Mount Kenya

Kun 16 km syd for ækvator findes Afrikas næsthøjeste bjerg, der i modsætning til naboerne Mount Meru og Kilimanjaro skiller sig ud ved ikke at have den klassiske kegle-form. Oprindeligt var bjerget næsten 7000 meter højt, men gletsjererosion over mere end to millioner år har frarøvet Mount Kenya titlen som Afrikas højeste bjerg.

shutterstock_77561818_Dmitr.jpg
Skrevet af: Casper Devantier
Opdateret den 06. feb 2017

Kun 16 km syd for ækvator findes Afrikas næsthøjeste bjerg, der i modsætning til naboerne Mount Meru og Kilimanjaro skiller sig ud ved ikke at have den klassiske kegle-form. Oprindeligt var bjerget næsten 7000 meter højt, men gletsjererosion over mere end to millioner år har frarøvet Mount Kenya titlen som Afrikas højeste bjerg.

Det har dog skabt et smukt og komplekst bjerg, der tilbyder helt enestående og alsidigt trekking. Målet for de fleste besøgende er Point Lenana i 4985 meters højde, mens de højeste toppe, Peak Batian (5199 meter og Peak Nelion 5188 meter), kun kan bestiges af erfarne klatrere, da det involverer teknisk klippe- og isklatring.

Bjerget er omkranset af regnskov og bambus, hvor der blandt andet lever næsehorn, elefanter, løver, antiloper og leoparder. På bjergets lavere skråninger har man derfor gode muligheder for at spotte vildt dyreliv på vej mod toppen.

Efter regnskoven er mødet med de stejle og ofte snedækkede tinder meget dramatisk, og man forstår pludselig godt, hvorfor kun 50 klatrere om året klarer turen hele vejen til Peak Batian. Det bør dog ikke afskrække nogen, fordi vandreruterne er fantastiske og udsigten til kraterets Lake Michaelson er en belønning i sig selv.

Ruten mod toppen
Der er i alt otte trekking ruter til Point Lenana. Herunder beskrives de tre mest almindelige, da de andre ruter kræver specielle tilladelser.

Fælles for alle ruterne er, at de leder op mod toppen til den såkaldte Summit Circuit Path, som går rundt om krateret og dermed giver adgang til Mount Kenyas mange forskellige toppe.

Samtidig er det muligt at kombinere de forskellige ruter, så man ikke går op og ned samme vej. Summit Circuit Path er 10 kilometer lang og har omkring 2000 højdemeters fald/stigning og kan klares på én (lang) dag. Summit Circuit Path kræver ikke erfaring med teknisk klatring.

Naro Moru Route: er den korteste rute til Point Lenana og samtidig udgangspunktet for de fleste pakketure. Ruten er relativ stejl og derfor uhensigtsmæssig i forhold til akklimatisering og er i øvrigt ikke særlig scenisk. Ruten kan derfor ikke anbefales, med mindre du har travlt og bare vil op til Point Legana hurtigst muligt. Ruten er dog fin som nedstigningsrute.

Chogoria Route: er kendt som den flotteste af alle ruter på Mount Kenya og tilbyder spektakulært sceneri og fantastisk natur kombineret med varieret terræn. Den eneste ulempe ved denne rute er længden på den første vandredag (29 kilometer), som afskrækker de fleste. Men har man tiden (normalt fem dage), er det den mest anbefalesværdige rute.

Sirimon Route: har en jævn højdestigning og derfor god akklimatisering. Ruten har sit udgangspunkt fra nord, hvor risikoen for regn er mindre, og går gennem flotte skov- og bambusområder. Meget scenisk med flotte udsigtspunkter til Peak Batian og Lake Michaelson undervejs. Bedste bud på en opstigningsrute og så bruge Chogoria Route som nedstigning.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 55556464 Afric

Det fantastiske ved Mount Kenya er potentialet i at sammensætte sin egen rute. Afhængig af tiden, pengepungen og erfaringen er der næsten uanede muligheder. Det kan varmt anbefales at gå hele Summit Circuit Path – smukke udsigter og udfordrende terræn.

Der findes adskillige klatreruter til Peak Nelion og Peak Bation, som alle har deres udgangspunkt fra Summit Circuit Path, men det er forbeholdt erfarne klatrere og vil ikke blive beskrevet nærmere her.


Pas på højdesyge

  • Drik vand: Kroppen akklimatiseringsproces kræver meget væske, så sørg for at drikke nok væske (4-5 liter om dagen). I ni ud af ti tilfælde af højdesyge er personen også dehydreret
  • Max 500 højdemeter i døgnet. Som tommelfingerregel bør man ikke stige mere end 300-500 (netto-) højdemeter om dagen. Du må altså gerne stige mere i løbet af dagen, men din sluthøjde bør aldrig overstige 500 højdemeter i forhold til din starthøjde.
  • Gå højt – sov lavt. Det er essentielt, at kroppen får hvile for at kunne akklimatisere, og det gør den bedst i den lavest mulige højde.
  • Undgå ophedning og nedkøling. Sørg for at termo-regulere, så kroppen ikke bliver for varm eller for kold. Det stresser kroppen og sænker derfor akklimatiseringen.
  • Undgå at forcere. Sørg for at gå i et roligt tempo, hvor pulsen holdes nede. Du bør kunne føre samtale uden at blive forpustet, ellers går du for hurtigt.

Andre spændende artikler


Spritny 125 km eventyrlig vandrerute

Spritny 125 km eventyrlig vandrerute

8 storslåede vandfald på Island

8 storslåede vandfald på Island

Efterårsvandring i det nordlige Toscana

Efterårsvandring i det nordlige Toscana

Log ind