Gendarmstien

Danmarks smukkeste kystvandrerute?

De 84 kilometer på Gendarmstien i det sønderjyske grænseland er dansk kystvandring i topklasse. Naturen er smuk og varieret, der er fine overnatningsmuligheder, og det er nemt at skræddersy turen efter behov.

Gendarm1.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau Foto: Elsa Lysgaard Ranzau, Margit Jensen og Rasmus Vejersøe Gregersen
Opdateret den 10. maj 2024
Læst af: 13559

De 84 kilometer på Gendarmstien i det sønderjyske grænseland er dansk kystvandring i topklasse. Naturen er smuk og varieret, der er fine overnatningsmuligheder, og det er nemt at skræddersy turen efter behov.

Morgenen er fuldstændigt magisk. En lyserød solopgang viser sig som et fint indrammet billede gennem den åbne teltdør, da vi søvndrukne lyner teltdøren op og kigger ud. Vores telte ligger nærmest med pløkkerne i vandkanten få meter fra havet, der denne morgen viser sig fra sin allersmukkeste side. Med et spejlblankt blåt hav, lysegrønne bøgetræer og gule rapsmarker bliver Danmark ikke dejligere.

På vores femte og sidste vandredag på Gendarmstien er vi vågnet op til en kold majmorgen, hvor rimfrosten ligger i et fint, hvidt lag på græsset, så med varm kaffe må vi jage kulden på flugt. Et par ænder kommer vraltende gennem lejren, inden vi tager afsked med en lejrplads, hvor vi med en lunende ild i bålet har kunne nyde den sidste aften på de danske grænse-gendarmers gamle sti langs Flensborg Fjord.

Frem til 1959 patruljerede gendarmerne grænsen til fods, hvor de travede op og ned langs kysten og holdt øje med smuglerskibe – det er deres stier, der nu snart har bragt os til fods ad en 84 kilometer lang kystnær vandretur.

 

Gendarm4
Ved Høruphav ligger den idylliske teltplads direkte i vandkanten.

Jordtelefon til Tyskland
Fire dage tidligere er vi vandret fra Padborg gennem lysegrønne, åbne bøgeskove, forbi grænsestenene, der med lave, firkantede granitsøjler markerer landegrænsen mellem Danmark og Tyskland. Et blankt, tragtformet rør stikker op ad jorden som en opfindelse fra en anden verden – det er en jordtelefon, hvor man kan kommunikere med naboerne syd for grænsen ved at råbe ind i tragten på bedste lavteknologiske vis.

Ved Kollund Skov viser Flensborg Fjords blå vand sig bag de nyudsprungne bøgetræer, og flere perfekte shelterpladser frister os med havudsigt til at blive, men det er endnu for tidligt for os at stoppe dagens etape, så vi bevæger os videre gennem Kollund Skovs kuperede terræn – det er ikke for ingenting at denne etape af vandreturen kaldes bjergetapen. Tusmørket er ved at sænke sig, da vi sidst på aftenen når vores teltplads, og inden længe breder duften af ravioli, skinke og pesto sig over lejren.

Sørøver og kærlighedstunnel
Havudsigten, de store skove og gule rapsmarker på den tyske side af grænsen på den anden side af vandet følger os de næste dage, hvor vi stort set går på småstier i vandkanten hele tiden. Det er meget afvekslende vandring, hvor vi også af og til kommer igennem småbyer, hvor de lokale gerne vil slå en sludder af og høre lidt om vores tur.

Da vi nærmer os halvøen Broager Land, er strandene oversået med glatslebne stykker af gamle tegl og mursten, der i gule og røde nuancer dækker hele stranden som en usædvanlig type af strandsten. Denne del af kysten har tidligere været spækket med teglværker, og et enkelt af teglværkerne står stadig tilbage i oprindelig form. På lang afstand ser vi skorstenen rage op i landskabet som et navigationspunkt, der viser, at vi nærmer os afslutningen på dagens etape. Vores ly for natten bliver en shelterplads lige uden for Brunsnæs, hvor shelteret ligger og putter sig op ad en skråning ved en lille lysning med udsigt over fjorden.

Sørøvere har tidligere hærget ved disse kyster og hvilet ud mellem togterne på sørøverborgen Skrækkeshøj. I dag ligger her en fredelig bondegård, men da vi vandrer forbi Skrækkeshøj går tankerne til tidligere tiders sørøverborge, og ikke mindst til sørøverskatten, der aldrig er blevet fundet.
Gendarm2
Ved den såkaldte Liebestunnel danner træernes nedhængende grønne grene en form for tunneleffekt rundt om vandrestien.

Ved Kragenæs vandrer vi igennem den såkaldte Liebestunnel, hvor træernes nedhængende grønne grene danner en tunnel rundt om vandrestien, inden vi kommer til de høje klinter langs stranden, hvor vættelys kan gemme sig blandt strandstenene. Vi er glade for det ene vættelys, vi finder, selvom det ikke helt kan måle sig med de forstenede stødtænder fra en forhistorisk dansk skovelefant, der er blevet fundet i området.

Solskin og havblik
Efter en overnatning på campingplads ved Gammelmark, vandrer vi hele vejen rundt om bugten Vemmingbund. En gammel mølle står på et bakkedrag og er med sine robuste møllevinger synlig fra lang afstand. Det er Dybbøl Mølle, og da vi nærmer os, ser vi sporene i landskabet fra krigen i 1864 i form af skanserne og de mange mindesten for faldne soldater, der mistede livet i krigen, hvor Danmark mistede Sønderjylland.

Gendarm3
Langs Gendarmstien er der mange mindesten både fra krigen i 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland, samt fra den efterfølgende genforening.

Kort efter når vi Sønderborg, hvor en afveksling fra vandretursprovianten venter os i form af et stjerneskud til frokost på en af byens restauranter, inden vi vandrer forbi Sønderborg Slot og videre ud i de store bøgeskove.

Vores sidste vandredag er en forrygende smuk dag på vandrestierne med solskin og havblik. Efter en kold og klar morgen står havet som et spejl, mens en fiskekutter tøffer langsomt rundt på vandets blanke overflade. Skibshunden står med forpoterne solidt plantet på rælingen og holder tilsyneladende øje med kursen, og det ser helt bestemt ud som om, den nyder den perfekte morgen, lige så meget som vi gør.

Da vi vandrer fra vores teltplads i vandkanten og forbi Høruphav, står de hvide skibsmaster på havnen som en skov af afblegede pæle bag os og spejler sig i havet. Vandredagen byder på flere pauser på strandene, hvor vi varmer vand til kaffen på Trangiaen, og med et krus varm kaffe i hånden og blikket fæstnet ud over havet får vi hvilet de trætte vandreben.

Et par lystfiskere står ud for kysten i vand til livet i håbet om at bringe aftensmaden med hjem, og efter en hyggelig snak med dem, drejer vi ind i landet mod Skovby og rutens afslutning, hvor vi kan se tilbage på Danmarks måske smukkeste kystvandrerute.


Gendarmstiens 5 etaper

Fem formidable vandreetaper langs Flensborg Fjord byder dig velkommen til 84 kilometers kystnær vandring. Med havet på den ene side og det grønne landskab på den anden bevæger du dig gennem et utroligt varieret landskab med store åbne bøgeskove, skrænter, strande og græssende køer på markerne. Som en ekstra bonus på vandreturen er det ikke bare en naturskøn strækning – du bevæger dig også igennem et område, der har haft enorm betydning for Danmarkshistorien med tabet af Sønderjylland i 1864 og den efterfølgende genforening i 1920. De fem etaper er:

1. Bjergetapen (14,9 km): Fra Padborg går ruten langs den dansk-tyske grænse, hvor man kan se grænsestenene, der markerer grænsen mellem Danmark og Tyskland. De store bøgeskove ved Kollund og det kuperede terræn har givet navn til etapen, der afsluttes ved Sønderhav. Der er flere fine shelterpladser i Kollund Skov og en teltplads i skoven lige før Sønderhav. Der er ikke vand på pladsen.

2. Tegletapen (20,3 km): Fra Sønderhav følger ruten kystlinjen hele dagen, på nær et lille sving ind i landet ved den lille by Broager, der med sit karakteristiske tvillinge-kirketårn ses fra lang afstand. Ruten passerer Gråsten, hvor Gråsten Slot ligger et stykke nord for vandrestien, inden du vandrer over broen ved Egernsund. På Broager Land har kysten tidligere været spækket med teglværker, og strandene i området er ofte fyldt med havslebne teglsten, der ligger tilbage i varme gul-røde farver som en menneskeskabt form for strandsten. Lige før Brunsnæs ligger der en fin shelterplads. Der er et offentligt toilet med vandhane i Brunsnæs.

3. Krageetapen (19 km): Fra Brusnæs vandrer du rundt om hele halvøen Broager Land langs kysten på den muligvis mest naturskønne strækning på Gendarmstien. Du går igennem den såkaldte Liebestunnel; en grøn tunnel dannet af træernes nedhængende grene. Du passerer Skrækkeshøj, hvor der tidligere lå en sørøverborg, og går langs stejle skrænter, hvor det er muligt at finde vættelys og andre fossiler. Etapen afsluttes i Gammelmark, hvor der ligger en campingplads. Vil du hellere bo på shelterplads, er der yderligere cirka fem kilometer til shelterpladsen syd for Dybbøl.

4. Strandetapen (19,2 km): Fra Gammelmark går turen langs stranden og rundt om bugten Vemmingbund. Du kommer forbi Dybbøl skanser, og med en lille afstikker fra ruten er det muligt at besøge Dybbøl Mølle. I Sønderborg kan du spise en god frokost til afveksling fra vandreprovianten, inden turen går forbi Sønderborg Slot og de store skove øst for Sønderborg. Etapen afsluttes i Høruphav. Der ligger en shelterplads i skoven cirka 600 meter før lystbådehavnen i Høruphav og en teltplads lige vest for havnen. Der er vandhane og toiletter på havnen.

5. Mølleetapen (10 km): Dagens korte etape fra Høruphav til Skovby er kystvandring med udsigt over havet og halvøen Kegnæs. Med et par enkelte afstikkere ind i landet kan du blandt andet se Vibæk Mølle. Fra Skovby går der bus tilbage til Sønderborg.

Gendarmstien (dagstur)Gendarmstien (dagstur)

Gendarmstien (dagstur)

Gendarmstien bugter sig fra Padborg langs nordkysten af Flensborg fjord ud forbi Sønderborg og Høruphav – den kystnære sti bugter sig i det historiske landskab som dannede rammen for det danske nederlag i 1864. Turen byder på rigt dyre og planteliv, høje skrænter og smukke skove.

GendarmstienGendarmstien

Gendarmstien

Fem formidable vandreetaper langs Flensborg Fjord byder dig velkommen til 84 kilometers kystnær vandring. Med havet på den ene side og det grønne landskab på den anden bevæger du dig igennem et utroligt varieret landskab med store åbne bøgeskove, skrænter, strande og græssende køer på markerne.

Redaktionen anbefaler

Elsa Lysgaard Ranzau

Elsa Lysgaard Ranzau

Elsa bruger stort set al sin fritid på friluftsliv og elsker friluftslivet i alle sine varianter. Hun vandrer, ror havkajak, står på fjeldski, går via ferrata-ruter, cykler mm.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Gendarmstien (dagstur)

Gendarmstien (dagstur)

Ruteforslag
Kystruten Mors Rundt

Kystruten Mors Rundt

Ruteforslag
Mols Bjerge Stien

Mols Bjerge Stien

Andre spændende artikler


Weekendtur: Langs Danmarks eneste vildmarksrute

Weekendtur: Langs Danmarks eneste vildmarksrute

'Den yderste grænse’ går live

'Den yderste grænse’ går live

DET GODE VANDREKØKKEN

DET GODE VANDREKØKKEN