Ski & Sail i Nordnorge

Fra fjorden til fjeldtoppen

Konceptet er enkelt: En hyggelig sejlbåd, et par touring-ski og de nordnorske fjelde. Alt i alt giver det en omgang Ski & Sail, hvor du sejler rundt i fjordene og udvælger de bedste bjergsider og fjeldtoppe. Med skind under skiene stiger du op, med sneen flyvende bag dig suser du ned.

_CAH0415.jpg
Skrevet af: Camilla Hylleberg
Opdateret den 27. jan 2018

Konceptet er enkelt: En hyggelig sejlbåd, et par touring-ski og de nordnorske fjelde. Alt i alt giver det en omgang Ski & Sail, hvor du sejler rundt i fjordene og udvælger de bedste bjergsider og fjeldtoppe. Med skind under skiene stiger du op, med sneen flyvende bag dig suser du ned.

Med ét er vi under skyerne, og de dybblå, nærmest sorte fjorde, hvide fjelde, tykke grå skyer og et lyseblåt hul i skydækket viser sig smukt uden for flyvinduet. Min sidemand er utålmodig og kan ikke finde ro. Han skal hele tiden kigge ud ad vinduet fra sin midterplads. Bare han ville sidde stille, så lugten fra hans syntetiske undertrøje ikke forpestede omgivelserne. Men det er tydeligt, at han skal på samme skieventyr som jeg.

Ja, store dele af flypassagererne udstråler via deres beklædning, at de også skal på Ski & Sail med udgangspunkt i nordnorske Tromsø. Ski & Sail er et koncept, hvor man bor ombord på en båd, sejler rundt i området nord for Tromsø og finder de fjelde, man vil gå skitouring på. Programmet tilrettelægges således undervej og er tilpasset gruppen af skiløbere.

Charmerende Goxsheim
Vores knagende, to-mastede og utroligt charmerende sejlbåd, S/Y Goxsheim, er den eneste norske båd på fjordene i Tromsø, hvor det er franske og italiensk både, som præger Ski & Sail. Den norske ejer og kaptajn Charles er manden bag Goxsheim, og han sejler med skigæster i den del af vinteren og foråret, som byder på skitouring. Tilmed nyder vi godt af, at han er en glimrende kok, der serverer fireretters menuer hver aften. Han tilbringer selv mange måneder om året på Goxsheim og går med på ski de dage, hvor vejret er godt.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

 CAH0711Halvord er skipper og tager med på ski hver dag. Han starter altid lidt senere ud end os andre, når morgens sysler på båden er klaret, men indhenter os alligevel. Vi er fire danskere, en østriger og vores danske guide, Søren. De fleste af os kender kun hinanden en smule på kryds og tværs, men vi er her alle af samme grund: skiløb, skitouring og nye oplevelser.

Mere afslappet end Alperne
Efter fem timers mørk sejlads mod nord når vi Vannvåg på øen Vanna. Her lægger vi for anker natten over og bliver stille og rolig vippet i søvn i takt med bølgerne. Næste morgen starter klokken otte. Der er god tid til morgenmad, en ekstra kop kaffe, madpakkesmøring og pakning af rygsæk. Det er en lidt anden oplevelse, og passer personligt mig bedre, end skitouring fra hytte-til-hytte i Alperne, hvor dagen normalt starter klokken fem. Jeg fornemmer hurtigt, at Ski & Sail i Nordnorge er mere luksuriøst og afslappet. Her er vi tidligt på ski klokken ni – gerne efter den ekstra kop kaffe.

Det gode skiløb afhænger af sne- og vindforhold, og vi prøver så vidt muligt at undgå vindpakkede fjeldsider, hvor lavinefaren kan være højere. Sikkerheden skal være i top, og Søren kender området godt og kan i samråd med Goxsheims besætning, som er up-to-date med forholdene, lægge den perfekte rute op og ned ad fjeldene.

Sejlruten afhænger af vejret, og der er ikke to uger, der er ens, men der er fjelde, som er mere attraktive end andre. Det ved skipperne på de andre både tilsyneladende også, men man bemærker det sjældent, at der er andre på tur, når man først bevæger sig op i terrænet.

Fra toppen af Trolltinden ser vi med ét solen brænde gennem skyerne.

 CAH0243Mutters alene
Mine hænder er iskolde. Armens sving vinder varmen retur. Der er gang i vinden, og det sner mere og mere, jo højere vi kommer op. Vi går igennem den lille by med ski og boards på nakken, indtil vi rammer stien, som fører os helt ud af byen og op i fjeldet. Hvis der havde været mennesker på gaden, ville de ikke undre sig. Her kommer sejlbåde med skiløbere hver uge helt indtil maj eller juni.

Bag os er en flok på omkring 12 norske skiløbere. Vi kommer højere op i fjeldet og spejder flere gange efter dem, men vi ser dem aldrig igen. Altså har vi det hele for os selv.
Vinden og sneen tager til, og vejret bliver mere råt og barsk. Det er dage som disse, hvor man på en måde føler sig meget privilegeret over at være netop her, men også ser frem til at være tilbage i dalen, eller i dette tilfælde på Goxsheim, til friskbrygget kaffe og tørt tøj.

Til tops på Trolltinden
Flere af dagene går vi ikke nødvendigvis efter en top, men mere efter det bedste skiløb. For eksempel går vi op og kører ned de samme 300 til 500 højdemeter i lavt terræn i skov, hvor sneen oftest er allerbedst. Mulighederne synes næste uendelige, seks dage føles som meget længere tid, og selvom der måske ikke er den fedeste puddersne eller det perfekte vejr, så ryger nogle af dagene omgående ind på min personlige top fem over de bedste skidage nogensinde.

 CAH0635Sådan en dag er det i dag i Akkarvik – en lille bugt, der ligger smukt med sneklædte fjelde, som tårner sig op af fjordene. Her er skiløb nok til mange uger, måske endda måneder. Sol og let overskyet vejr bliver erstattet af sne og blæst. En kold, kort pause med skift fra skind-mode til ski-mode, en bid af madpakken, en bid energibar og en slurk iskold vand fra drikkesystemet efter 850 højdemeters touring.

Fra toppen af Trolltinden ser vi med ét solen brænde gennem skyerne – et syn så smukt, at jeg nærmest får maden galt i halsen. Smilene breder sig på alles læber. Vi er mere end klar til nedkørslen, som vi lægger i et stejlere terræn end den forholdsvise lette opstigning. I knædyb puddersne kører vi ned i 300 meters højde.

Solen sender stråler ned igennem skyerne og danner utrolige scenerier med de stejle fjelde og dybblå fjorde. Storslået. Hvilket privilegium at opleve at stå på ski her. Vi går næsten samme tur op igen, stopper 100 meter under Trolltinden og kører i skøn puddersne ned mod bugten med de spredte huse placeret langs kysten. På kajen venter S/Y Goxsheim på os med eftermiddagssuppen. Bedre dage er svære at finde.


 CAH13515 stykker udstyr til skitouring

  1. Brede pudderski med specialbindinger, hvor hælen kan løftes, når det går opad.
  2. Dagturs-rygsæk på 30-35 liter med mulighed for at montere ski/board.
  3. Passende skitøj kan være GORE-Tex-tøj, eller som jeg havde en kombination af hardshell- og softshelljakke.
  4. Drikkesystem, så man kan sippe en tår vand i ny og næ.
  5. Hjelm og goggles.

Andre spændende artikler


Dansk verdensrekord: Ny Guinea rundt i kano

Dansk verdensrekord: Ny Guinea rundt i kano

26.000 km rundt om Nordpolen

26.000 km rundt om Nordpolen

5 måneder på tømmerflåde gennem Amazonas

5 måneder på tømmerflåde gennem Amazonas

Log ind