Ny naturkanon skal få børn ud i naturen

Alle børn skal have mulighed for at tænde bål, klatre i træer og smage på naturen. Børnenes naturkanon med 12 aktiviteter fra Friluftsrådet skal inspirere børn til at komme mere ud og skabe deres eget forhold til naturen.

Boerninaturenn.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 17. maj 2021

Alle børn skal have mulighed for at tænde bål, klatre i træer og smage på naturen. Børnenes naturkanon med 12 aktiviteter fra Friluftsrådet skal inspirere børn til at komme mere ud og skabe deres eget forhold til naturen.

Jord under neglene og beskidt tøj hører sig til, når man leger i naturen. Desværre kommer hvert tredje barn i landet i alderen 2-15 år kun ud i naturen én gang om ugen eller sjældnere.

Det viser en undersøgelse sidste år lavet af YouGov for Friluftsrådet, hvor I alt 2955 forældre deltog.

Det billede forsøger Friluftsrådet at lave om på med en ny naturkanon, der består af 12 naturaktiviteter, som alle børn skal gennemføre.

Man kan finde de 12 aktiviteter på www.borngrorinatur.dk

"Børn gror på alle måder, når de kommer ud i naturen. Derfor er det vigtigt for os, at alle børn kommer ud og får oplevelser, som de kan vokse og udvikle sig af. Med en kanon for naturaktiviteter gør vi det muligt for alle at deltage i debatten om vigtigheden af naturoplevelser, samtidig med at vi inspirerer familier og fagpersoner til aktiviteter med friluftsliv og natur", siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Godt 900 naturaktiviteter blev til 12 favoritter
I maj 2018 efterlyste Friluftsrådet børns yndlings naturaktiviteter. Ud af 889 forslag udvalgte en jury bestående af forskere, praktikere og meningsdannere 40 aktiviteter, som blev sendt til afstemning hos danskerne. Godt 2.000 personer stemte på deres favoritter og udvalgte de 12 aktiviteter, der nu udgør børnenes naturkanon.

Naturaktivitetskanonen er en del af kampagnen Børn Gror i Natur, der sætter fokus på værdien og vigtigheden af børns oplevelser i naturen. Børn bliver større i naturen, deres horisont udvider sig, de får førstehåndsoplevelser og tillid til sig selv og verden.

Børn Gror i Natur-kampagnen er et projekt under Center for Børn og Natur, som er støttet af Nordea-fonden. Nordea-fondens direktør, Henrik Lehmann Andersen, er begejstret for kampagnen:

"Flere børn skal opleve naturen i hverdagen - med børnehaven, skolen, venner eller familien. Naturaktivitetskanonen er god inspiration til alle, som vil skabe gode naturvaner fra barnsben," siger Henrik Lehmann Andersen.

Man har det sjovere uden en voksen
En af de 12 aktiviteter hedder "Kun for børn" og går ud på, at børn skal prøve at være i naturen uden en voksen. Når børn slippes fri i naturen og leger frit, igangsætter det fantasifulde og kreative lege. Aktiveringen af fantasi og kreativitet hænger sammen med børns evne til at aflæse sig selv og andre, til at sætte sig i en andens sted og til at udvikle deres handlekompetencer.

På Naturmødet i Hirtshals fortalte Aya Poffler på ni år, hvorfor hun godt kan lide at tage på eventyr selv:"Man kan få det sjovere, fordi der ikke er nogen, der går og siger "hey det der må du ikke og pas på, og måske er det der meget farligt, pas nu på du ikke stikker dig på den der grangren", siger Aya Poffler.

Foto: Lukassek / www.shutterstock.com  

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kyststien på Bornholm

Kyststien på Bornholm

Priser fra 1.295,-
Kursus
Kursus i friluftsliv og vandring

Kursus i friluftsliv og vandring

Priser fra 595,-
Kursus
Kursus i Kort og kompas

Kursus i Kort og kompas

Faktaboks

Børn Gror i Natur-kampagnen er et projekt under Center for Børn og Natur, som er støttet af Nordea-fonden. Kampagnen gennemføres af Friluftsrådet.

Se de 12 oplevelser på www.borngrorinatur.dk

Se mere om Center for Børn og Natur på www.boernognatur.dk .

LÆS OGSÅ

Friluftsliv med småbørn – kan man det?

Trekking med børn ved Mt. Everest

Familievandring i Alperne

Vandring med barn i Norge

Andre spændende artikler


Nye friluftskort til Danmark og Sverige

Nye friluftskort til Danmark og Sverige

Fjällräven Classic Danmark

Fjällräven Classic Danmark

DET GODE VANDREKØKKEN

DET GODE VANDREKØKKEN

Log ind