spise. Vej mængden af hele retten af, inden du starter tørreprocessen og gør det samme bagefter. Så ved du, hvor meget vand, der skal tilsættes igen, når du tilbereder.
Min erfaring er, at det cirka tørrer ind til mellem en tredjedel og en fjerdedel. Når retten er helt knastør, er den færdig. Pak cirka 125 til 150 g tørret ret pr. person, hvilket i våd tilstand svarer til ca. 500 til 550 g færdig ret.
Et godt tip er at vaske og gemme et par poser fra frysetørrede retter, du tidligere har købt og spist. Din hjemmelavede, tørrede ret pakkes i almindelige fryseposer eller vakuumposer. Ved tilberedning sættes fryseposen ned i varmeposen, du tilsætter kogende vand, venter 10 minutter og vupti, så er der aftensmad.
Holdbarheden kan variere, alt efter hvor godt det er tørret, men det kan sagtens holde sig en måned eller mere. Hvis du er usikker på holdbarheden, kan de færdige pakker opbevares i fryseren.
Sådan gør du
Fordel retten på en bageplade i max. en centimeters tykkelse. Tænd ovnen på ca. 70 grader på varmluftsfunktion. Sæt pladerne ind i ovnen og lad lågen stå ganske lidt på klem (sæt eventuelt en teske i klemme), så dampen let kan komme ud. Lad det passe sig selv i ca. 12 timer – det kan dog variere mellem otte og 14 timer afhængig af mængden. Vend gerne rundt i det et par gange undervejs.
Man kan mærke, om det er helt knas tørt, men hvis du er i tvivl, kan du teste det på følgende måde: Hæld en deciliter i et syltetøjsglas og sæt det lidt lunt. Enten i solen i vindueskarmen eller på en radiator. Hvis der kommer dug på indersiden af glasset, er det ikke helt tørt endnu. Tørrer du i en dehydrator, er fremgangsmåde den samme som. Det tager dog ofte kortere tid, og den er billigere at have kørende end ovnen.
Kun fantasien sætter grænser for en god mysli. Brug halvt ruggryn eller havregryn afhængig af, hvor grødagtig du vil have din mysli. Bland herefter den samme mængde gryn, bær og nødder efter eget valg; for eksempel mandler, hasselnødder, græskarkerner, solsikkekerner, hirsefrø, blåbær, tranebær og rosiner. Tilsæt to spiseskefulde sødmælkspulver og en til to teskefulde sukker plus eventuelt lidt kanel og salt.
Inden du pakker myslien, er det vigtigt at teste, hvilken mængde du bliver mæt af. Sædvanligvis ligger det mellem 125 gram og 160 gram i tør tilstand. Hæld blandingen i en frysepose, som også bruges til tilberedningen for at undgå opvask. Ved tilberedning tilsættes koldt eller kogende vand, afhængigt af om du er til mysli med mælk eller som varm grød.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS