Mad til weekendturen

 

Henrik-Friis-Nygaard-1-.jpg
Opdateret den 13. jan 2021
Læst af: 15739

 

Hvad skal der pakkes af mad til weekendvandreturen? Vi har stillet tre scenarier op – den frysetørrede, den fra supermarkedet og den hjemmelavede – og kommer med gode tips til, hvordan du selv frysetørrer favoritretten til tur.


Den hurtige

Det er ikke altid, der er lige god tid, når vi forbereder en weekendtur. Indimellem arter vejret sig til en impulsiv tur. Andre gange bliver vi spontant inviteret med. I de tilfælde kan den hurtige løsning være en god mulighed, hvis man ikke lige har en friluftsbutik i nærheden.

Turen er kort, så uden at det går helt galt, kan man godt gå på kompromis med energiniveauet i produkterne. Her er varer, du kan købe i de fleste dagligvarebutikker:

  • Morgenmad: Havregryn, sukker og måske lidt nødder samt bær giver nemt en lækker og nærende havregrød til morgenmad. Alternativt er et par boller, en pakke knækbrød eller andet brød med smøreost, syltetøj eller lignende.
  • Frokost: En lille pakke rugbrød kan sagtens holde sig over en weekend. Som pålæg kan bruges tun eller makrel på dåse, tube eller anden pakning, dåseleverpostej eller torskerogn, spegepølse eller tørret kød, smøreost, fast skæreost, lillebror-ost eller lignende. Fælles for alt pålægget er, at du skal sikre dig, at det er uden kølekrav, da du jo har det med i tasken hele weekenden. Nudler eller suppe er også et godt bud, hvis du vil koge vand til frokosten.
  • Aftensmad: Der findes mange forskellige pastaretter, der kan købes til billige penge i supermarkedet og som blot skal koges op med vand i ca. 10 minutter. Et lidt tungere valg er de forskellige retter på dåse, som også kan fås i de fleste supermarkeder.
    Som frokost er nudler, kartoffelmos, couscous eller pulversupper også gode og nemme valg.


Den lette

Frysetørret mad er den lette løsning. Det er portionstilpasset, sikrer et nærings- og energiniveau og udvalget er generelt stort. Vær opmærksom på, at der er store prisforskelle på de forskellige mærker. Hvad der er er bedst, er meget smag og behag, men fælles for dem alle er, at de er yderst nemme at tilberede og kun kræver kogende eller koldt vand.

  • Morgenmad: En god mysli med bær, nødder eller chokolade er en god mulighed, men det er også muligt at købe røræg med æg og andre spændende produkter, som kan spises med noget brød eller kiks til.
  • Frokost / aftensmad: Produkterne til frokost og aftensmad er ofte de samme. Udvalget er enormt med stort set alle gryderetter, man kan tænke sig, hvad enten det er vegetarretter, med fisk eller med kød.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Mette 7

Den hjemmelavede

Det kræver god forberedelse og god tid at lave det hele selv. Til gengæld har du helt styr på, hvad du har med, og hvilke ingredienser der er i det forskellige. Især aftensmaden kræver god forberedelse, da det er færdiglavede retter, man tørrer.

  • Morgenmad: Hjemmeblandet mysli eventuelt tilsat mælkepulver og sukker hjemmefra. Pak i portionspakker.
  • Frokost: Bag et godt brød efter egen opskrift eller find en god opskrift på nettet. Af gode turbrød kan nævnes Logan-brød, stenalderbrød eller andre gode grovboller. Hjemmebagt brød kan sagtens holde sig over en weekend og smager som regel skønt. Dertil bruges pålæg efter eget valg, se eksemplerne under ”den hurtige” løsning.
  • Aftensmad: At tørre sin mad selv er slet ikke så svært, som det lyder. Det er let, billigt og smager skønt, den eneste ulempe er dog, at det kræver lang forberedelsestid før turen. Det opvejes dog fuldt ud af, at man ved, hvad det er, man spiser samt at prisen er under det halve.


Husk snacks

Uanset hvilken løsning du vælger til dine hovedmåltider, så husk at pakke snacks. Nødder og lignende. Plus kaffe, te, kakao eller lignende til aftenhyggen.



Frysetør din gryderet

Du kan frysetørre enhver gryderet. Hemmeligheden er dog, at alt er hakket og snittet ganske fint (aldrig tykkere en 0,5 cm) samt at du bruger så magert kød som muligt, da fedt har tendens til at blive harsk. Lav retten helt færdige, når du tørrer din egen mad. Bland f.eks. ris sammen med retten før tørring.

På tur skal du så blot hælde kogende vand direkte i den tørrede mad, vente 10 minutter og spise. Vej mængden af hele retten af, inden du starter tørreprocessen og gør det samme bagefter. Så ved du, hvor meget vand, der skal tilsættes igen, når du tilbereder.

Min erfaring er, at det cirka tørrer ind til mellem en tredjedel og en fjerdedel. Når retten er helt knastør, er den færdig. Pak cirka 125 til 150 g tørret ret pr. person, hvilket i våd tilstand svarer til ca. 500 til 550 g færdig ret.

Et godt tip er at vaske og gemme et par poser fra frysetørrede retter, du tidligere har købt og spist. Din hjemmelavede, tørrede ret pakkes i almindelige fryseposer eller vakuumposer. Ved tilberedning sættes fryseposen ned i varmeposen, du tilsætter kogende vand, venter 10 minutter og vupti, så er der aftensmad.

Holdbarheden kan variere, alt efter hvor godt det er tørret, men det kan sagtens holde sig en måned eller mere. Hvis du er usikker på holdbarheden, kan de færdige pakker opbevares i fryseren.

Sådan gør du
Fordel retten på en bageplade i max. en centimeters tykkelse. Tænd ovnen på ca. 70 grader på varmluftsfunktion. Sæt pladerne ind i ovnen og lad lågen stå ganske lidt på klem (sæt eventuelt en teske i klemme), så dampen let kan komme ud. Lad det passe sig selv i ca. 12 timer – det kan dog variere mellem otte og 14 timer afhængig af mængden. Vend gerne rundt i det et par gange undervejs.

Man kan mærke, om det er helt knas tørt, men hvis du er i tvivl, kan du teste det på følgende måde: Hæld en deciliter i et syltetøjsglas og sæt det lidt lunt. Enten i solen i vindueskarmen eller på en radiator. Hvis der kommer dug på indersiden af glasset, er det ikke helt tørt endnu. Tørrer du i en dehydrator, er fremgangsmåde den samme som. Det tager dog ofte kortere tid, og den er billigere at have kørende end ovnen.



Mette 4

God hjemmelavet mysli

Kun fantasien sætter grænser for en god mysli. Brug halvt ruggryn eller havregryn afhængig af, hvor grødagtig du vil have din mysli. Bland herefter den samme mængde gryn, bær og nødder efter eget valg; for eksempel mandler, hasselnødder, græskarkerner, solsikkekerner, hirsefrø, blåbær, tranebær og rosiner. Tilsæt to spiseskefulde sødmælkspulver og en til to teskefulde sukker plus eventuelt lidt kanel og salt.

Inden du pakker myslien, er det vigtigt at teste, hvilken mængde du bliver mæt af. Sædvanligvis ligger det mellem 125 gram og 160 gram i tør tilstand. Hæld blandingen i en frysepose, som også bruges til tilberedningen for at undgå opvask. Ved tilberedning tilsættes koldt eller kogende vand, afhængigt af om du er til mysli med mælk eller som varm grød.

Andre spændende artikler


Sådan får du rent drikkevand på tur

Sådan får du rent drikkevand på tur

Kuldetest af batterier

Kuldetest af batterier

9 tips: Sådan bliver du en moderne eventyrer

9 tips: Sådan bliver du en moderne eventyrer

Log ind