Pak din rygsæk på den gode måde

Rygsækkens ABCs

En dårligt pakket rygsæk kan give både frustrationer og dårlig ryg. Det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvordan du pakker rygsækken forud for turen, og derfor har vi samlet de gode råd under ét mantra: Rygsækkens ABCs.

DSC03929.jpg
Opdateret den 16. aug 2021
Læst af: 11160

En dårligt pakket rygsæk kan give både frustrationer og dårlig ryg. Det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvordan du pakker rygsækken forud for turen, og derfor har vi samlet de gode råd under ét mantra: Rygsækkens ABCs.

Rygsækkens ABCs
Accessibility: Tilgængelighed er nøgleordet. Hvor tilgængelig skal hver ting være i tasken?
Balance: Rygsækkens balancepunkt er en vigtig faktor for, hvordan den er at gå med.
Compression: Kan man komprimere indholdet, så det har en mindre volumen?
Streamline: Taskens strømlining handler om, hvor mange ting der eventuelt flagrer uden på rygsækken.

På de fleste friluftsture er rygsækken et vigtigt element af turen, og selv på de korteste dagsture har de fleste folk en lille rygsæk med. Des mere vi propper i rygsækken, des vigtigere bliver det dog at pakke rygsækken hensigtsmæssigt. En dårligt pakket rygsæk kan både betyde ondt i ryggen og en dårlig oplevelse. Hvis vi pakker efter rygsækkens ABCs, skaber vi dog de bedste forudsætninger for, at både krop og rygsæk giver os den bedste oplevelse.

Tilgængelighed
Først kigger vi på tilgængeligheden af de ting, vi tager med på tur. Læg alting frem, som skal med på turen og opdel grejet i tre forskellige kategorier: Det man bruger undervejs, det man måske får brug for undervejs, og det man ikke bruger før lejrpladsen.

I den første bunke ligger ting som vandflaske, Solbriller, kort og kompas, frokost, kamera, pausejakke osv. Det skal pakkes, så man nemt kan få fat i det undervejs, og her er toplåget i rygsækken oftest et godt valg.

Til de lidt større ting er sidelommer bedre – og til pausejakken er pladsen lige under toplåget et ideelt valg. Nogle ting skal måske være så tilgængelige, at de skal kunne findes frem, uden at man tager rygsækken af. Af samme årsag har mange rygsække en skrå sidelomme til f.eks. drikkedunken, og medbringer man kamera, kan det være rart at have det i lommen på bæltet eller måske en separat Taske spændt foran sig.

Vores anden bunke indeholder alle de ting, vi ikke er sikre på, at vi får brug for, men som stadig gerne må være tilgængelige: regntøj, førstehjælpsudstyr og eventuelt mere varmt tøj. Toppen af rygsækken, lige under pausejakken, er et sted, hvor tingene stadig nemt kan findes frem, uden at man skal pakke det halve af rygsækken ud.

I den sidste bunke lægger vi de ting, vi ikke får brug for, før vi slår lejr. Det kan f.eks. være: Telt, soveudstyr, rene sokker, aftensmad, lejrsandaler/sko osv. Oftest ryger det i bunden af rygsækken, da vi først skal bruge det, når vi når frem til lejrpladsen. Det er dog vigtigt at tænke over, hvor man får placeret de tungeste ting; f.eks. maden.

Balance
Når vi nu skal pakke tingene ned i rygsækken, er det vigtigt at overveje, hvor i rygsækken de placeres. En god fordeling af vægten er kodeordet for en godt pakket rygsæk. De tungeste ting skal placeres så tæt på kroppens naturlige tyngdepunkt, og i rygsækken er det tæt på rygsøjlen i midtlinjen – og i området mellem hoften og det nederste af skulderbladene.

Det er også vigtigt, at man undgår at pakke tasken “skævt” og pakker tungere ting i én side frem for en anden. Der kan også skabes ubalance, hvis man pakker tunge ting for højt eller for lavt i rygsækken. Førstnævnte gør, at man føler, man tipper ud af balance; ligger de tunge ting lavt, betyder det, at man skal læne sig meget frem for at få det rigtige balancepunkt.

Kompression
Hver enkelt ting, vi pakker i rygsækken, skal være så lille som muligt – vi skal have komprimeret alting. Ved at komprimere og mindske taskens volumen, undgår vi nemlig, at rygsækken skaber en ubalance, og at den bliver bulet og skæv.

Én ting er at komprimere soveposen og pakke dunjakken sammen, noget helt andet er at udfylde alle andre lufthuller. Har man f.eks. kogegrej med, er der oftest plads inde i grydesættet. En varm trøje er også god at stoppe ned i lufthullerne imellem nogle af de hårde ting som spisegrej og gryder.

Når alt er pakket i rygsækken, er det også en god idé at spænde rygsækkens kompressionsstropper ind, så man på den måde komprimerer hele den samlede oppakning.

Strømlining
En strømlinet rygsæk ser ikke kun godt ud, det har også en praktisk betydning. Når ting hænger uden på rygsækken, kan de sidde fast i grene og andre ting. En vanddunk, der svinger, vil også hele tiden forskyde vægtbalancen for den samlede rygsæk. Man skal derfor så vidt muligt sørge for at pakke ting ned i rygsækken. Det beskytter også ens ting, hvis man falder og lander på rygsækken.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Skovflåter

Skovflåter

Guide til eventyrlig overnatning

Guide til eventyrlig overnatning

4 tips: Få det bedste ud af vandrestavene

4 tips: Få det bedste ud af vandrestavene