• Hjem
  • ARTIKLER
  • Sådan planlægger og forbereder du fototuren

Sådan planlægger og forbereder du fototuren

Lars Gejl guider

Fotografering er en kreativ, berigende og afslappende hobby, og alle kan tage skarpe og rimeligt velbelyste billeder med dagens fuldautomatiske digitalkameraer. Desværre springer mange fotografer over, hvor gærdet er lavest og skyder fra hoften i håb om at få motivet i ’kassen’. Resultatet bliver oftest derefter: Middelmådige billeder, som drukner i mængden af daglig visuel information og kommunikation. Læs her, hvordan du skiller dig ud som fotograf.

shutterstock_118273708.jpg
Opdateret den 14. apr 2022

Fotografering er en kreativ, berigende og afslappende hobby, og alle kan tage skarpe og rimeligt velbelyste billeder med dagens fuldautomatiske digitalkameraer. Desværre springer mange fotografer over, hvor gærdet er lavest og skyder fra hoften i håb om at få motivet i ’kassen’. Resultatet bliver oftest derefter: Middelmådige billeder, som drukner i mængden af daglig visuel information og kommunikation. Læs her, hvordan du skiller dig ud som fotograf.

Hvis du vil ophøje dig selv fra at være en middelmådig fotograf og leverandør af billeder, der er ligegyldige for andre end dig selv, til en bevidst og kreativ fotograf, som skaber opmærksomhed med sine motiver, skal du være bevidst om din fotografering.

Planlæg din fototur, som du planlægger din rejse. Læs op på geologi, flora og fauna, vejr og vind, solop- og solnedgangstider og så videre. Vær selektiv og arbejd med få motiver ad gangen. Det skal være dig, der vælger motiverne og ikke omvendt.

Delmotiverne må gerne indgå i en større plan, som for eksempel en rejsereportage, men vær målrettet og arbejd gerne ud fra skitser om dine drømmemotiver på turen.

Spørg dig selv ’hvorfor’, ’hvordan’ og ’hvornår’, du skal tage dine billeder. På den måde starter du en kreativ proces, som forbereder dig på de fotomuligheder, du vil støde på undervejs, og når du så pludselig står der, bliver du ikke overrumplet.

Måske får du ikke altid det, du havde drømt om, men du får altid noget med hjem, og nogle gange er det endnu bedre end det, du havde planlagt.

 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

SneskyggerSkab det seværdige
At skabe seværdige billeder er svært. Den vigtigste grundregel er derfor, at dit billede skal have blikfang. Når du arbejder bevidst med mental forberedelse, rekognoscering af dit motiv, samt lys, komposition, farver og billedhistorie, er der næsten garanti for at skabe opmærksomhed hos den ukendte betragter.

Hvad, der vækker opmærksomhed hos den enkelte, er uforudsigeligt, og ofte er det noget, hvor beskueren skal ned i dybere lag for at sætte ord på. Det kan være lyset, som vækker minder fra barndommen, en farvenuance som får én til at huske en duft, en bestemt form som genskaber en hændelse eller bare hele stemningen som gør en glad eller trist.

Ved at arbejde bevidst skaber du de bedste rammer for dine motiver, og jeg garanterer dig, at andre snart vil lægge mærke til netop dine billeder.


Less is more

Skyggerne på sneen er et enkelt motiv med få virkemidler, primært i sort, hvidt og blåt, som danner diagonaler. Prøv selv at notere hvor mange og hvilke forskellige associationer motivet vækker i dig. Husk, at ’less is more’, når du skaber dine motiver.


Lille kobbersneppe VadehaveLille kobbersneppe og islandsk ryle på højvandsrast i Vadehavet

For de fleste er motivet bare et banalt fuglebillede, men få har set en flok så tæt på. Selv i Vadehavet er det vanskeligt for almindelige fuglekiggere at få en oplevelse af nærkontakt med de sky vadefugle, som næsten altid ses i store flokke på mellem 10.000 og helt op til 100.000, når de langt ude på de flade vader opfylder fedtreserverne, inden det direkte træk på godt 3000 kilometer til ynglepladserne i Nordøstcanada og langs Sibiriens ishavskyster.

Billedet viser de to arter i stadierne fra delvis kedelig, grålig vinterdragt til fuld yngledragt. Den sidste dragtvariation ses kun i de sidste to uger af maj. Fuglene er blevet presset sammen på grund af det stigende tidevand, og flere og flere småflokke daler ned fra himlen på nogle af de højtliggende sandflader, som holder sig næsten tørre under højvandet et par kilometer ude i Vadehavet.

Ved at studere tidevandstabeller, snakke med folk med lokalkendskab, rekognoscere på utallige højvandssituationer, studere vindretninger og vejrudsigter samt læse op på

Vadehavets økologi og paratviden og vadefuglenes trækruter og adfærd lykkedes det mig endelig at få den rigtige placering: Jeg havde solen i ryggen og vinden i ansigtet, og fuglene dalede ned lige netop dér, hvor jeg satsede på det, og hvor jeg havde ligget i venteposition i to timer, før vandet begyndte at stige.

Udstyret er en 500mm med en 1,4x telekonverter, tørdragt, neoprenstøvler, neoprenhandsker, vandtæt beanbag, camouflagenet, vandtæt fotorygsæk til småting og en stor vandtæt dykkerpose til bjærgning af fotogrejet ved nødsituation.


Ung havoern kragerEn drøm går i opfyldelse

En ung havørn æder en brasen, mens den drilles og nappes i halefjerene af frække, misundelige krager. Og den unge ørn er ikke hvilken som helst havørn: Det er den første, der er udruget i Nordsjælland, siden havørnen blev udryddet i Danmark omkring år 1918.

I fem år havde havørnene været på min toptiliste over fotomotiver til et bogprojekt; den forhåbentligt kommende Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Men havørne kommer man ikke tæt på ved et held.

Men pludselig skabte den tørre sommer de helt rigtige betingelser, der skulle få det hele til at gå op i en højere enhed. En lavvandet sø nær ynglepladsen med store fede brasener, som gik med rygfinnen i vandkanten, var det rene tag selv-bord for ørnene.

Jeg søgte om tilladelse til at stille fotoskjul op hos en lokal bonde med jord ned til søen og satte mig med spændte forventninger ind i skjulet i sort mørke tidligt næste morgen, og i to dage fotograferede jeg ørne i alle mulige og umulige fiske- og adfærdssituationer på klos hold. Det er nok min største naturoplevelse i Danmark til dato.

1/4000, f8, ISO 1600. Optik: 400 mm f/2.8.

Andre spændende artikler


6 vandretips: Beklædning i varmen

6 vandretips: Beklædning i varmen

Med inReach på tur

Med inReach på tur

Casper Tybjergs fotoskole

Casper Tybjergs fotoskole

Log ind