Roen har sænket sig over den lille flok, som kryber stadig tættere sammen om lejrbålets varmende flammer. Mens himlen i vest farves stadig mere rød, overtager flammerne lyset og danner dansende former på vores ansigter. Over vores hoveder træder de første stjerner frem og varsler om en kold nat. Det kunne meget vel blive frost. Det er i midten af august, og vi befinder os i Trollheimen - et mindre fjeldområde lidt sydvest for Trondheim i Norge.
Roen har sænket sig over den lille flok, som kryber stadig tættere sammen om lejrbålets varmende flammer. Mens himlen i vest farves stadig mere rød, overtager flammerne lyset og danner dansende former på vores ansigter. Over vores hoveder træder de første stjerner frem og varsler om en kold nat. Det kunne meget vel blive frost. Det er i midten af august, og vi befinder os i Trollheimen - et mindre fjeldområde lidt sydvest for Trondheim i Norge.
Kaffekandens pludselige hvæsen, da vandet koger over og løber ned i bålet, river os ud af vores tanker. Mens Henrik sender kaffen rundt, snakker vi om de sidste par dages begivenheder. Det er fire dage siden, vi sprang af toget i Oppdal, og vi er efterhånden kommet ind i en god turrytme, hvor dagens gøremål glider af sig selv. Jeg føler en særlig indre ro, hvor dagligdagen er kommet godt på afstand, og jeg ikke behøver at tænke på andet end blot at være til. Så kan jeg dårligt have det bedre.
Men en vandretur på fjeldet byder på meget andet end smukke solnedgange, ro i sjælen og socialt samværd med familie og venner. Vandreture er også storslåede udsigter, sure sokker og lunken havregrød, snestorm i juli, fascinerende vandfald, nyrørt syltetøj med blåbær og tøjvask i midnatssolens skær. Og ikke mindst bliver man så dejlig naturligt træt om aftenen. Kort sagt - en vandretur på fjeldet er på alle måder en fantastisk måde at holde sin sommerferie på.
Jeg har lavet denne guide til vandreture i Skandinavien med en forhåbning om, at mange flere vil prøve denne ferieform. Jeg har valgt tre fjeldområder, som hver især rummer uanede muligheder for gode vandreture. Desuden har jeg bestræbt mig på at lave en tur både for begynderen, den lidt øvede vandrer og den erfarne fjeldnørd.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Kebnekaise
For mange svenske vandrere er fjeldområdet omkring Kebnekaise synonym med de svenske fjelde. Og det er ikke uden grund, da dette område umiddelbart rummer alt, hvad en vandrers hjerte kan begære - høje alpine fjeldtoppe, fredelige skovklædte dalgange, storslåede gletschere og smaragdgrønne søer. I tillæg til dette fantastiske landskab får man også Sveriges højeste punkt - Kebnekaise Sydtopp (2117 m.o.h.) - som har en nærmest magnetisk tiltrækning på vandrere i hele Nordeuropa.
Turforslag: Abisko Turiststation (togstation) (fuld forplejning) - Abiskojaure Fjällstuga (betjent hytte uden proviant) - Alesjaure Fjällstuga (betjent hytte med proviant) - Tjäktja Fjällstuga - Sälka Fjällstuga (betjent hytte med proviant) - Singi Fjällstuga (betjent hytte uden proviant) - Kebnekaise Fjällstation (fuld forplejning) - Nikkaluokta (bus til Kiruna).
Dette turforslag er baseret på, at man kan gå fra hytte til hytte. Turen følger primært den berømte Kungsleden og er vel den mest populære i de svenske fjelde. Det skyldes formentligt kombinationen af den smukke og afvekslende natur og et veludbygget hytte- og sti-system. Eksempelvis er der bygget broer over alle større elve, lagt planker ud over de værste vådområder og bygget nødhytter på strategiske steder mellem turisthytterne. Orienteringen er under de fleste forhold heller ikke noget problem, idet man primært bevæger sig i store dale på tydelige stier. Samlet set må turen derfor beskrives som let at vandre.
Målgruppe: Turen er velegnet for såvel begynderen som den øvede fjeldvandrer. Begynderen kan med det veludbyggede hyttesystem prøve en længere fjeldvandring under trygge forhold, mens den øvede vandrer med fordel kan medbringe telt og kogegrej for dermed at kunne lave afstikkere ind i de mange ikke så velbesøgte sidedale.
Varighed: Mindst en uge og gerne lidt mere. Distance ca. 110 km.
Kort: Det svenske Fjällkartan BD 6 dækker hele området.
Transport: Med tog rejser fra Gøteborg eller Malmø til Stockholm. Her skiftes til nattog til Kiruna, hvor man skifter til dagtoget til Abisko Turiststation. Her starter vandringen 300 meter fra perronen. Rejsetiden er ca. 26 timer. Tilbageturen fra Nikkaluokta med bus til Kiruna, hvorfra man tager toget retur. Man kan også flyve til Narvik eller Kiruna og derfra tage toget til Abisko Turiststation. Her er rejsetiden ca. 15 timer. Endelig er det også muligt at køre i bil, men der er laaangt…
Litteratur: Torbjørn Ydegaard - “Vandreture i Nordsverige” (forlaget Skarv 1991), Claes Grundsten - “Vandra Kungsleden 1” (Den svenska Turistförening 1988) og Tore Abrahamsson – “Dette er Kebnekaise” (forlaget Bonniers 1987).
Særlige forhold: Turens popularitet har givet den et lidt dårligt rygte, og dette er på sin vis forståeligt, men dog også lidt uretfærdigt. Der er ingen tvivl om, at man på denne del af Kungsleden vil møde mange vandrere. Derfor er turen ikke velegnet for dem, som søger fjeldets totale isolation fra omverdenen. På den anden side er der en god chance for, at man møder en masse søde mennesker, som deler samme interesse, og det er vel egentlig ikke så galt.
Lappland er myggeland, hvilket kan være et problem for de fleste. Hvis man på forhånd ved, at man bliver vanvittig af den konstante summen om ørerne, er det en god ide at planlægge turen til sidste halvdel af august og starten af september. Under normale forhold vil myggene på dette tidspunkt stort set være forsvundet. I tillæg kan man i denne periode opleve efterårsfarvernes genkomst på fjeldet, og det er en usandsynlig smuk oplevelse.
Trollheimen
Norge er kontrasternes land, og det gælder i særdeleshed for Trollheimen. Her finder man alt fra spidse og dramatiske toppe til dybe dale med idylliske gårde og ældgamle skove med krumbøjede og troldagtige fyrretræer. På grund af en meget kalkholdig undergrund er området også lidt af et paradis for botanikere og andre interesserede. Endelig er Trollheimen på mange måder norsk klatrings fødested, og specielt Inderdalen tiltrækker klatrere fra hele Europa.
Turforslag: Gjevilvass-hytta (taxi fra Oppdal) (fuld forplejning) – Bårdsgården (selvbetjent hytte med proviant) - Inderdals-hytta (fuld forplejning) - gården Kårvatn (selvbetjent hytte med proviant) - Trollheims-hytta (fuld forplejning) – Jøldals-hytta (fuld forplejning) - Fjellheim (bus tilbage til Oppdal).
Denne tur kan godt gennemføres som en rendyrket hytte til hytte tur, men det kan anbefales at tage telt med som en ekstra overnatningsmulighed. Turen går meget op og ned, da de fleste hytter ligger i bunden af dybe dale samtidigt med, at stierne, som forbinder disse hytter, ofte går over høje fjeldpas. Dette giver en meget afvekslende natur, idet man flere gange bevæger sig fra skoven, over højfjeldet og ned i skoven igen. Under de fleste forhold er stierne godt afmærkede, og der findes broer over alle større vandløb og elve. Samtidig er der lagt planker ud over en del vådområder. Generelt er orienteringen ikke noget problem, men flere af pasovergangene kan dog volde problemer i dårligt sigt.
Målgruppe: Turen henvender sig primært til folk, som har været på fjeldet et par gange før, men familien eller den nystartede fjeldvandrer i god fysisk form vil også kunne få en fin oplevelse. De mange op- og nedstigninger kræver en god kondition og stærke knæ for at sikre, at turen bliver en fornøjelse.
Varighed: Omkring en uges tid. Distance ca. 80 km.
Kort: Den norske Topografiske Hovedkartserie - M711, Blad 1420 I og II samt 1520 III og IV.
Transport: Med tog til Oslo, hvor man skifter til toget mod Trondheim og står af i Oppdal, seks timer fra Oslo. Herfra kører man videre med taxi til Gjevilvass-hytta. Rejsetiden er ca. 18 timer. På vejen hjem tager man bussen fra Fjellheim til Oppdal. Herfra rejser man retur med toget. Det er også muligt at flyve til Trondheim og derfra tage toget til Oppdal. Her bliver rejsetiden ca. 10 timer. Endelig kan man køre til Oppdal i egen bil på omkring 15 timer.
Litteratur: “Trollheim - Årbok 1996” (Den norske Turistforening 1996), “Til fots i fjellet” (Den norske Turistforening 1990).
Særlige forhold: Det er på mange måder en fordel at medbringe telt på denne tur. Hjemmefra kan man godt blive snydt af de korte afstande mellem hytterne og dermed tro, at det ikke er noget problem at vandre fra hytte til hytte. Men da de fleste etaper inkluderer et eller flere fjeldpas, kan de let komme til at tage mere end otte - ti timer, og det kan i længden være lige i overkanten. Med telt kan man altid stoppe og slå lejr for natten, hvis trætheden melder sig. Teltet giver også mulighed for at lave afstikkere ind i områder, hvor der ikke findes hytter, eller slå sig ned, hvis den perfekte lejrplads melder sig.
Fire nationalparker i ét hug
- Stora Sjöfallet - Sarek - Padjelanta - Rago
Dette fantastiske område mellem Stora Sjöfallet i nord, Kvikjokk i syd og de norske fjorde i vest udgør det største fjeldområde i Vesteuropa - samlet dækker det over 5000 km2. Området er stort set urørt af vejanlæg og byer, og da der samtidigt findes få turistanlæg og næsten ingen afmærkede stier betyder det, at relativt få fjeldvandrere besøger området (i forhold til eksempelvis Kebnekaise eller Trollheimen). Derfor er dette virkelig området for erfarne vandrere, som med lidt omtanke kan færdes i lange perioder uden at møde andre tobenede individer. Til gengæld er de firbenede individer godt repræsenteret med eksempelvis elg, ren, los, jærv og brunbjørn. Dertil kommer et meget righoldigt fugleliv.
Turforslag: Saltoluokta Fjällstation (båd fra vejen) (fuld forplejning) - Sitojaure-stugorna (betjent hytte uden proviant) - båd til Rinim - dalen Pastavagge - dalen Øvre Rapadal - dalen Alkavagge - Alkavare Kapel - syd om Alatjåkkå - Staloluoktastugorna (fuld forplejning) - båd over Virihaure til Alasluokta - over passet nord for Rakotjåkko - Rago-hytta (selvbetjent hytte uden proviant) - Storskogvass-hytta (selvbetjent hytte uden proviant) - Lakshola (bus til Fauske).
På denne tur vil man vandre gennem samtlige facetter af de skandinaviske fjelde fra de uendelige birkeskove i øst, gennem Sareks højalpine miljøer, over Padjelantas storslåede vidder og ud til de barske og utroligt smukke norske fjorde. Turen går primært gennem store dale, men man vil også blive konfronteret med to pasovergange og vandring over større højdesletter. Sidste del af turen går gennem urgammel gran- og fyrreskov i Rago Nationalpark.
Målgruppe: Turen er kun egnet for rutinerede fjeldvandrere. Det er der mange grunde til. Eksempelvis kan nævnes, at man skal bære al sin mad selv, klimaet er barskt og skifter meget, man skal passere mange elve uden broer, der er meget langt til hjælp, hvis uheldet er ude og endelig er det vanskeligt at orientere sig ved overgangen til Norge. Derfor bør man have en god og alsidig rutine med fjeldvandring, inden man giver sig i kast med denne tur.
Varighed: Mindst ti dage og meget gerne mere. Distance 120 km.
Kort: De svenske Fjällkartan BD 10 og 28 G samt den norske Topografiske Hovedkartserie - M711, Blad 2129 I.
Transport: Med tog Gøteborg eller Malmø til Stockholm, hvor man skifter til nattog til Gällivare. Her skifter man til bussen mod Ritsem, men husker at hoppe af ved færgelejet til Saltoluokta Fjällstation. Rejsetiden er ca. 24 timer. Med svensk indenrigsfly til Gällivare kan man med lidt held holde rejsetiden under 12 timer. Tilbageturen starter i Lakshola, hvor man tager taxi til Fauske. Herfra går der tog mod Trondheim (og videre mod Oslo og København). Man kan også tage toget fra Fauske til Bodø og flyve herfra over Oslo til København.
Litteratur: Claes Grundsten – “Vandra Kungsleden 2” (Den svenska Turistförening 1991), Tore Abrahamsson – “Dette er Sarek” (forlaget Bonniers Alba 1993).
Særlige forhold: Den lokale bådtransport på fjeldet varetages af de lokale samer, og de tager relativt høje priser for sejladsen i deres små joller. Eksempelvis koster turen til Rinim (én time) 1100 kr., mens turen over Virihaure koster 1200 kr. (halvanden time). Der er tale om faste priser pr. båd uanset antallet af passagerer, men bådene kan maksimalt transportere fem passagerer, så i bedste fald er det 220 kr./240 kr. pr. person. Det er muligt at undgå bådtransporten til Rinim ved at starte turen ved Suorva, hvor bussen også stopper, og derefter gå over Pela-sletten til Rapadalen, hvor man støder på den beskrevne rute ved Øvre Rapadal. Men bådturen over Virihaure kan desværre ikke undgås, idet en altafgørende bro er skyllet væk i 1998.
Når man vandrer i dette område, kan man ikke undgå at skulle vade både mindre vandløb og større elve, da der kun er meget få broer. Eksempelvis findes der i hele Sarek kun tre broer. Det er derfor en god ide at medbringe et par gummisko eller sandaler, så ens vandrestøvler ikke bliver gennemblødte under de mange vadninger. Hvis man bruger sandaler, bør man også have et par tykke uldsokker på, så fødderne ikke bliver direkte afkølet af det strømmende vand.
Bszzzzzz…… slask. Med hensyn til myg er forholdene de samme som under turforslaget til Kebnekaise. De sene sommermåneder har færrest myg - kort og godt. Til gengæld vil man i disse måneder få problemer med, at mange snebroer er smeltet væk. Det giver uundgåeligt flere vadninger.
Og så lige til sidst…
De nævnte kort kan købes i Nordisk Korthandel - tlf. 33 38 26 38. Den anbefalede litteratur kan enten lånes på biblioteket eller købes i boghandleren eller Nordisk Korthandel. Et par gode telefonnumre til turplanlægningen er til Den svenske Turistforening - tlf. 0046 08 463 22 70 og til Den norske Turistforening - tlf. 0047 22 82 28 00. På opdagverden.dk kan man også finde et par gode link til nyttige hjemmesider.
Artiklen blev bragt i Adventure World (Opdag Verden) nr. 23 i juni / juli 1999
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS