Sådan pakker du rygsækken

Når det kommer til den bedst mulige komfort og den letteste adgang til tingene, så er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du pakker rygsækken. Du opnår en bedre tur ved at fordele vægten rigtigt i rygsækken, og ideelt set bør du ikke bære mere en 25-30 % af din kropsvægt. Derfor har vi også smidt et par råd til at spare på vægten samt til at pakke optimalt.

shutterstock_86715970.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 09. feb 2021

Når det kommer til den bedst mulige komfort og den letteste adgang til tingene, så er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du pakker rygsækken. Du opnår en bedre tur ved at fordele vægten rigtigt i rygsækken, og ideelt set bør du ikke bære mere en 25-30 % af din kropsvægt. Derfor har vi også smidt et par råd til at spare på vægten samt til at pakke optimalt.


10 råd til at fordele vægten rigtigt 

  1. Pak de tunge ting ind mod ryggen og over hofterne. Mad, vand og tungere ting bør derfor pakkes i midten af rygsækken. De lette ting som tøj og lignende skal ligge væk fra ryggen.

  2. Pak lige meget vægt i hver side, så du opnår god balance.

  3. I stedet for at pakke i bredden, så pak i højden. Hvis du mangler plads så løft låget og put ting under det, i stedet for at spænde ting på i bredden.

  4. Brug kompressionsstropper, så holdes grejet bedre på plads. Rygsækken følger dermed kroppen bedre.

  5. Undgå at pakke i en større rygsæk end nødvendigt. Jo større din rygsæk er, jo mere stopper du i den.

  6. Der skal være hoftebælte på din rygsæk, da næsten alt vægt skal bæres med hofterne. Hvor kraftigt bæresystemet behøver at være afhænger af, hvor god du er til at pakke let.

  7. Vej og del fællesgrej ud, så det hele ikke kun er på én mand. Et telt bør f.eks. deles op i stænger, pløkker og teltdug.

  8. Pak så tingene ikke ligger løst inde i selve rygsækken. En rygsæk, der er pakket ordentligt, gør en kæmpe forskel.

  9. Rygsækken skal sidde tæt ind til ryggen, så den følger din krops bevægelser og dermed giver balance, når du er ude i terrænet.

  10. Stropper skal justeres efter din krop og skal tilpasses lige præcis til din højde og kropsform.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 88446292

20 råd til at organisere rygsækken ordentligt
  1. Del din mad op i måltidsrationer, så du ikke skal pakke hele rygsækken ud, hver gang du skal spise. Medbring et ekstra måltid, hvis du er tvunget til at opholde dig længere i fjeldet.

  2. Pak soveposen/sovegrej i bunden, så du bare kan sætte dig på rygsækken, når der er pauser. Pak soveposen vandtæt, så du er sikker på, at kunne holde dig varm om natten.

  3. Pak telt, sovepose og andet sovegrej, så det er muligt kun at hive det ud af tasken.

  4. Pak ikke for meget tøj. Et sæt tøj er nok til de fleste ture, og man bør kun medbringe ekstra T-shirt, sokker, underbukser samt et sæt uldundertøj. Medbring derudover et regnsæt eller en poncho.

  5. Pak hue, handsker og kasket i sidelomme eller toplåg.

  6. Pak kniv, smørekniv, lygte, kompas, kop og lignende i sidelomme eller låg, så de er nemme at komme til.

  7. Spar på pladsen og vægten og spar på spisesættet. Medbring kun en ske og en skål/mug til at spise af.

  8. Førstehjælps-kit placeres i sidelommer eller låg, og man bør oplyse alle, man følges med, hvor det ligger.

  9. Pak i drybags. Så holder du nemmere orden og er sikker på, at dine ting er tørre. Ved ikke at pakke i sække, opnås tættere pakning af grejet, men meget mindre orden. Hvis man undlader at fylde dem helt op, kan man nemt klemme grejet bedre sammen.

  10. Pak en pausejakke i dun eller fiber til at tage på, når du holder pause og ikke bevæger dig. Hvis du har det tilpas varmt i det tøj, du har på under pausen, så bør du tage et lag af, inden du går videre.

  11. Har du en lille brænder, du vil bruge under pauser, så læg den i toplåget sammen med mad pakket i posen til dagsturen. En anden mulighed er at koge ekstra vand om morgenen og tage det med i en termoflaske, og dermed lade brænderen være pakket nede i rygsækken.

  12. Fjern emballage til mad og andet, inden du tager af sted, og spar dermed plads og vægt.

  13. I fjeldet kan det være smart at gå med en lille kop/flaske og fylde vand op i kilder undervejs, i stedet for at slæbe på flere liter vand. På ture med få muligheder for vand, bør man medbringe en Camelbak eller flere større flasker vand.

  14. Let fodtøj som sandaler kan være rare at have med. Sandaler kan bruges til at vade over elve samt til at give lidt luft til fødderne, når man ankommer til lejrstedet. Hæng sandalerne uden på rygsækken, så de er nemme at komme til.

  15. Et ekstra kort, en nødtelefon, ekstra batterier, evt. pas, kørekort og pung bør pakkes vandtæt nede i rygsækken.

  16. Pak løse småting tæt nede i kogegrejet. Put desuden noget i stof derned, så sættet ikke rasler rundt.

  17. Lad være med at have for meget dinglende uden på selve rygsækken.

  18. Husk altid at have en skraldepose lettilgængeligt, så du bærer alt dit affald med videre. Du samler selvfølgelig også andet op, du ser ligge langs stien.

  19. Håndsprit, toiletpapir og tændstikker/lighter bør altid ligge lettilgængeligt, men pakket vandtæt.

  20. Placer kamera et sted, du kan nå med rygsækken på. Det er for træls at have kameraet pakket vandtæt nede i rygsækken, så du ikke kan fange alle de fede øjeblikke og steder på turen.

shutterstock 88446295Tag rygsækken ordentligt på

  1. Tag først hoftebælte på og placer det på hoftebenene.

  2. Stram skulderstropper til.

  3. Herefter justeres topstrammere, så rygsækken kommer tættere mod kroppen.

  4. Til sidst lukkes brystspændet.

For at få det bedste ud af en rygsæk, skal du være sikker på, den er i den rigtige størrelse til din ryglængde og kropsform. Størrelsen er grundlæggende for, at rygsækken sidder og bæres rigtigt. Herudover kan man finjustere for at få den til at sidde endnu bedre.

Skulderstropperne skal følge dine skuldres former. De må ikke sidde for stramt eller have for meget luft. Afstanden mellem rygsæk og ryg skal ikke være for stor. Det styrker dit tyngdepunkt bedst muligt.

Topstrammeren, som får rygsækken tættere mod ryggen, skal ikke spændes helt ind, men have omkring 10-15 centimeter synlig strop og en vinkel på omkring 25 grader. Når du vandrer, er det okay at ændre på, hvordan de forskellige stropper sidder, men sørg altid for at bære med hofterne.

Andre spændende artikler


Mayaernes kalender

Mayaernes kalender

20 gode råd mod myg

20 gode råd mod myg

Samerne i Sveriges Lapland

Samerne i Sveriges Lapland

Log ind