Den primitive lejrplads

Sådan laver du den

Det behøver ikke være usselt, fordi det er primitivt. En primitiv lejrplads på kajakturen kan tværtimod være hyggelig og komfortabel, og du har desuden den kæmpe fordel, at du ikke er afhængig af shelter- eller campingpladser. Vi har kigget nærmere på, hvordan man sætter lejren op.

20160226_150525.jpg
Opdateret den 16. aug 2021

Det behøver ikke være usselt, fordi det er primitivt. En primitiv lejrplads på kajakturen kan tværtimod være hyggelig og komfortabel, og du har desuden den kæmpe fordel, at du ikke er afhængig af shelter- eller campingpladser. Vi har kigget nærmere på, hvordan man sætter lejren op.

Det kan være svært at komme helt væk fra civilisationen i Danmark, men hvis du vælger at sove på stranden og ikke på Naturstyrelsens overnatningspladser, kan du faktisk finde steder, hvor der kun er dig, havet og øde kyststrækninger, så langt øjet rækker.

Danmark har ikke meget uberørt natur tilbage, men de danske kyster er i konstant forandring og lader sig ikke tæmme på samme måde som andre naturområder. Kysterne er Danmarks sidste rigtige vildmark.

Forestil dig det her: Du har været i gang i kajakken i seks timer. Skuldrene er ved at være godt ømme. Solen står lavt på himlen, og vinden har lagt sig. Tanken om lækker bålmad og en dejlig varm sovepose trænger sig på, og du begynder at sondere kystterrænet for at finde et godt sted at slå lejr for natten.

Du ved, at det er lovligt at opholde sig på stranden i op til 12 timer. Det er dog ikke lovligt at slå et telt op, så du har taget en presenning med. Du kigger efter et sted, hvor der er et fladt underlag, mulighed for at bruge træer til at spænde din presenning op i, og hvor du kan finde noget brænde til bålet.

Du finder det, og snart har du en lejr. Bålet knitrer. Varm, tør og mæt kryber du i soveposen. Du har den friske luft i ansigtet og de brusende bølgerne i ørerne. Livet er godt.


Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 0152

Pak simpelt

Mange associerer primitiv overnatning med noget hårdt og råt. En overnatning, hvor man ikke har de ting, man behøver for at få en god nats søvn, men hvor man kæmper sig igennem natten alligevel. Man gør det på trods af omstændighederne. Sådan behøver det langt fra at være.

Jo flere gange man har været på tur, jo mere opdager man, at mange af de ting, man tager med, ikke er nødvendige, men derimod overflødige. De optager bare plads i kajakken. Når man pakker, handler det ofte om komfort og sikkerhed, og når det kommer til det sikkerhedsmæssige, er der selvfølgelig nogle ting, man ikke skal gå på kompromis med.

Men det komfortmæssige kan for de flestes vedkommende sagtens nedjusteres. Ikke fordi man skal gøre det ekstra hårdt og ukomfortabelt, men snarere fordi man i naturen kan finde erstatninger for mange af de ting, man ellers ville medbringe. Det åbner jo op for muligheden for at tage en flaske vin med eller en hovedpude.

En god huskeregel, når man planlægger sin tur, er, at man så vidt muligt skal være tør, mæt, varm og udhvilet, når man er af sted. Har man styr på det helt basale, der kan opfylde disse behov, så kan man faktisk begynde at sortere ting fra, der er overflødige og fylder rigtig meget i kajakken.

Teltet og trangiaen fylder for eksempel forholdsvist meget, og du kan sagtens undvære begge dele. Laver du mad på bål, kan du nøjes med en stegepande og en gryde, og i stedet for teltet kan du nøjes med en presenning.

En anden god huskeregel, der kan være pladsbesparende er, at alt hvad man tager med, skal have mindst to funktioner. I stedet for en rulle gaffatape og en økse, ruller du eksempelvis en masse gaffatape rundt om økseskaftet og lader resten af taperullen ligge hjemme i skuffen. Du sparer plads og vægt.


IMG 0153

Sæt den primitive lejr op

I modsætning til et telt kan du sætte en presenning op på mange forskellige måder. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. Når du sætter presenningen op, er det dog en god ide at bruge din kajak som en del af konstruktionen.

Fordelen ved at have din kajak ved siden af liggeunderlaget inde under presenningen, når du sover, er, at alting er tilgængeligt hele tiden. Du behøver ikke at tømme kajakken for grej, tage det med ind i et telt, pakke ud og pakke ind.

Du tager bare det, du skal bruge, op af lugen og lægger det tilbage igen, når du er færdig. Andre fordele ved presenninger er, at der ikke bliver dannet en masse kondens, som der nogle gange gør i et telt.

Der er konstant luftgennemstrømning, og har du sat den rigtigt op, så vinden ikke rammer din sovepose, er der lige så varmt som inde i et telt. En presenning fylder samtidig betydeligt mindre i en kajak end et telt, så derfor har du meget mere plads til andet grej.

Sidst, men ikke mindst, er det en kreativ proces, hver eneste gang du slår den op. Der ligger en stor tilfredsstillelse i at opstille din egen lejrplads ud fra de forhold naturen stiller til rådighed, og det eneste, du behøver at have med, er selve presenningen, en kniv og noget snor. Så gør du sådan her:

  1. Placer dit underlag ved siden af kajakken og slå derefter presenningen op i en skrå vinkel henover kajakken, så den i den ene side er helt nede ved jorden og den anden er mere eller mindre åben. Den lukkede side skal altid vende op mod vinden.
  2. Brug din delbare pagaj eller et par pinde, til at holde presenningen oprejst.
  3. For at spænde presenningen yderligere ud, så den ikke blafrer i vinden, finder du en lille sten. Pres stenen op mod dugen fra indersiden, bind noget snor rundt om stenen fra ydersiden, og nu har du et nyt fæstepunkt til endnu en snor.
  4. Find nogle pinde, snit dem spidse i den ene ende, og så har du pløkker. Brug en sten som pløkhammer. Alternativet til pløkker er nogle tunge sten til at lægge på hjørnerne af presenningen.
  5. Hvis du er heldig, finder du et væltet grantræ. Det er ikke lovligt at klippe grene af nåletræer, med mindre de er væltet, så gå en tur rundt og kig, for der er ikke noget bedre end at lave et isolerende og blødt lag af granris under liggeunderlaget.
  6. Når du har lavet din lejrplads, er det tid til at finde noget brænde. Med mindre andet er anført, så må du gerne lave bål på stranden. Når det gælder ophold i 12 timer og bål, skal du dog holde dig neden for vegetationsgrænsen, det vil sige der, hvor sandet stopper, og skoven eller græsset tager over. Uanset om du skal bruge bålet til madlavning eller ej, er det en god ide at have gang i det. En lejrplads uden bål virker bare forkert. Du kan varme de kolde fingre og det våde tøj og senere på aftenen falde i staver over flammerne, inden du hopper i posen.

Sov i hængekøje under presenning

Nogle gange er det svært at finde et fladt underlag. Derfor kan det være en god ide at have en hængekøje med. Der findes mange forskellige udgaver, og de fleste af dem fylder meget lidt, hvis man pakker dem rigtigt sammen.

Presenningen slås op henover hængekøjen. Bind et reb op mellem de to træer, hængekøjen hænger i, og slå dernæst presenningen op henover rebet. Så har du en hyggelig lille hule.

Mange synes, det er svært at sove i hængekøjer, fordi man kun kan lægge på én måde, men hvis man lægger et oppusteligt liggeunderlag ned i den, bliver den stivet mere af, og det bliver nemmere at skifte stilling i løbet af natten.

Andre spændende artikler


Verdens mest friske luft

Verdens mest friske luft

Italiens vulkaner

Italiens vulkaner

Fangerne i Grønland

Fangerne i Grønland

Log ind