Naturlig navigation

Find vej med naturen

Siden mennesket lærte at gå på to ben, har vi vandret og navigeret i naturen. For adskillige årtusinder siden var det for at jage, samle og overleve, men i dag kan man stadig bruge naturen til at navigere efter – mest af alt fordi det er sjovt og giver noget ekstra og ganske særligt til turen og oplevelsen af ens omgivelser, men også fordi det kan gøre turen bedre og mere sikker.

1040340.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 25. jan 2023
Læst af: 7778

Siden mennesket lærte at gå på to ben, har vi vandret og navigeret i naturen. For adskillige årtusinder siden var det for at jage, samle og overleve, men i dag kan man stadig bruge naturen til at navigere efter – mest af alt fordi det er sjovt og giver noget ekstra og ganske særligt til turen og oplevelsen af ens omgivelser, men også fordi det kan gøre turen bedre og mere sikker.

Lad os starte helt fra begyndelsen: Det moderne menneske opstår ved at stille sig op. Vores afgren af arten Homo opstår for omkring 200.000 år siden, hvor Homo Sapiens – det vidende menneske – ser dagens lys. Inden da har mennesket gennemgået en 7-10 millioner år lang udviklingshistorie med klimaforandringer og mutationer, men nu går vi på to ben.

Vi har hænder, der kan manipulere og omforme verden. Og et stort hoved med en hjerne, der i langt højere grad end andre dyrs vokser og tilpasser sig den foranderlige verden omkring os.

Og hvad vil jeg så sige med det?

Jo, mennesket er den fødte vandrer: Vi har benene til det, hjernen til det og hænderne til det. Vi kan bevæge os over store afstande, men samtidig kan vi i kraft af vores hænder, og den teknologi de kan lave, bringe ting med os. Vi kan jage og samle undervejs.

Men vi har brug for at finde vej, når vi bevæger os i så forskelligartede terræner, som vi gør. Vi har nysgerrighed og eventyrlyst, som gør, at vi ikke bare gør det samme igen og igen. Nej, vi bryder ud. Drager nye steder hen. Og for at kunne gøre det, kunne jage, navigere i hverdagen og udforske har vi brug for en kompleks evne til at finde vej i verden.

Viden om vinden, skyerne, stjernerne, dyrene og landskabet. Ting, som viser, hvor der er vand og mad, og hvor dyrene er på vej hen. Ting, som viser naturens gang.

Følg naturens tegn

Det er lige præcis, hvad naturlig navigation handler om: at man bruger naturens ”tegn” til at navigere efter. At man navigerer uden teknologiske hjælpemidler, men bruger vores viden om verdens indretning, og hvordan naturen opfører sig. Hvordan vandet løber, vinden blæser og solen roterer.

Viden om månen, stjernerne og dyrene. Naturlig navigation er praktisk viden om en masse naturvidenskabelige felter, som før i tiden ikke var opsplittet på samme måde, som de er i dag.

Før hang alt sammen; viden om dyrene, planterne, solen, landskabet og vejret hang sammen i et stort hele. For alting påvirker hinanden. Det er også i denne påvirkning, at man finder mange spor på, hvordan landskabet tillader os at bevæge os gennem det, og hvor vi i dag som vandrere finder de ting, vi har brug for: ly, mad, vand og lettere terræn at bevæge os i.

Kom selv i gang

Alting i naturen har en naturlig forklaring. De tidlige mennesker havde ikke moderne videnskab, men de har observeret, tænkt og draget erfaringer, som de har givet videre. Viden om naturen har akkumuleret sig gennem generationer – fra dyrenes måde at trække og tænke på over årstidernes gang, og hvordan man bruger stjernebillederne til at finde vej om natten, til viden om landskaber og planter. Nogle af de her ting ved du nok allerede noget om, f.eks. om hvordan man orienterer sig efter solen, men meget andet handler om nysgerrighed og træning. Tag en ting ad gangen. Hvad er mest spændende eller brugbart for dig? Måske skal du træne at tyde vejret. Måske vil du gerne bruge landskabet eller stjernerne at navigere efter? Måske er du dyreinteresseret og vil lære at tyde deres væremåder og den måde, de bevæger sig gennem landskabet på.

Lad mig sige det med det samme: Det ikke en nødvendighed at kunne bruge naturlig navigation i dag. Med GPS og kort på mobilen kan man fint finde vej. Men vil du udforske et landskab, lære det at kende og ikke blot gå igennem det, så kan man med naturlig navigation være i naturen og landskaberne på en helt anden, mere spændende og nærværende måde.


 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Myg, myg flyv nu væk…

Myg, myg flyv nu væk…

Video: Sådan minimere du vablerne

Video: Sådan minimere du vablerne

Langs myternes Highway One

Langs myternes Highway One